Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cîinele salvator Erik, misiune pe Ceahlãu

Vremea vacantei face ca zona de munte sã atragã turistii ca un magnet, dar din pãcate nu toti cei care vor sã facã drumetii sînt si pregãtiti pentru acest lucru. Unora le dau mari bãtãi de cap echipamentul, iar altii nu se informeazã despre conditiile meteo sau despre gradul de dificultate a traseelor, plus cã nu sînt pregãtiti fizic pentru efort sustinut pe o perioadã mai mare de timp. A fost si cazul unui grup de turisti de la malul mãrii, care a avut nevoie de interventia salvamontistilor pentru a ajunge cu bine la destinatie. S-a întîmplat pe pe 18 iulie 2018, în jurul orie 18 cînd Serviciul Salvamont Neamt a fost solicitat sã intervinã pentru cãutarea si salvarea unui numãr de opt turisti constãnteni, care erau în dificultate în zona de abrupt din Ocolasul Mic/Brana Esticã - Parcul National Ceahlãu. „Echipa de interventie care executa serviciul de permanentã la Baza Dochia s-a depasat în zonã si cu suportul unitãtii canine a ajuns în zona unde era grupul. Principala problemã se pare cã nu a fost lipsa de orientare, ci epuizarea fizicã accentuatã. Grupul a fost însotit pînã la cabanã unde cîtiva au necesitat acordarea primului ajutor pentru afectiuni diverse ale aparatului locomotor. Folosirea cîinelui a dat echipei un plus de sigurantã, suport moral si de ce nu un puternic factor împotriva stresului caracteristic oricãrei interventii, care în cazul de fatã a durat aproximativ douã ore“, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt. Cît despre „unitatea caninã“ la care face referire sursa citatã, este vorba despre salvamontistul Ionut Pascu, cãruia dupã sustinerea mai multor examene si probe de andurantã i-a fost încredintat cîinele Erik, unul special dresat pentru interventii montane. Patrupedul din rasa Malinois are 5 ani, a intrat în dotarea serviciului nemtean în luna mai si e unul din cei mai valorosi din tarã la categoria pentru care a fost dresat. Este polivalent, avînd brevet de salvare din avalansã, specializare pentru cãutare si salvarea persoanelor rãtãcite, dispãrute sau accidentate în zone greu accesibile. ÃŽn cazul cãutãrilor unor persoane rãtãcite sau accidentate, mai ales cînd acestea nu pot comunica din cauza traumatismelor sau a epuizãrii avansate, în teren greu accesibil, noaptea sau pe viscol, folosirea cîinilor de salvare utilizati pe scarã largã în toatã lumea a avut rezultate extraordinare. Unitãti canine specializate pentru operatiuni de salvare în zona montanã functioneazã la servicii Salvamont din Arges, Gorj, Bacãu, Caras Severin, Mures si Harghita.

Este bine de stiut!

Salvamontistii reamintesc încã o datã tuturor celor care vor sã urce pe munte cã este nevoie obligatoriu de echipament adecvat, bocanci, hainã de ploaie si rucsac, dar asta nu este totul. Turistii trebuie sã se intereseze în prealabil despre traseul pe care vor sã urce, gradul de dificultate si durata pînã la Cabana Dochia. În functie de toate acestea, potecile montane trebuie alese în functie de pregãtirea fizicã a celor din grup, mai exact a celui cu cea mai firavã constitutie. Nu în ultimul rînd, drumetii trebuie sã se informeze despre evolutia vremii, pentru cã norii se pot grupa rapid, iar urcarea sau coborîrea pe ploaie sînt extrem de dificile. Cert e cã, cel putin pînã la începutul sãptãmînii viitoare, va fi timp bun pentru drumetii montane. Meteorologii anuntã valori termice în crestere, iar precipitatiile nu prea au loc în zonã. În Neamt, astãzi, 20 iulie, vor fi valori termice de circa 27 de grade, iar noaptea aduce o minimã de 16 grade. Si mai bine va fi vineri, 21 iulie, cînd mercurul saltã pînã la 29 de grade. Cam la fel va fi vremea si sîmbãtã, 22 iulie, cu o maximã de 29 de grade si o minimã de 20 de grade, iar duminicã chiar dacã a fi soare, nu vor fi mai mult de 26 de grade. Trebuie precizat cã aceste valori vor fi mai mici în masivul Ceahlãu.

Articol afisat de 535 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective