Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Octombrie 2017
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dezvăluiri bombă: legături periculoase? Cînd deschideti Piata?

• o firmă din Bucuresti a depus contestatie la licitatia pentru administrarea Pietei Centrale • motivul îl reprezintă redeventa ofertată de Urban • deschiderea pietei poate fi amînată peste un an • „Asa nu se mai poate“, a declarat primarul Dragos Chitic • acesta spune că va convoca sedinte de CL în fiecare săptămînă pentru a deschide obiectivul • pierderile financiare ar putea fi enorme • există o legătură între seful CJ, Ionel Arsene si patroana firmei care contestă? •

Piata Centrală din Piatra Neamt ar putea rămîne închisă încă un an, sau chiar mai mult din acest moment. Motivul? O contestatie depusă de o firmă din Bucuresti, Ralco Team, care a participat la licitatia pentru stabilirea administratorului. Motivul contestatiei îl reprezintă tocmai valoarea redeventei oferită de Urban: 68,8% din încasări, redeventă considerată prea mare, din informatiile obtinute. Din acest moment, lucrurile se complică destul de mult si nimeni dintre specialistii cu care am discutat nu a putut să spună un termen realist după care ar putea fi deschis obiectivul atît de necesar pietrenilor. Pentru că intervin prea multe variabile în joc. În primă fază, contestatia va fi analizată de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care va da un prim verdict. Dacă va admite contestatia, va fi reluată licitatia si rămîne de văzut dacă Urban nu va ataca solutia în instantă. Dacă CNSC va respinge contestatia, atunci e de asteptat ca firma din Bucuresti să meargă în instantă. Dacă se ajunge în justitie, sînt voci care spun că pînă la o sentintă definitivă ar putea trece mai bine de un an. Asadar, din datele existente în acest moment - sigur pot să apară modificări majore, inclusiv firma din Bucuresti poate renunta la contestatia depusă pe ultima sută de metri - intervalul de timp estimat pînă la o eventuală deschidere a pietei este între cel putin trei, patru luni si peste un an, un an jumătate. Ceea ce este inadmisibil, dar si producător de pagube financiare evidente pentru pietreni.

„Sînt sapte luni de cînd vă opuneti în mod constant acestei deschideri, fără argumente logice, iar uneori cu motivatii hilare“

Primarul de Piatra Neamt a formulat deja un punct de vedere extrem de tăios, concretizat sub forma unui comunicat de presă: „Este inadmisibil ca din cauza deciziilor politice iresponsabile ale consilierilor locali de la PSD si ALDE Piata Centrală să rămînă închisă chiar si după sapte luni de la finalizarea acesteia, fără a putea estima astăzi un termen în care se va deschide. Luni, 2 octombrie, după-amiază a fost depusă o notificare la licitatia pentru administrarea obiectivului, ceea ce poate face ca piata să rămînă închisă alte cîteva luni, dacă nu chiar ani. Domnilor consilieri PSD si ALDE, constat cu surprindere că nu vă pasă deloc de acest oras si de oamenii care v-au trimis în Consiliul Local. Sînt sapte luni de zile de cînd vă opuneti în mod constant acestei deschideri, fără argumente logice, iar uneori cu motivatii hilare. Manifestati în acest mandat dispret total fată de oras si fată de pietreni. A venit frigul si prin deciziile voastre faceti ca pentru a treia iarnă consecutiv activitatea din zona pietei să se desfăsoare în conditii total improprii atît pentru comercianti, cît si pentru clienti.
Voi convoca în fiecare săptămînă cîte o sedintă de Consiliu Local în care vă voi cere să aprobati deschiderea pietei, să vă asumati si să dati explicatii pietrenilor de ce acest obiectiv rămîne închis. Voi informa institutiile statului competente despre faptul că nu aprobati deschiderea ei de sapte luni, iar pietrenii nu pot beneficia de o investitie făcută din bani publici. Primăria Municipiului Piatra Neamt pierde în fiecare lună bani la bugetul local, iar clădirea pietei riscă să se degradeze si să trebuiască cheltuiti alti bani pentru a o putea deschide“.

Bombă financiară latentă?

Dincolo de dispretul pentru conditiile în care vînd sau cumpără pietrenii, dincolo de faptul că primăria nu încasează bani la buget din redeventă sau impozit, Piata Centrală dacă mai stă ceva timp închisă ar putea deveni o bombă financiară pentru municipalitatea pietreană. Explicatia e relativ simplă si ar putea fi suficientă sau măcar o parte a răspunsului la întrebarea: Cine si de ce vrea să tină piata închisă? Un obiectiv de acest gen, dacă nu este administrat si întretinut, se degradează. Iar acest proces deja a început din informatiile apărute în spatiul public. Sigur că se va spune că eventualele reparatii vor fi făcute de constructor pentru că obiectivul e în garantie. Însă aici ar putea să apară niste calcule interesante. Termenul de garantie este de doi ani si curge din 15 martie 2017. Dacă se adeveresc previziunile si litigiul va dura peste un an si jumătate, iată că ar putea fi depăsit termenul de garantie. Chiar dacă piata ar fi deschisă pînă în 15 martie 2019, în termen, constructorul ar putea contesta în instantă executarea de reparatii aducînd ca argument tocmai faptul că obiectivul nu a fost deschis, si logic nici întretinut, atît de mult timp de la finalizarea si predarea lui. Ar putea spune, mai pe sleau, că nefiind pornite instalatiile atît timp, nefiind făcută ventilatie etc, nu poate fi obligat constructorul să execute reparatiile pe garantie. Ceea ce va duce cel mai probabil la un alt război în instantă, care nu stim cum se va finaliza, dar va dura, si în tot acest timp pietrenii riscă să aibă o piată nefunctională. După cum deja comentează gura tîrgului, din ce în ce mai multi pietreni fiind de părere că s-au băgat aproape 12,5 milioane de lei într-o piată nouă, dar cînd va fi deschisă va fi de fapt o ruină în care primăria va trebui să bage din nou bani. Si nu putini, sumele vehiculate putînd ajunge la sute de mii de euro.

Legături primejdioase?

Demersul jurnalistic a presupus obligatoriu si o analiză a firmei din Bucuresti, Ralco Team SRL. Dincolo de informatiile tehnice privind obiectul de activitate, numărul de angajati, cifra de afaceri, profitul etc., ne-a atras atentia numele actionarului principal: Niculae Raluca. Si din acel moment au început surprizele. Pe pagina de facebook a unei doamne cu numele Raluca Dobre Niculae am găsit o postare din 2 februarie 2016. În care se spune: „Angajăm vînzătoare. SC Ralco Team SRL prezentă pe piată de peste 10 ani te doreste în echipa ei...“. Am verificat dacă nu e la mijloc vreo coincidentă, sau vreo confuzie, si am descoperit că datele de nastere (ziua si luna) ale actionarului principal de la SC Ralco Team si cele ale persoanei ce detine pagina de facebook Raluca Dobre Niculae sînt identice. Însă surpriza majoră avea să apară cînd am căutat în lista de prieteni: un nume a sărit imediat în ochi. Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt. Si fotografii în care Arsene este alături de Raluca Dobre Niculae la diverse ocazii. Festive. Asadar, investigatia jurnalistică a dus la următoarele date: între actionarul majoritar de la firma care a formulat contestatia, Raluca Niculae si o prietenă a presedintelui CJ Neamt, care are pagina de facebook cu numele Raluca Dobre Niculae există similitudini evidente nu doar în ce priveste numele, dar si data nasterii. Sigur că întrebarea, la care pot găsi lesne răspuns institutiile statului, este: e vorba de una si aceeasi persoană, sau sînt doar „coincidente“? Dacă nu sînt coincidente, atunci mesajul către toti oamenii politici nu poate fi decît unul: lăsati măgăriile deoparte si deschideti piata!

N.R: Contactat telefonic pentru un punct de vedere al presedintelui CJ Neamt, Ionel Arsene, purtătorul de cuvînt al institutiei, Nicoleta Husaru, nu a revenit cu un răspuns pînă la închiderea editiei.

Articol afisat de 1346 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective