Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 2 Octombrie 2017
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

O lectie de patriotism

• Asociatia Profesorilor de Istorie a organizat o amplă manifestare din seria celor cuprinse în proiectul „Memoria identitară în judetul Neamt - cercetare istorică asupra războiului de întregire“ • „Patriotismul nu este desuet si învechit, ci primordial pentru fiecare natie, iar identitatea reprezintă căpătîiul dezvoltării ei“ •

Orasul Piatra Neamt a fost gazda unei manifestări de o amploare deosebită. Profesorii de istorie din judet au făcut un prim pas într-un proiect necesar, amplu si dens în actiuni, dedicat centenarului Marii Uniri, care va cunoaste maxima desfăsurare, firesc, anul viitor, la 1 decembrie. Asociatia Profesorilor de Istorie din judetul Neamt a considerat că o asemenea sărbătoare a neamului românesc trebuie să nu se facă în pripă, ci cu măsură, bun gust si chibzuială si drept dovadă este proiectul „Memoria identitară în judetul Neamt - cercetare istorică asupra războiului de întregire“, un proiect sprijinit de Consiliul Judetean si realizat în colaborare cu Inspectoratul Scolar. Inspectorul General din Ministerul Educatiei, prof. dr. Doru Dumitrescu, invitat special la Piatra Neamt, avea să remarce vineri, 22 septembrie, că este prima astfel de manifestare desfăsurată „în teritoriu“, deci înafara Bucurestiului. Anunta faptul că ministerul se va concentra anul următor asupra mai multor actiuni de sărbătorire a centenarului, fiecare judet aducîndu-si prinosul de recunostintă fată de eroii care au făcut România Mare. A fost o lectie pe care profesorii de istorie au predat-o: patriotismul nu este desuet si învechit, ci primordial pentru fiecare natie, iar identitatea reprezintă căpătîiul dezvoltării ei. Manifestarea a început cu intonarea Imnului National de către un grup de tineri artisti ai Liceului de Arte si am fost alături o sală, în frunte cu oficialitătile judetui, cu frumoasă simtire românească. Din iunie 2017, atunci cînd proiectul a fost lansat, în satele si orasele judetului, profesorii si elevii au început munca de cercetare, de intervievare, de studiu a bibliotecilor si arhivelor sau de fotografiere. S-au născut articole si studii, după pricepere si putere, dar cu acelasi mare entuziasm. Astfel, vineri, 22 septembrie, am putut fi martori si la lansarea volumului colectiv de istorie locală „Neamtul în războiul de întregire natională - memorie si istorie“, editie îngrijită de echipa de proiect, pe baza articolelor de cercetare a istoriei locale si care a avut 287 de pagini în format academic, cu o bogată iconografie, fotografii de epocă si actuale.

„Întelegerea trecutului este o cerintă socială“

De mare interes au fost studiile elevilor nemteni care au fost premiati cu acest prilej, un fapt important, premii în bani prin contributia CJ Neamt. Volumul a fost prezentat de profesorii Dorina Drexler si Daniel Dieaconu, iar dintre tinerii cercetători au cuvîntat Radu Tigran, Corina-Oana Mazilu si Cristian Gheorghiu. Au fost 31 de articole si studii. Inspector scolar Elena Preda conchidea: „Continuturile volumului colectiv «Neamtul în războiul de întregire natională - memorie si istorie» si continutul «Jurnalului de război 1916-1919. Sergent Dumitru Platon», nu fac parte din asa-zisa «memorie oficială» impusă, fiecare lucrare în parte abordează o poveste reală, apropiată de sufletul publicului cititor, apropiată si din punct de vedere geografic, ajungînd deseori pînă la identificarea fiecăruia cu un personaj sau cu o povestire. Fiecare istorisire în parte conferă identitate unui anumit grup datorită stabilirii unei legături între trecut, prezent si viitor, pune bazele memoriei sociale ca o expresie a unei experiente colective. Statistic se demonstrează că memoria socială sustine memoria individuală si în acest sens memoriile împărtăsite au o dimensiune socială, deoarece întelegerea trecutului este o cerintă socială“. Cu durere, doamna inspector, în consensul întregii săli, se declara solidară copiilor români din Ucraina ce nu vor mai putea să învete în limba română si dedica manifestarea acestora. Conferinta a fost onorată de prezenta oficialitătilor judetene: prefectul Vasile Panaite, vicepresedintele CJ Neamt Laurentiu Dulamă, Octavian Bărbulet, din partea presedintelui CJ, Ionel Arsene, Dorin Nicola de la Complexul Muzeal Neamt, colonelul Onu, de la Cultul Eroilor, Vasile Vânău de la Centrul Militar Neamt, inspectorul general al ISJ, prof. dr. Viorel Stan si inspector general adjunct al ISJ Ioan Milea. Din cadrul conferintei „România în primul război mondial - istorie si geopolitică“ remarcăm comunicările d-lui prof.dr. Doru Dumitrescu dedicate generalilor Dabija si Mihăescu, mai putin cunoscuti publicului larg, dar cu mare însemnătate în războiul de întregire natională. Simpozionul judetean „Neamtul în războiul de întregire natională - memorie si istorie“, cu participarea profesorilor autori ai volumului colectiv de istorie locală a însemnat un periplu istoric pe meleaguri nemtene, de la sesul Romanului pînă la muntii Bistritei.

„Jurnalul de război 1916-1919. Sergent Dumitru Platon“

Manifestarea a fost completată de lansarea „Jurnalului de război 1916-1919. Sergent Dumitru Platon“, editie îngrijită de prof. dr. Mihai Lostun. Acesta avea să remarce: „Literatura memorialistică referitoare la războiul pentru întregirea natională a României este una semnificativă, cuprinzînd experientele personale ale oamenilor de stat si ale militarilor, deopotrivă. Mai putine sînt însă relatările unor oameni simpli, participanti la evenimentele din acea perioadă, care să fi consemnat lucrurile asa cum le-au observat ei atunci, la cald cum se spune, si nu după ani buni de la trecerea lor. Pe de altă parte, un participant la evenimente care nu detine o functie importantă, politică sau militară, nu va fi interesat să cosmetizeze expunerea lor si nici să-si justifice, într-un fel sau altul, propriile actiuni cu scopul de a le spori semnificatia în ochii contemporanilor săi sau ai urmasilor. Cu atît mai interesantă ni se pare experienta trăită si consemnată, sub forma unui jurnal, de către sergentul Dumitru Platon, pe parcursul anilor 1916-1920“. Dumitru Platon, originar din Ceahlău, a luptat pe frontul Carpatilor, în marile bătălii pentru trecători si a fost în Armata Română ce intra victorioasă în Budapesta. Un om simplu de la munte, iubitor de viată, de gospodărie, de carte, un om care ne-a oferit o superbă mărturie a unor vremuri de mari încercări, dar si împliniri. Alături de profesorul Lostun, artizanul publicării acestui volum, vă invităm la lectură. „Proiectul va fi continuat cu diseminarea în scolile judetului si deja vor începe pregătirile pentru anul 2018, cînd se preconizează activităti sustinute, cu colaborarea profesorilor si elevilor din Basarabia. Un pod peste timp si peste Prut între nemteni si basarabeni, o initiativă ce o dorim replicată în cît mai multe judete. Cercetarea istorică va continua si prima zi de iarnă 2018 va fi întîmpinată de o nouă carte prin care se va arăta că Neamtul a avut un rol însemnat în marea istorie a primului război mondial“, a afirmat profesoara Cristiana Soimaru, manager de proiect. Profesorul Liviu Rusu, presedinte al Asociatiei Învătătorilor, anunta sprijinul său pentru continuarea acestui proiect si evidentia dorinta sa pentru anul viitor: să salute si să fie salutat de elevii săi într-un singur fel: „Trăiască România Mare!».

Prof. dr. Daniel DIEACONU

Articol afisat de 657 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel DIEACONU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective