Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Detalii explozive: „Cu asta l-am fãcut pe Filip“

• procurorii DIICOT au stabilit cã imaginile în care fostul sef al Politiei Piatra Neamt apare bãtînd o minorã au fost sustrase de comisarul Relu Baciu • el i-a spus ofiterului de serviciu cã are nevoie de imagini pentru o anchetã • tot el i-a spus unui alt politist: „Cu asta l-am fãcut pe Filip“ • ulterior comandantul ar fi sters secventele din sistemul informatic •

Procurorii din cadrul DIICOT Neamt au finalizat ancheta în cazul filmuletului compromitãtor în care fostul comandant al Politiei Municipiului Piatra Neamt pare a fi surprins bãtînd o minorã în sediul institutiei si care a fost postat pe canalul YouTube. În cauzã au fost mai multi suspecti, însã au fost inculpati numai ofiterul Relu Baciu si ex-seful politiei pietrene, comisarul sef Cezar Filip. Primul este acuzat de transfer neautorizat de date dupã ce a luat din sistemul informatic al institutiei imaginile care au dus la demiterea lui Filip. Acesta din urmã este acuzat de purtare abuzivã, pentru cã a bãtut minora de 14 ani suspectatã de comiterea unei fapte cu violentã -tîlhãrie, precum si de alterare a integritãtii datelor informatice, dupã ce a instigat seful firmei care administra sistemul de supraveghere sã formateze hard-disk-ul. Scandalul s-a iscat pe 19 martie 2014, cînd pe YouTube a apãrut filmuletul cu pricina, în care comisarul sef Cezar Filip agresa cu pumnii si cu picioarele o minorã de 14 ani, chiar în sala de asteptare a Politiei Municipiului Piatra Neamt. Cazul a cãpãtat o amploare uriasã în tarã, luãri de pozitie pe aceastã temã fiind extrem de numeroase. Unele îl acuzau pe seful Politiei de modul cum a rectionat, altele îi acordau circumstante atenuante, dat fiind faptul cã minora cu pricina comisese infractiuni grave, axîndu-se pe jefuirea bãtrînilor. Imediat a fost declansatã o anchetã, iar expertiza dispusã în cauzã a stabilit faptul cã imaginile, desi nu existau dubii, erau chiar erau din sediul Politiei Piatra Neamt si fuseserã descãrcate pe 18 martie 2014 pe un dispozitiv de stocare. În aceeasi zi au fost sterse din sistemul informatic al institutiei prin formatarea hard disk-ului.

Declaratii contradictorii

Initial, ancheta a fost la Parchetul de pe lîngã Curtea de Apel Bacãu si viza infractiunea de purtare abuzivã, însã ulterior competenta a revenit DIICOT Neamt. Cercetãrile au condus la concluzia cã în ziua faptei, pe 8 martie 2014, comisarul sef Cezar Filip se afla la o florãrie din zona Aleho, moment în care a vãzut niste adolescenti care agresau o bãtrînã. A fugit dupã ei dar nu a prins decît o fatã, Ana Maria T., atunci în vîrstã de 14 ani. A chemat un echipaj, format dintr-un ofiter si un subofiter, care a luat-o pe minorã si a dus-o la Politia Piatra Neamt, la audieri. Dupã aparitia filmuletului pe YouTube, cei implicati au dat primele declaratii cu diferente semnificative între ele. Filip a sustinut cã atunci cînd a încercat sã o imobilizeze pe minorã aceasta l-ar fi lovit la genunchiul la care fusese operat cu un an înainte, apoi i-a dat peste mînã si i-a cãzut telefonul. Cea în cauzã a sustinut cã nu se afla în grupul de infractori, nu participase la tîlhãrie si de asta nu a fugit si a fost prinsã de fostul comandant. Ofiterul care a însotit-o pe fatã la sediu, Lucian Gabur a precizat în raportul initial cã Filip nu a bãtut minora, ci numai a „a lovit-o tangential si a tras-o de mînecã“. La Parchetul de pe lîngã Curtea de Apel Bacãu si-a modificat sustinerile si a declarat cã în momentul în care Filip a intrat în sala de asteptare a observat cã minora încerca sã-si aprindã o tigarã, context în care fiind si nervos „a intrat si i-a dat peste mînã, aceasta a scãpat tigara, dupã care a apucat-o de glugã si a scuturat-o de cîteva ori dupã care a tras-o afarã fortat din încãpare pînã aproape de usã“. Totusi atunci cînd cauza a ajuns la DIICOT a revenit asupra declaratiilor si a spus cã „a smotocit-o un pic“ si nu i-a aplicat lovituri cu pumnii si picioarele. A mai avut o revenire si a spus cã „a tras-o în stînga si în dreapta. Aceasta avînd o greutate micã, era usor sã o misti dintr-o parte în alta“. Nici minora nu a fost mai breazã si a a dat declaratii contradictorii. Dupã audierile initiale a spus cã de fapt ar fi încercat sã-si aprindã un capãt de tigarã, Filip i-a dat peste mînã, ea l-a înjurat de mamã, iar el a îmbrîncit-o.

Bani pentru retragerea declaratiei?

Ulterior minora a sustinut cã era sub influenta unor substante pe care le inhalase, iar Filip doar s-a prefãcut cã o loveste. Apoi a schimbat tactica si a povestit cã atunci cînd a fost chematã la audieri, la Bacãu, ar fi fost dusã cu masina de doi agenti care i-ar fi dat bunicii ei 100 de lei din totalul de 5.000 de lei promisi, pretul pentru a-si retrage plîngerea. Cei doi politisti ar fi învãtat-o pe drum ce anume sã declare în fata procurorului, cã nu a fost lovitã de comisarul sef Filip. Totul s-a schimbat la DIICOT, pe 22 mai 2015, cînd adolescenta a declarat cã nu s-a opus cînd ofiterul Filip a prins-o, nu l-a lovit, nu i-a cãzut telefonul si cã a predat-o unui echipaj. Filip ar fi ajuns la sediu dupã 10 - 20 de minute, ar fi luat-o la bãtaie lovind-o cu piciorul în burtã, cu capul de perete si a tras-o de pãr. Si cã în încãpere mai era un politist în civil care rîdea. De pãr ar fi dus-o pînã la etajul II, i-a mai dat un pumn si o palmã apoi tot Filip ar fi chemat un avocat din oficiu pentru a participa la audieri. Despre acest incident au aflat politistii Relu Baciu si Constantin Nichita, care erau într-o stare conflictualã cu comandantul Filip. Asa se face cã Baciu a încercat prin diverse metode sã facã rost de imaginile compromitãtoare cu unicul scop de a-l debarca din functie pe sef.

„Cu asta îl facem pe Filip“

Pe 10 martie a mers la ofiterul de serviciu unde era sistemul de stocare a imaginilor. I-a solicitat agentului sã acceseze sistemul pentru a cãuta imaginile, dar nu le-a putut vedea bine pentru cã filmul se tot întrerupea, fãrã sã-si dea seama de cauzã. Agentul de serviciu stia de adeversitãtile mentionate si i-a spus lui Baciu cã imaginile au fost sterse si nu pot fi vãzute. Explicatia l-a multumit pe moment, însã Baciu a revenit, iar pe 18 martie a încercat sã le copieze pe un stick, pe motiv cã are nevoie de imagini pentru o cauzã pe care o instrumenteazã. Nu a reusit sã facã transferul pentru cã nu se pricepea. S-a mai strãduit si în cele din urmã i-a iesit. Apoi a iesit pe hol, s-a întîlnit cu Constantin Nichita si i-ar fi spus: „Cu asta îl facem pe Filip“. ÃŽn aceeasi zi comandantul a fost înstiintat de ofiterul de serviciu despre transferul de date. ÃŽn consecintã el l-a chemat pe administratorul sistemului de supraveghere si i-a cerut sã facã verificãri la sistem, dar de fapt scopul ar fi fost sã steargã imaginile care i-au distrus în cele din urmã cariera. Un martor l-a vãzut pe administrator si l-a întrebat pe ofiterul de serviciu cine este persoana, iar acesta i-a rãspuns cã este de la firma care administreazã sistemul informatic si „a venit la solicitarea domnului comisar sef Filip Cezar sã steargã niste imagini din sistem“. De mentionat este faptul cã la DIICOT inculpatii s-au prevalat de dreptul de a nu da declaratii. Asa stînd lucrurile, anchetatorii au presupus cã Baciu i-ar fi dat imaginile lui Nichita, iar acesta altei persoane care le-a postat pe YouTube. Totusi, ofiterul de serviciu s-a temut pentru slujba lui dupã acest incident, cu toate cã nu putea sã-l refuze pe Baciu, avînd în vedere cã acesta îi era ierarhic superior. ÃŽnsã au existat discutii între Baciu si ofiterul de serviciu si acesta din urmã si Nichita, care au fost interceptate de anchetatori. Cei trei îsi fãceau griji ce si cum sã declare la anchetã astfel încît totul sã concorde. Nichita nu a putut fi inculpat, ofiterul de serviciu a scãpat de acuze cauza fiind clasatã în ce-l priveste, la fel ca si în cazul lui Gabur si a administratorului sistemului informatic. Totusi, din interceptãrile de la dosar, cu Baciu, Nichita si ofiterul de serviciu, cele mai multe griji si le fãcea acesta din urmã. Baciu nu a avut nici o remuscare atît timp cît l-a dat jos pe Filip, fiind însã bucuros cã iese la pensie.

„Mã doare-n p“

Cam la atît se reducea spaima lui Baciu care avea vechime în politie, nu destul cît sã iasã la pensie, dar un medical face uneori minuni. Ofiterul i-a dat asigurãri ofiterului de serviciu cã totul se va termina cu bine, „sã nu se teamã de procuror, cã nu te mãnîncã, dã-o în ... mea de treabã, ce dracu, esti copil si tu? Doar e om ca noi. Doar nu se apucã acum sã te batã. Ce crezi, cã te pune la rotisor acum, ce dracu?“, i-a dat asigurãri Baciu ofiterului de serviciu, fãcînd referire la modul în care erau tratati suspectii la anchetã în vremurile comunismului, „rotisorul“ fiind o metodã dureroasã care nu dãdea gres. „Hai calmeazã-te. Ascultã-mã pe mine, cã doar ne stim de atîtia ani de zile si nu are rost, ti-am spus, nu te mint, doar eu ti-am spus cã-ti vreau binele. Pe mine mã doare-n p... Dar eu, stii ce fac? Dacã vãd cã se îngroasã gluma mã duc, mã internez în spital, în ... mea si ies la pensie. Mã doare-n p.... Am 22 de ani de Politie, îi ... în gurã. Cît mi-or face, 22 de milioane, 23. Dã-i în ... mã-si-i. Sper eu sã nu se ajungã acolo. Cã doar nu aveam interes nici eu, nici tu, si nici Nichita, nu?“. Asigurãrile lui Baciu i-au fãcut bine în final ofiterului de serviciu, nu însã si lui. A fost inculpat, ce se vede la interceptãri nu pare sã-i facã nici un bine, iar durerile sînt nu doar în zonele mentionate de el, ci cu mult mai mari. Rãmîne de vãzut ce vor stabili judecãtorii în acest caz si cum vor trata „durerile“ fostului politist. Cã prea le-a invocat des.

Articol afisat de 1723 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective