Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tarã, înaintasi, eroi respect, recunostintã

• la edificiul de la Nemtisor s-a desfãsurat prima editie a festivalului concurs de muzicã si poezie patrioticã Pui de lei - Noi sîntem români

Monumentul ctitorit de pãrintele Iustin Pîrvu în satul Nemtisor, comuna Vînãtori Neamt, în memoria eroilor din Al Doilea Rãzboi Mondial, a fost la finalul sãptãmînii trecute locul de desfãsurare al celei dintîi editii a Festivalului-concurs de muzicã si poezie patrioticã Pui de lei - Noi sîntem români. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturalã În muntii Neamtului, în parteneriat cu Primãria Vînãtori, Consiliul Judetean si Inspectoratul Scolar. Au fost prezenti primarul Adriana Maria Petrariu si consilieri locali, oficialitãti judetene în frunte cu prefectul Vasile Panaite, senatorul Emilia Arcan, deputatul Dan Andruscã, stareti si preoti din zonã, protopopul de Tîrgu Neamt, Neculai Axentioi si alti invitati. Programul a început cu intonarea imnului de stat, apoi a fost oficiat un Te Deum, urmat de discursurile personalitãtilor invitate si depuneri de coroane. Primarul Adriana Petrariu le-a spus participantilor cã la acest monument a fost sãvîrsitã, în prima duminicã de dupã Înãltare, o slujbã pentru pomenirea celor care au cãzut în luptele purtate pe aceste locuri. Si si-a exprimat intentia ca de anul viitor ceremonialul religios si festivalul sã fie unite într-o singurã manifestare. Detalii despre luptele purtate pe dealul Bobeuca au fost oferite de comandorul Gheorghe Vartic, fiu al comunei. La concurs au participat copii, tineri, profesori, învãtãtori si preoti de la Liceul Tehnologic Arhimandrit Chiriac Nicolau Vînãtori Neamt, Scoala Tasca, Scoala Dumitru Almas Negresti, Colegiul Cartianu, Scoala Timisesti, Liceul Oglinzi, Scoala 1 Rãucesti, Liceul Ion Creangã Pipirig, Seminarul Teologic Veniamin Costachi, Corul Schitului Vovidenia, Corul Vînãtorii lui Stefan cel Mare Vînãtori Neamt, Ansamblul Florile Ceahlãului, Ansamblul Dor Vînãtorean, Fanfara Scolii Rãucesti, iar invitati speciali au fost elevii de la Centrul Social Elena Doamna. Toti au oferit publicului prezent o adevãratã lectie de patriotism.

Se vrea ca festivalul sã fie unul national

„Este un festival-concurs care îsi propune cultivarea dragostei fatã de tarã, de înaintasi, a respectului si a recunostintei pentru eroii neamului românesc. «Eroii nu mor niciodatã, dar mor cînd îi dãm uitãrii! Fãrã ei nu era trecutul, prezentul acestei tãri si viitorul. S-au jertfit pe cîmpurile de luptã ca adevãratii mucenici ai lui Dumnezeu», asa cum au fost numiti de vrednicul de pomenire Arhimandrit Iustin Pîrvu“, a precizat Neculai Luca, presedintele Asociatiei ÃŽn Muntii Neamtului. Locul si momentul desfãsurãrii festivalului de muzicã si poezie patrioticã nu a fost ales întîmplãtor, în preajma marii sãrbãtori ÃŽnãltarea Sfintei Cruci, avînd în vedere cã monumentul are o formã de cruce continuatã cu o piramidã de peste 10 metri înãltime. „Multumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, membrilor Asociatiei ÃŽn Muntii Neamtului, Consiliul Judetean, Primãria Vînãtori, Inspectoratul Scolar, Directiei Silvicã, voluntarilor cît si sponsorilor: Grupul de Firme TCE 3 Brazi, RIFIL, Pro Invest Piatra Neamt, participantilor (elevi, profesori, preoti) si invitatilor: prefectul Vasile Panaite, vicepresedintele Ioan Asaftei, senatorul Emilia Arcan, deputatul Dãn Andruscã, pãrintele profesor Vizitiu, pãrintele protopop Nicolae Axinteoi, inspectorul general Viorel Stan, inspectorul Romeo Roman (presedintele juriului), inspectorul Elena Preda, mass-media, primarilor din Rãucesti, Timisesti si în special doamnei primar Adriana Petrariu si domnului viceprimar Cosofret Vasile, care au fost au fost trup si suflet pentru reusita acestui festival, familiei ing. arhitect Ion si Laura Nicolae, cît si membrilor juriului. Cîstigãtorii au fost rãsplãtiti cu premii la fiecare sectiune: muzicã, poezie, cîntece patriotice, montaje literar-artistice. Dorim cu ajutorul bunului Dumnezeu ca acest festival, în 2018, sã devinã unul national cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea din Decembrie 1918 si sã poarte numele marelui sfînt si patriot al ortodoxiei românesti, arhimandrit Iustin Pîrvu“, mai aratã presedintele Luca.

Lupte grele în 1944

Au trecut doi ani de la sfintirea edificiului dedicat eroilor ce si-au pierdut viata în cumplitele bãtãlii purtate prin aceste locuri. Lucrãrile de au fost coordonate de Neculai Luca, care a îndeplinit astfel dorinta pãrintelui Iustin, fostul staret al Mãnãstirii Petru Vodã. Cunoscut pentru patriotismul si pentru suferintele îndurate în închisorile comuniste, pãrintele si-a dorit ca cei 14.000 de soldati de diferite nationalitãti ce au murit în Muntii Neamtului sã fie cinstiti prin ridicarea unui monument. Chiar el a fãcut schita, a stabilit amplasamentul si a fãcut unele demersuri. Nu a mai apucat sã-l vadã, moartea nemaiavînd rãbdare cu duhovnicul, dar dorinta i-a fost îndeplinitã. În pãdurile din zona Brusturi - Vînãtori Neamt, în 1944 au avut loc lupte grele între trupele germane si se pare maghiare aflate în retragere si cele ruse si române, estimîndu-se cã au murit circa 14.000 de soldati. Locul a fost numit si Valea Plîngerii si se spune cã a fost cea mai mare tragedie petrecutã pe teritoriul românesc în timpul conflagratiei, urmatã de cea de la Oarba de Mures, unde au murit circa 11.500 de eroi. Edificiul de la Nemtisor este amplasat pe un deal asemãnãtor Golgotei si are la bazã un osuar pentru osemintele erorilor necunoscuti.

Articol afisat de 688 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective