Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Octombrie 2017
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Piata e la Primărie! Cînd se deschide?

• compromis politic: piata va fi gestionată de primărie • votul a fost unanim • problemele tehnice abia de-acum încep • piata ar putea fi deschisă pînă la începutul lui decembrie, sustine primarul Chitic •

Piata Centrală trece direct la Primăria Piatra Neamt, asa au votat ieri în unanimitate consilierii pietreni. A fost al doilea proiect pe ordinea de zi a sedintei de vineri, 6 octombrie, după ce primul, cu trecerea pietei în administrarea temporară a Urban a picat. Consilierii PSD au făcut un amendament, iar unii dintre cei prezenti nu i-au înteles rostul pentru că nu făcea decît să repete ce spun reglementările legale si să încerce să stabilească niste reguli ce vor fi cuprinse într-un viitor regulament de functionare. Ce va fi la rîndul său dezbătut de alesi. Dar chiar si asa, amendamentul a fost votat în unanimitate, ceea ce s-a întîmplat apoi si cu proiectul de hotărîre. Din acest moment au început să fie făcute calcule, pentru a răspunde la întrebarea cînd va fi efectiv deschisă piata. Primarul Dragos Chitic, secondat de secretarul municipiului, a avansat ca termen probabil sfîrsitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie. Si au explicat care sînt pasii ce trebuie urmati: trebuie realizat un regulament, cel mai probabil săptămîna viitoare, acesta trebuie să stea o perioadă pe site-ul institutiei, în mod normal 30 de zile, în cazuri exceptionale - si se va face apel la această derogare - 10 zile. După alte două-trei zile, în care eventualele observatii, modificări, vor fi realizate, regulamentul trebuie votat într-o sedintă de CL. Pentru a încerca să preîntîmpine eventuale sicane legate de acest regulament, primarul i-a invitat deja pe consilierii PSD si ALDE la discutii ce să aibă loc înainte de vot, astfel încît regulamentul să treacă fără probleme din prima. Chiar si asa, rămîne de văzut dacă nu vor fi încercări de tărăgănare, asa cum consilierii au mai avut cînd a fost vorba de caietul de sarcini pentru licitatia privind administrarea pietei, de exemplu. În paralel, trebuie efectuate toate demersurile pentru constituirea compartimentului special din primărie care se va ocupa de piată. Cu detasări sau angajări de personal, asadar modificarea organigramei, cu rectificare de buget pentru salarii, etc, asadar cel putin încă o sedintă, cel mai probabil. La aceasta se adaugă obtinerea avizelor necesare si demararea procedurii de ocupare a spatiilor din piată, prin organizarea de licitatii. Primarul a dat asigurări că angajatii primăriei vor face tot posibilul pentru ca toate aceste proceduri să se deruleze cît de rapid permit termenele legale si a mai spus că ia în considerare chiar deschiderea obiectivului în două etape: în prima hala de legume-fructe, în cea de a doua restul spatiilor comerciale.

Probleme tehnice

O analiză obiectivă si fără patimă politică a situatiei duce la identificarea unor probleme tehnice ce ar putea să apară. Si care pornesc în principal de la faptul că nimeni nu poate sti în acest moment cît va fi piata în administrarea directă a primăriei. Reamintim că licitatia pentru desemnarea administratorului a fost contestată, în sensul că a fost trimisă o notificare în acest sens la comisia de licitatie. Aceasta a răspuns că totul a fost legal, dar firma care a contestat poate merge mai departe, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Dacă nu, ceea ce e destul de putin probabil, atunci Urban ar deveni noul administrator, iar hotărîrea de ieri ar rămîne fără obiect. Dacă se merge la CNSC, atunci lucrurile se complică, indiferent de rezultat putînd exista actiuni în instante despre care nimeni nu poate spune cît vor dura. Concluzia este că în acest moment sau în cel în care se va ajunge la angajarea personalului, sau la licitatiile pentru spatii, nimeni nu va putea spune pe ce perioadă se vor încheia aceste contracte. Dacă în cazul relatiilor de muncă, se poate apela la detasări pe o perioadă determinată dintre angajatii primăriei sau, cel mai probabil, dintre cei de la Urban, cînd vine vorba de contractele de închiriere pentru spatiile comerciale lucrurile se complică. Unii comercianti vor dori cu sigurantă să stie pe ce perioadă li se garantează accesul în piată, ca să-si facă niste calcule financiare minime apropos de investitii, tarife etc. Cum cel mai probabil nimeni nu va putea să le dea un răspuns clar, sau să le ofere garantii, e posibil să apară probleme. Sperăm însă că acestea vor fi depăsite.

PSD-ALDE, spuza si turta

Consilierii PSD si ALDE au reactionat rapid după sedinta de ieri, încercînd să tragă, stîngaci am spune noi, spuza pe propria turtă. „PSD si ALDE Piatra Neamt anuntă cetătenii din municipiul Piatra Neamt că în sedinta de astăzi, Consiliul Local Piatra Neamt a votat pentru punerea în aplicare a propunerii făcută de grupul PSD ALDE, aceea ca Piata Centrală Agroalimentară Sf. Gheorghe să fie administrată direct de Primăria Piatra Neamt pînă la definitivarea procedurilor de atribuire prin licitatie publică. Din acest moment primarul si institutia pe care o conduce trebuie să organizeze toate activitătile care să ducă la îndeplinire hotărîrea Consiliului Local. Încă o dată PSD si ALDE au demonstrat identificarea solutiei optime de deblocare a unei situatii inacceptabile creată de primarul Dragos Chitic. Reamintim că această propunere a fost făcută de grupul consilierilor locali PSD si ALDE cu multe luni în urmă“, se arată în comunicatul ajuns la redactie. Un mic comentariu trebuie făcut din nou: dacă si-ar fi dorit să treacă piata cu multe luni în urmă la primărie, cei de la PSD si ALDE puteau initia un proiect de hotărîre în acest sens. Or', din cîte stim noi, o astfel de initiativă nu a existat înregistrată. Asa că.. Iar pentru corectă informare trebuie spus că varianta preluării directe a pietei de către primărie a fost mai mult vehiculată în presă, constituind chiar subiectul unei întrebări adresate primarului într-o conferintă care a avut loc cu mai multe luni în urmă.

Sah la primar

Cei de la PSD si ALDE, dacă judecăm doar politic, asa cum se pare că o fac ambele tabere, au obtinut o victorie. Votul de ieri, amendamentul fiind la fel de neinspirat ca de obicei, reprezintă o primă dovadă de iscusintă politică. În sensul că au mutat tot greul acestui scandal în ograda primarului. Dacă nu se miscă rapid, Dragos Chitic va deconta toate nemultumirile celor care vor dori piata cît mai rapid deschisă. Dacă vor fi probleme la închirierea spatiilor si comercianti nemultumiti din motivele descrise anterior, minusul de imagine se va trece tot în dreptul primarului. Sigur că unii se pot întreba de ce au asteptat atîtea luni cei de la PSD si ALDE să vină cu propunerea, nu doar declarativ, de a trece direct piata la primărie si de ce ministrul PSD al dezvoltării a tinut atît timp la sertar un simplu protocol? Unii ar putea să-si răspundă la aceste întrebări punînd în balantă recentele informatii apărute public cum că între firma din Bucuresti care s-a înscris la licitatie si Ionel Arsene, seful PSD si al Consiliului Judetean, sau membrii familiei sale, ar exista niste legături nu doar de prietenie, cum candid încerca initial acesta să convingă nemtenii. Dar cum e bine, se zice, să vedem partea plină a paharului, să retinem că ieri s-a făcut în sfîrsit un armistitiu politic - pentru că ambele tabere nu mai aveau pe unde să o întoarcă, nu din alt motiv - si sînt premise să vedem piata deschisă cît mai rapid. Că ajung sapte luni, la care se vor mai adăuga probabil vreo două, de cînd politicienii au pus interdictie pietrenilor pe piată. Cu un tupeu fantastic, de parcă ar fi fost făcută din banii lor, nu ai amărîtilor care au cumpărat si vîndut în tot acest timp în conditii de ev mediu.

Articol afisat de 684 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective