Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Voluntariat sub bombe, în Irak

• dupã experientele din Nepal si din insulele grecesti, Ionut Ursu a ajuns în Irak • tînãrul nemtean dedicat activitãtilor de voluntariat dã o mînã de ajutor într-un spital care se construieste lîngã Mosul, destinat miilor de refugiati • „Ni s-a spus cã este posibil sã fim bombardati, dar mi-am asumat si acest risc“, a declarat înainte de plecare Ionut Ursu •

Ionut Ursu, tînãrul nemtean devenit cunoscut în ultimii ani pentru implicarea în diverse proiecte umanitare atît în tarã (voluntar la Serviciul de Ambulantã Bucuresti-Ilfov), cît si peste hotare (campanii dupã cutremurele din Nepal si pentru refugiatii sirieni din Grecia) a decis sã se alãture altei cauze nobile. De la începutul acestei luni, el este prezent în Irak, împreunã cu membri unei asociatii internationale care are filialã si în România, pentru a ajuta la construirea primului spital pentru refugiati din aceastã tarã. Unitatea medicalã aflatã în curs de amenajare este situatã în vecinãtatea orasului Erbil, în localitatea Aski Mosul, Ninawa, la mai putin de 100 de kilometri distantã de Mosul, pînã nu de mult fieful temutilor membri ai organizatiei ISIS. ÃŽn zonã este o tabãrã ce numãrã 35.000 de refugiati, majoritatea provenind din fostele teritorii ocupate de ISIS si care nu au avut posibilitatea de a ajunge mai departe de zona de conflict. Mare parte dintre acesti oameni, între care si mii de copii, au nevoie de ajutor medical, iar cel mai apropiat spital se aflã în Erbil, însã transportul pînã acolo este dificil si periculos. ADRA (Agentia Adventistã pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor), una din cele mai rãspîndite organizatii nonguvernamentale din lume, activã în 139 de tãri, alãturi de alti parteneri, a început deja construirea spitalului ce va deservi cinci tabere de refugiati si populatia din regiune. Se estimeazã cã circa 100.000 de refugiati interni (persoane care au fugit din calea rãzboiului, dar nu au pãrãsit tara) vor beneficia de serviciile acestei unitãti. „Am fost invitat sã mã alãtur proiectului de un prieten american, Michael John von Horsten. Aflase de mine din expeditiile din Nepal, m-a contactat si mi-a propus sã mã alãtur acestei initiative. Am vrut sã merg încã de anul trecut, dar nu aveam fonduri suficiente. Acum, cu ajutorul unor oameni de bine, am reusit sã strîng si bani pentru a cumpãra un scaun stomatologic, cu accesorii, plus consumabile medicale pe care vreau sã le donez spitalului din Irak, în numele Asociatiei Volunteer for Life“, declara Ionut Ursu înainte de plecarea din tarã alãturi de un grup de nouã persoane care reprezintã ADRA România, organizatie internationalã care a initiat proiectul umanitar al primului spital pentru refugiati. Echipamente medicale (scaunul stomatologice, plus accesoriile si consumabile) au costat circa 5.000 de euro, iar consumabilele medicale (materiale sanitare de bazã în medicina de urgentã) au mai presupus 2.000 de euro, fondurile fiind donate cãtre Asociatia Volunteer for Life, condusã de Ionut Ursu, de cãtre diversi sponsori, majoritatea din judetul Neamt. „Vreau sã multumesc implicãrii în acest proiect umanitar societãtilor Rifil, Dinamic 92, Temad Brasov si clinicii Transylvania Medical Center Cluj“, a tinut sã precizeze Ionut Ursu.

Probleme la granita turcã, tabãra de refugiati, ISIS...

Spre dezamãgirea sa, unitatea stomatologicã nu a putut ajunge la destinatie, românii avînd probleme la intrarea în Turcia, dupã ce au strãbãtut fãrã incidente Bulgaria. „Vamesii din Turcia nu au acceptat sã intrãm prin tara lor cu acest echipament medical si a rãmas în Bulgaria, urmînd sã-l recuperãm si sã reusim cumva sã-l aducem aici, în Irak, împreunã cu un al doilea scaun pe care îl vom cumpãra dupã ce voi reveni în tarã“, a precizat Ionut. Dupã primele trei zile, voluntarul nemtean a rãmas fãrã partenerii de la ADRA, care s-au întors în tarã, hotãrînd sã mai rãmînã în Irak pentru a da o mînã de ajutor la activitãtile medicale si cele de amenajare a spitalului. „Ni s-a spus dinainte de plecarea în Irak cã existã posibilitatea sã fie fim atacati, sã fie bombardamente, dar mi-am asumat acest risc. Pericolul mare este dacã folosim drumurile nemarcate, acolo unde mai sînt ascunse mine. De asemenea, mai sînt cuiburi de teroristi ISIS care se deghizeazã cu haine militare si jefuiesc convoiaiele, sau iau ostatici, europenii si americanii fiind cei mai vînati. Eu ajut la activitãtile de organizare a centrului medical sau în Urgente. Lucrez alternativ la spitalul din tabãra de refugiati, la un spital guvernamental din orasul Erbil si ajut si la preluarea rãnitilor cu ambulanta. Experienta din Irak seamãnã oarecum cu cea din Grecia, dar e mult mai multã durere pentru cã oamenii au pe corp tot felul de rãni, urme recente ale rãzboiului“, a mai spus tînãrul. Drama oamenilor din Irak este zi de zi trãitã de Ionut atît în activitatea din spital, cît si în taberele de refugiati. „ÃŽn tabãra de refugiati am avut ocazia sã-l cunosc pe domnul Kader si familia lui, un om care nu te lasã sã treci pe lîngã cortul lui fãrã sã te opresti sã bei un ceai, sã asculti o poveste si sã te bucuri de ospitalitatea întregii familii. Nu poti pleca însã din cortul domnului Kader fãrã o strîngere de inimã si o lacrimã în ochi, dupã ce afli durerea lor, plînsul lor. Nu atît de mult dupa casa si viata lor din Mosul, cît pentru Ahmed, fratele si fiul lor, ucis de ISIS. Nici nu l-au putut înmormînta cum se cuvine... Acum cîteva zile, tatãl s-a întors în Mosul, ca sã-si recunoascã fiul, aruncat împreunã cu multi altii într-o groapã comunã“.

Ambulanta, Grecia, Nepal...

Asa cum Monitorul relata în alte articole, Ionut Ursu s-a remarcat prin nenumãratele exemple de bunã practicã pe care le-a oferit în ultimii ani si poate fi reperul pe care sã-l urmeze cît mai multi tineri. El si-a depãsit conditia, arãtînd cã prin muncã sustinutã si sacrificii poti rãzbi într-o lume care nu oferã prea multe sanse unora ca el. Abandonat în spital la doar 5 zile dupã nastere, crescut la leagãn si mai apoi în mai multe centre de plasament, tînãrul a terminat Facultatea de Geografie a Universitãtii Bucuresti, implicîndu-se altruist în diverse activitãti de voluntariat. Si n-au fost unele banale, ci pline de riscuri. ÃŽn timpul studentiei, nu s-a multumit sã meargã doar la cursurile de la facultate, a urmat cursuri de pregãtire si a devenit voluntar la Ambulanta Bucuresti, fãcînd gãrzi alãturi de echipajele medicale. Alelasi lucru l-a fãcut si la Piatra Neamt. „Am vrut astfel sã întorc binele ce mi-a fost fãcut de-a lungul vietii. Am fost îngrijit cu atentie la UPU Neamt cînd eram copil si atunci am decis cã poate voi ajunge si eu sã salvez vieti. Acum, cînd ajung sã resuscitez un pacient si vãd cum inima îi reporneste simt cea mai mare emotie si satisfactie, simt cã am fãcut cu adevãrat ceva important“, ne spunea nemteanul cu cîtiva ani în urmã. Frecvent vine la Piatra Neamt unde se implicã în educatia copiilor din Complexul de servicii Elena Doamna si încearcã sã le facã celor mici tot felul de daruri si surprize. ÃŽn 2015, Ionut a fost în Nepal, alãturîndu-se celor care au decis sã ajute la înlãturarea efectelor devastatorului cutremur din 25 aprilie, care a secerat zeci de mii de vieti si a distrus casele oamenilor. A realizat si film documentar, intitulat «Voluntariat în miscare», în care a surprins aspecte din viata cotidianã a localnicilor sinistrati de dezastru si ce a presupus voluntariatul acolo alãturi de o echipã internationalã de medici. „Sînt mîndru cã sînt român, sînt mîndru cã sînt din Piatra Neamt si vreau sã le arãt colegilor mei din casele de copii si tuturor celor interesati cã pot face si ei fapte extraordinare, dacã sînt lãsati sã se implice pentru oamenii din jur“, povestea Ionut. ÃŽn urmã cu un an, în vara lui 2016, el a fost prezent si în taberele de refugiati din insulele grecesti, unde erau cazati mii de sirieni plecati din calea rãzboiului care le macinã tara.

Articol afisat de 1153 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Florin JBANCA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective