Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 2 Octombrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O lectie de patriotism

• Asociatia Profesorilor de Istorie a organizat o amplã manifestare din seria celor cuprinse în proiectul „Memoria identitarã în judetul Neamt - cercetare istoricã asupra rãzboiului de întregire“ • „Patriotismul nu este desuet si învechit, ci primordial pentru fiecare natie, iar identitatea reprezintã cãpãtîiul dezvoltãrii ei“ •

Orasul Piatra Neamt a fost gazda unei manifestãri de o amploare deosebitã. Profesorii de istorie din judet au fãcut un prim pas într-un proiect necesar, amplu si dens în actiuni, dedicat centenarului Marii Uniri, care va cunoaste maxima desfãsurare, firesc, anul viitor, la 1 decembrie. Asociatia Profesorilor de Istorie din judetul Neamt a considerat cã o asemenea sãrbãtoare a neamului românesc trebuie sã nu se facã în pripã, ci cu mãsurã, bun gust si chibzuialã si drept dovadã este proiectul „Memoria identitarã în judetul Neamt - cercetare istoricã asupra rãzboiului de întregire“, un proiect sprijinit de Consiliul Judetean si realizat în colaborare cu Inspectoratul Scolar. Inspectorul General din Ministerul Educatiei, prof. dr. Doru Dumitrescu, invitat special la Piatra Neamt, avea sã remarce vineri, 22 septembrie, cã este prima astfel de manifestare desfãsuratã „în teritoriu“, deci înafara Bucurestiului. Anunta faptul cã ministerul se va concentra anul urmãtor asupra mai multor actiuni de sãrbãtorire a centenarului, fiecare judet aducîndu-si prinosul de recunostintã fatã de eroii care au fãcut România Mare. A fost o lectie pe care profesorii de istorie au predat-o: patriotismul nu este desuet si învechit, ci primordial pentru fiecare natie, iar identitatea reprezintã cãpãtîiul dezvoltãrii ei. Manifestarea a început cu intonarea Imnului National de cãtre un grup de tineri artisti ai Liceului de Arte si am fost alãturi o salã, în frunte cu oficialitãtile judetui, cu frumoasã simtire româneascã. Din iunie 2017, atunci cînd proiectul a fost lansat, în satele si orasele judetului, profesorii si elevii au început munca de cercetare, de intervievare, de studiu a bibliotecilor si arhivelor sau de fotografiere. S-au nãscut articole si studii, dupã pricepere si putere, dar cu acelasi mare entuziasm. Astfel, vineri, 22 septembrie, am putut fi martori si la lansarea volumului colectiv de istorie localã „Neamtul în rãzboiul de întregire nationalã - memorie si istorie“, editie îngrijitã de echipa de proiect, pe baza articolelor de cercetare a istoriei locale si care a avut 287 de pagini în format academic, cu o bogatã iconografie, fotografii de epocã si actuale.

„ÃŽntelegerea trecutului este o cerintã socialã“

De mare interes au fost studiile elevilor nemteni care au fost premiati cu acest prilej, un fapt important, premii în bani prin contributia CJ Neamt. Volumul a fost prezentat de profesorii Dorina Drexler si Daniel Dieaconu, iar dintre tinerii cercetãtori au cuvîntat Radu Tigran, Corina-Oana Mazilu si Cristian Gheorghiu. Au fost 31 de articole si studii. Inspector scolar Elena Preda conchidea: „Continuturile volumului colectiv «Neamtul în rãzboiul de întregire nationalã - memorie si istorie» si continutul «Jurnalului de rãzboi 1916-1919. Sergent Dumitru Platon», nu fac parte din asa-zisa «memorie oficialã» impusã, fiecare lucrare în parte abordeazã o poveste realã, apropiatã de sufletul publicului cititor, apropiatã si din punct de vedere geografic, ajungînd deseori pînã la identificarea fiecãruia cu un personaj sau cu o povestire. Fiecare istorisire în parte conferã identitate unui anumit grup datoritã stabilirii unei legãturi între trecut, prezent si viitor, pune bazele memoriei sociale ca o expresie a unei experiente colective. Statistic se demonstreazã cã memoria socialã sustine memoria individualã si în acest sens memoriile împãrtãsite au o dimensiune socialã, deoarece întelegerea trecutului este o cerintã socialã“. Cu durere, doamna inspector, în consensul întregii sãli, se declara solidarã copiilor români din Ucraina ce nu vor mai putea sã învete în limba românã si dedica manifestarea acestora. Conferinta a fost onoratã de prezenta oficialitãtilor judetene: prefectul Vasile Panaite, vicepresedintele CJ Neamt Laurentiu Dulamã, Octavian Bãrbulet, din partea presedintelui CJ, Ionel Arsene, Dorin Nicola de la Complexul Muzeal Neamt, colonelul Onu, de la Cultul Eroilor, Vasile Vânãu de la Centrul Militar Neamt, inspectorul general al ISJ, prof. dr. Viorel Stan si inspector general adjunct al ISJ Ioan Milea. Din cadrul conferintei „România în primul rãzboi mondial - istorie si geopoliticã“ remarcãm comunicãrile d-lui prof.dr. Doru Dumitrescu dedicate generalilor Dabija si Mihãescu, mai putin cunoscuti publicului larg, dar cu mare însemnãtate în rãzboiul de întregire nationalã. Simpozionul judetean „Neamtul în rãzboiul de întregire nationalã - memorie si istorie“, cu participarea profesorilor autori ai volumului colectiv de istorie localã a însemnat un periplu istoric pe meleaguri nemtene, de la sesul Romanului pînã la muntii Bistritei.

„Jurnalul de rãzboi 1916-1919. Sergent Dumitru Platon“

Manifestarea a fost completatã de lansarea „Jurnalului de rãzboi 1916-1919. Sergent Dumitru Platon“, editie îngrijitã de prof. dr. Mihai Lostun. Acesta avea sã remarce: „Literatura memorialisticã referitoare la rãzboiul pentru întregirea nationalã a României este una semnificativã, cuprinzînd experientele personale ale oamenilor de stat si ale militarilor, deopotrivã. Mai putine sînt însã relatãrile unor oameni simpli, participanti la evenimentele din acea perioadã, care sã fi consemnat lucrurile asa cum le-au observat ei atunci, la cald cum se spune, si nu dupã ani buni de la trecerea lor. Pe de altã parte, un participant la evenimente care nu detine o functie importantã, politicã sau militarã, nu va fi interesat sã cosmetizeze expunerea lor si nici sã-si justifice, într-un fel sau altul, propriile actiuni cu scopul de a le spori semnificatia în ochii contemporanilor sãi sau ai urmasilor. Cu atît mai interesantã ni se pare experienta trãitã si consemnatã, sub forma unui jurnal, de cãtre sergentul Dumitru Platon, pe parcursul anilor 1916-1920“. Dumitru Platon, originar din Ceahlãu, a luptat pe frontul Carpatilor, în marile bãtãlii pentru trecãtori si a fost în Armata Românã ce intra victorioasã în Budapesta. Un om simplu de la munte, iubitor de viatã, de gospodãrie, de carte, un om care ne-a oferit o superbã mãrturie a unor vremuri de mari încercãri, dar si împliniri. Alãturi de profesorul Lostun, artizanul publicãrii acestui volum, vã invitãm la lecturã. „Proiectul va fi continuat cu diseminarea în scolile judetului si deja vor începe pregãtirile pentru anul 2018, cînd se preconizeazã activitãti sustinute, cu colaborarea profesorilor si elevilor din Basarabia. Un pod peste timp si peste Prut între nemteni si basarabeni, o initiativã ce o dorim replicatã în cît mai multe judete. Cercetarea istoricã va continua si prima zi de iarnã 2018 va fi întîmpinatã de o nouã carte prin care se va arãta cã Neamtul a avut un rol însemnat în marea istorie a primului rãzboi mondial“, a afirmat profesoara Cristiana Soimaru, manager de proiect. Profesorul Liviu Rusu, presedinte al Asociatiei ÃŽnvãtãtorilor, anunta sprijinul sãu pentru continuarea acestui proiect si evidentia dorinta sa pentru anul viitor: sã salute si sã fie salutat de elevii sãi într-un singur fel: „Trãiascã România Mare!».

Prof. dr. Daniel DIEACONU

Articol afisat de 1290 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel DIEACONU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective