Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2017
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 August 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dupã o tragedie, anchete si acuze

• medicul Gabriel Popescu a fost absolvit de orice vinã în cazul pacientei care si-a pierdut piciorul în urma unui accident de microbuz • ancheta a vizat si modul în care rãnita a fost îngrijitã la Urgenta spitalelor din Roman si Piatra Neamt • sotul victimei sustine cã se va judeca cu tot sistemul medical, de la minister pînã la spitale •

ÃŽn cursul lunii mai 2017, pe raza satului Traian, comuna Sãbãoani, a avut loc un accident de circulatie în care a fost implicat directorul Clubului Atletic. La un moment dat, din motive necunoscute, acesta a pierdut controlul microbuzului pe care-l conducea, provocînd un grav accident a cãrui victimã a fost sotia sa. Cum se procedeazã în asemenea situatii, un martor a sunat serviciul de urgentã 112, care a dirijat la locul accidentului un elicopter de la Iasi. Numai cã, între timp, la fata locului sosise si ambulanta, care a transportat pacientul la Spitalul de Urgentã Roman. Constatîndu-se gravitatea cazului, medicii de la CPU au luat legãturã cu cei de la Clinica de Traumatologie Iasi, care le-a refuzat primirea pacientei, indicîndu-le trimiterea acesteia la UPU Neamt. Din pãcate, din cauza gravitãtii accidentului dar si al procedurilor medicale, pacientei, care a fost trimisã pînã la urmã tot cu salvarea la Iasi, din cauza faptului cã elicopterul nu a putut decola, fiind vreme nefavorabilã, i s-a amputat un picior. Urmare acestui nefericit eveniment la nivelul Directiei de Sãnãtate s-a declansat o anchetã, care a fost finalizatã zilele acestea. „ÃŽn cazul doctorului Gabriel Popescu, care a participat la interventia respectivã, s-a fãcut o cercetare disciplinarã, care a vizat strict modalitatea de colaborare si comunicare cu dispeceratul în intervalul în care a fãcut interventia respectivã. ÃŽn cadrul acestei proceduri vreau sã vã precizez cã nu s-a verificat conduita medicalã, acesta fiind atributul Directiei de Sãnãtate Publicã. ÃŽn ceea ce priveste modalitatea de comunicare cu dispeceratul, comisia de anchetã a constatat cã medicul a respectat toate procedurile interne cu privire la modalitatea de comunicare, astfel cã în ceea ce priveste acest aspect s-a adoptat o solutie de clasare, deoarece nu a fost vinovat sub acest aspect. ÃŽn ceea ce priveste conduita medicalã trebuie sã vã adresati Directiei de Sãnãtate Publicã, care s-a ocupat de acest aspect“, a precizat Monica Anton, jurist al Serviciului de Ambulantã Neamt.

„ÃŽmi pare foarte rãu cã nu am putut face mai mult pentru acea pacientã“

Aceasta a mai spus cã în ceea ce priveste deplasarea elicopterului care a ajuns la locul accidentului dupã ce pacienta fusese deja transportatã la Spitalul Roman nu se pune problema ca cineva de la Neamt sã rãspundã de aceastã deplasare inutilã. „Persoana care a sunat la 112 pentru a anunta accidentul a spus cã este vorba de un accident cu multiple victime. Decizia de a trimite elicopterul a apartinut diviziei ISU Iasi. Elicopterul nu a fost chemat de doctorul Popescu sau de vreo altã persoanã de la Neamt. Dacã se va pune problema imputãrii unor cheltuieli este bine sã fie întrebatã institutia amintitã“, a mai spus Monica Anton. Ancheta a vizat si modul în care s-au respectat procedurile medicale în cazul aceleasi paciente. „Comisia întrunitã la nivelul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt a verificat modul de respectare a protocoalelor de lucru la nivelul unitãtilor sanitare, unde i s-a acordat ajutor medical pacientei care a fost victima unui accident de circulatie de la Traian. Verificarea a constat în derularea unei anchete administrative, cît si a unei anchete medicale, realizatã de doctori specialisti în medicinã de urgentã. Si s-a constatat faptul cã s-a respectat procedura. Pînã în acest moment nu s-au aplicat nici un fel de sanctiuni, sub rezerva cã argumentatia acestei anchete va fi trimisã la Ministerul Sãnãtãtii spre analizã. Dupã ce vom astepta rãspunsul Ministerului Sãnãtãtii se vor afla mãsurile ce urmeazã a fi dispuse“, a declarat medicul Carmen Dumitreasa, de la DSP Neamt. Ancheta s-a desfãsurat atît la nivelul Spitalului de Urgentã Roman, cît si a celui Judetean, unde a fost îngrijitã pacienta, înainte de a fi trimisã la Iasi. „Ancheta desfãsuratã de comisiile DSP Neamt si Serviciului de Ambulantã au adeverit faptul cã am procedat corect, respectînd protocoalele managementului pacientului critic si sarcinile de serviciu prevãzute în fisa postului. Celor care s-au îngrijorat si mi-au fost alãturi le multumesc si îi asigur de tot respectul si pretuirea mea. Celor care-mi duc grija le spun cã protocoalele medicale existente trebuiesc respectate de toti, iar interesul pacientului trebuie sã primeze în fata orgoliilor de orice fel, indiferent de culoarea uniformei, de pozitia si de functia ocupatã. Iar cei care practicã înfierarea cu mînie proletarã înainte de finalizarea anchetei, o pot face în continuare, dar pe banii lor, plãtind daune morale dacã nu au dreptate. ÃŽmi pare foarte rãu cã nu am putut face mai mult pentru acea pacientã“, a postat pe facebook medicul Gabriel Popescu.

Acuzele sotului victimei

Sotul victimei, profesorul Traian Macovei, care a aflat de la reporterii Monitorului despre rezultatul anchetei, s-a declarat total nemultumit de rezultatele acesteia, spunînd cã va da în judecatã Ministerul Sãnãtãtii, Ambulanta, Spitalul Judetean si Spitalul Municipal Roman. „As dori sã se retinã cîteva aspecte: în primul rînd cã aceastã birocratie inexplicabilã din sistemul nostru de sãnãtate este legatã de urmãtorul fapt: de la momentul producerii evenimentului pînã la momentul intrãrii în sala de operatii (a Clinicii de Traumatologie Iasi - n.red.) a durat nouã ore. Sotia mea avea tensiune de 6 cu 4 si vã dati seama în ce stadiu grav se afla. Vã rog sã vã imaginati cã ar fi existat sansa ca amputatia sã se facã de la nivelul gleznei si nu de la nivelul coapsei. E cu totul altceva. As dori sã mi se explice si vã pot spune cã nu pot fi contrazis de acest lucru, pentru cã existã imagini în care se vede cum ambulanta era deja sositã, dar se vede si faptul cã venise si elicopterul, care a fost nevoit sã plece gol, de ce nu s-a luat hotãrîrea corectã de a fi transportatã sotia mea la Iasi, cu elicopterul si sã nu fi fost plimbatã prin spitalele de la Roman si apoi la Piatra Neamt. Este clar cã în aceastã situatie si interventia chirurgicalã s-ar fi fãcut mult mai devreme si cu alte repercusiuni, mai putin grave. Din aceastã cauzã voi vedea posibilitatea de a actiona în judecatã decidentii, începînd de la minister în jos. Mã voi consulta cu persoane avizate, care mã vor sfãtui cum trebuie sã procedez si care este parcursul pe care-l am de urmat în demersul meu juridic“, ne-a spus directorul Macovei Macovei. Acesta a mai spus cã nu va face reclamatie la Colegiul Medicilor, pentru cã acest lucru înseamnã altã pierdere de timp pretios pentru pacientã, care are nevoie urgentã de protezarea piciorului amputat. „Colegiul Medicilor nu va rezolva mare lucru. Trebuie sã stiti cã o protezã pe care trebuie urgent sã i-o fac sotiei mã ajunge peste 30.000 de euro, care pentru noi reprezintã o sumã uriasã. ÃŽn conditiile în care sotia mea ar fi fost operatã la timp, o protezã de gleznã s-ar fi ridicat doar la cîteva mii de euro, ceea ce era cu totul si cu totul altceva. Sînt acum într-o perioadã ceva mai grea, pentru cã prioritare sînt alte chestiuni, dar mã voi ocupa si de problema rezultatelor anchetei“, a mai adãugat Traian Macovei.

Articol afisat de 1283 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective