Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Triunghiul Bermudelor. Ciudãtenii la primãrie!

• sefii Primãriei Bîrgãuani au rãspuns întrebãrilor Monitorul • unele rãspunsuri sînt „interesante“ • se cautã de zor procese-verbale dispãrute ca în scenarii de film SF • mai mult, sefii primãriei ne solicitã nouã copii dupã documentele pe care le detinem în ancheta jurnalisticã •

Sefii Primãriei Bîrgãuani au rãspuns întrebãrilor formulate de reporterii Monitorului de Neamt si de Roman ca urmare a mai multor sesizãri ce au ajuns pe adresa redactiei si care spuneau cã în respectiva institutie s-ar fi întîmplat lucruri cel putin neclare. Legate de balastrãri, de o serie de reparatii la un autovehicul, la un podet etc. Vã prezentãm integral rãspunsul semnat de primarul Virgil Mãrtin, de seful Serviciului Contabilitate, Radu Gavrilut, si secretarul Iacob Stefan.
„Urmare a adreselor dumneavoastrã nr. 217 si nr. 218, înregistrate la Primãria comunei Bîrgãuani sub nr. 4.931, respectiv 4.930 din data de 19.09.2017, referitoare la clarificãri privind unele situatii, acestea fiind necesare pentru redactarea unor articole de presã, vã comunicãm urmãtoarele:
Pentru adresa dvs. Nr..217 din 19.09.2017:
1. Facturile mentionate de dumneavoastrã sînt înregistrate în contabilitatea Primãriei comunei Bîrgãuani. Cantitatea de balast este de 125,72 to la pretul de 16 ron/to fãrã tva. Factura are atasat procesul verbal de receptie nr. 6.775 din 22.12.2016. Mentiunea de care dumneavoastrã amintiti nu apãrea la momentul semnãrii acestuia de cãtre comisia de receptie. În acest sens se fac demersurile necesare pentru clarificarea situatiei. S-a optat pentru transportul cu o firmã privatã deoarece la acel moment autobasculanta din dotarea primãriei era pregãtitã pentru a actiona si preîntîmpina problemele în sezonul rece, aceasta fiind echipatã cu lamã de deszãpezire, lanturi antiderapante si încãrcatã cu material antiderapant.
2. Facturile din datele de 30 si 31 mai a.c. pentru achizitia pietris sînt înregistrate în contabilitatea primãriei. La momentul plãtii, procesul verbal de receptie exista în spatele facturilor.
3. Facturile cuprinzînd reparatiile microbuzului mentionat în adresa dumneavoastrã, au atasate documente doveditoare. Nu au fost achitate facturile în totalitate din lipsã de fonduri.
4. Nu au fost efectuate plãti la care viza s-a aplicat ulterior plãtii, ci doar data a fost completatã ulterior plãtii lîngã viza CFP.
5. Nu cunoastem faptul cã viza a fost retrasã pentru absente de la serviciu.
6. Seful serviciului contabilitate si achizitii publice nu pune viza CFP pe documentele de plãti, deoarece la nivelul institutiei existã douã persoane care exercitã aplicarea vizei CFP, aceasta exercitã aplicarea CFP doar pe deschiderile de credite de la nivelul unitãtii.
Pentru adresa dumneavoastrã nr.218/19,09,2017
1. În anul 2015 a fost efectuat în situatie de urgentã o variantã ocolitoare în satul Bãlãnesti datoritã surpãrii digului de la iazul Bãlãnesti, aval, proprietatea SC Petrol Fish SRL. Acest drum s-a construit în urma unei hotãrîri a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã. Lucrarea a fost de reabilitare a unui drum ocolitor existent si prin încredintarea directã a lucrãrii, cu termene bine stabilite în cuprinsul hotãrârii mentionate mai sus.
2.Pretul lucrãrii a fost estimat la o valoare de 200.000 mii lei, receptia fãcîndu-se pe o valoare de aproximativ 180.000 mii lei.
3.Conform reglementãrilor legale, lucrãrile efectuate în situatie de urgentã nu necesitã documentele solicitate de dumneavoastrã.
4.Primãria comunei Bîrgãuani nu a închiriat nici un utilaj pentru lucrarea mai sus mentionatã.
5. Autobasculanta din dotarea institutiei a fost închiriatã de cãtre executant la pretul de 2.746 ron. Salariul angajatului a fost plãtit de cãtre institutia angajatoare a salariatului.
6. Procesul verbal de receptie partialã a fost semnat de întreaga comisie, la acel moment nefiind desemnat un specialist al Inspectoratului de Stat în Constructii, iar procesul verbal la terminarea lucrãrii nu a fost semnat de cãtre responsabilul UAT Bîrgãuani de la acea vremme, domnul Gutu Teodor, acesta din urmã motivînd cã nu poate semna procesul-verbal deoarece el nu este specialist în constructii, ci este inginer mecanic.
7. Cu privire la podetul amenajat, acesta este functional.
Urmare a adreselor cât si a articolelor de presã publicate de dumneavoastrã, în baza prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, vã solicitãm sã ne puneti la dispozitie copie dupã documentele ce au stat la baza solicitãrilor dumneavoastrã pentru verificarea autenticitãtii cu cele existente la nivelul Primãriei comunei Bîrgãuani (ex. Facturi, procese-verbale, autorizatii, contracte, avize/prevederi legale privind viza CFP si orice alt document pe care îl detineti la care ati fãcut referire în solicitãrile si articolele publicate de dumneavoastrã)“.

Comentarii necesare

Cîteva comentarii pot fi fãcute referitor la aceste rãspunsuri. Cît priveste balastrul ce ar fi fost turnat în miezul iernii, întrebam dacã existã mentiunea la finalul procesului-verbal cã transportul nu s-a fãcut în decembrie? Sefii primãriei ne rãspund: „Mentiunea de care dumneavoastrã amintiti nu apãrea la momentul semnãrii acestuia de cãtre comisia de receptie“. ÃŽntelegem cã apare în prezent. Si ne întrebãm cum e posibil? Din informatiile pe care le detinem, ar rezulta cã dupã declansarea anchetei jurnalistice s-ar încerca gãsirea unui tap ispãsitor. Tocmai în persoana angajatei care a sesizat aspectele organelor de anchetã. De asemenea, ar exista, spun sursele noastre, douã procese verbale de receptie pentru aceeasi cantitate de balastru, dar cu date diferite: unul din 22.12.2016, altul din 22.03.2017. O fi normal sau legal, dacã asa stau lucrurile? Dar despre aceastã situatie vom reveni cu amãnunte. Rãmînînd tot la balastru, întrebam dacã „existã înregistrate în contabilitatea primãriei douã facturi din 30 si 31 mai, tot pentru achizitionare balastru? Avizele corespund cu centralizatorul? Au fost acestea achitate în luna august si, dacã da, existã proces-verbal de receptie?“ Rãspunsul e unul la fel de „interesant“: „La momentul plãtii, procesul-verbal de receptie exista în spatele facturilor“. Am putea deduce logic cã în acest moment nu mai existã. Si, dacã e asa, întrebarea este de ce si cum sã creadã cineva cã exista? Poate doar dacã apelãm la o explicatie din domeniul SF-ului. Gen, la Primãria Bîrgãuani se întîmplã lucruri ca în Triunghiul Bermudelor si apar sau dispar procese-verbale sau înscrisuri de pe aceste procese. Nici în ceea ce priveste viza de control financiar nu sîntem prea lãmuriti. ÃŽntrebam dacã „este în conformitate cu prevederile legale sã iei unui functionar dreptul de a aplica viza de control financiar preventiv pe motiv cã a avut absente de la serviciu?“. Si ni se rãspunde: „Nu cunoastem faptul cã viza a fost retrasã pentru absente de la serviciu“. Reluãm însã o scurtã parte dintr-o conversatie avutã la sfîrsitul lunii septembrie cu primarul Virgil Mãrtin, publicatã în editia din 14 septembrie a ziarului nostru:
„V.M.: I-a fost luatã viza (de control financiar n.red.) în prima zi cînd m-au învestit pe mine.
Rep.: Pentru ce motiv?
V.M.: Vã spun si motivul. A avut o perioadã în care nu a fost (la serviciu n.red.). Imediat a doua zi, a treia zi cînd mi-am dat seama ce am fãcut (!?) am dat dispozitie sã i se dea viza înapoi. Eu am fost ãla care am dat aceastã dispozitie.
Rep.: Dacã despre dînsa ar fi vorba, sã înteleg cã în acest moment are sau nu viza? Cã nu prea înteleg.
V.M.: Da, da, este dispozitie datã“.
Ne întrebãm atunci dacã viza a fost retrasã pentru alte motive? Si care ar fi acestea? ÃŽn conditiile în care între discutia cu primarul si rãspunsul primit par a fi o serie de „neconcordante“.

Ar mai fi cerva

Si mai avem o curiozitate. O firmã se apucã sã realizeze pentru o primãrie o lucrare de reabilitare a unui drum. ÃŽn urma unei situatii de urgentã, fãrã licitatie, prin încredintare directã. Dar ce sã vezi, încredintarea directã se face cãtre o firmã ce nu are autobasculantã. Unii s-ar putea întreba cum a fost aleasã taman o firmã fãrã un utilaj esential în încercarea de a reabilita un drum. Dar trecem peste si aflãm cã primãria are autobasculantã si o închiriazã. Cu cît? Cu un mizilic de 2.746 ron. ÃŽnsã asta nu e tot. Aflãm cã „salariul angajatului a fost plãtit de cãtre institutia angajatoare a salariatului“. Adicã, întelegem noi, soferul a fost plãtit de primãrie. Si acum curiozitatea: cît de normal sau de legal este sã încaseze o firmã bani pentru o lucrare la o primãrie folosind un utilaj al institutiei care e condus de un angajat plãtit de primãrie? Pe un pret la care abia dacã se scoate salariul angajatului. Curat grijã pentru banul public. Oricum, sfãtuim toate firmele ce se ocupã de reparatii drumuri sã meargã la Primãria Bîrgãuani sã li se dea lucrãri si sã se foloseascã de un utilaj al primãriei, contra unei sume modice, salariul soferului urmînd sã fie plãtit tot de primãrie. Cît priveste partea de final în care ni se solicitã copii dupã documentele pe care le detinem, nu prea stim cum sã o interpretãm. Ca o glumã nereusitã, ca o încercare de a gãsi la noi documentele care par a fi prinse în acel Triunghi al Bermudelor de care vã vorbeam, sau ca o încercare de a afla ce altceva am mai obtinut în urma anchetei jurnalistice. Rãspundem totusi cã, în conformitate cu legile ce ne guverneazã activitatea, avem dreptul de a ne proteja sursele, iar documentele le cer jurnalistii de la primãrii, nu primãriile de la jurnalisti. Si pentru clarificarea si mai bunã a situatiei, reiterãm ceea ce spuneam la începutul demersului jurnalistic: acesta a pornit de la o serie de sesizãri ce au ajuns pe adresa redactiei. Motiv pentru care am solicitat noi documente pentru clarificãri de la reprezentantii primãriei. Si se pare cã sînt oarece probleme cu oarece documente. Situatie pe care nu o putem noi rezolva din „arhiva personalã“, ci ar trebui clarificatã de institutiile abilitate la sediul primãriei.

Articol afisat de 1337 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective