Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Titularizarea si sefia scolilor, iatã ce-a fost

Patru cadre didactice din Neamt au dat cel mai bun exemplu de profesionalism, reusind, la examenul national de titularizare din acest an, sã obtinã nota maximã. Pînã acum, în judet nu s-a mai atins o asemenea performantã. Luni, la afisarea rezultatelor, înainte de depunerea contestatiilor, erau în topul dascãlilor merituosi profesorul de matematicã Ioan Irinel Cozma, din Piatra Neamt, profesoara de culturã civicã Alexandra Poenaru, de la Cordun, profesorul de religie ortodoxã Marius Constantin Ciocan, din Roman si profesorul de educatie fizicã si sport Nicolae Cãpraru, de la Piatra Soimului. Acum, în functie de catedrele disponibile, cadrele didactice cu coronitã vor avea sansa sã se fixeze definitiv în învãtãmînt, sau nu. Teoretic, orice director si-ar dori un astfel de profesor în scoalã, si orice pãrinte ar vrea sã lucreze copilul sãu cu un cadru didactic de elitã. La polul opus se aflã mult mai multi, 70 la numãr, care n-au fãcut de 5 la titularizare, unii dintre ei, pe lîngã punctul din oficiu reusind sã-si mai aducã aminte cîte ceva din cunostintele dobîndite la pregãtirea pentru acest examen national. Au luat note între 5 si 7, fãrã sã intre în rîndul celor care au promovat (la titularizare nota minimã fiind 7 pentru a putea aspira la prinderea unui post), 140 de dascãli nemteni. Ei vor avea sansa de a prinde o catedrã constituitã din fractiuni, dupã ocuparea posturilor de cãtre cei îndreptãtiti de medie. 215 cadre didactice au luat peste 7, patru dintre ele fãcînd lucrãri de notã maximã. Pentru titularizarea din acest an au fost admisi la proba scrisã 560 de candidati, dar unii s-au retras din salã cînd au vãzut subiectele, evitînd sã se aleagã cu o notã care i-ar fi fãcut de rîs, altii n-au mai venit deloc la testare, iar unii au invocate motive medicale pentru absentã. Douã cadre didactice au fost prinse în timp ce voiau sã fraudeze examenul si au fost scoase din salã. Asa cã, la anuntarea rezultatelor de ieri, au mai rãmas „în schemã“ 430 de teze evaluate. Procentul notelor de peste 5 este, înainte de contestatii, de 82,5%, în judetul Neamt. Contestatiile s-au putut depune ieri, 18 iulie, pînã la ora 21, si astãzi, pînã la ora 15, la Inspectoratul Scolar.

Picati si admisi

Concursul pentru directori, sesiunea iulie 2017, a fãcut victime încã de la prima probã. Cinci candidati au ratat concursul la scris, iar printre numele care se regãsesc sub linie se aflã cel al preotului Dan Cojan, care voia sã rãmînã la conducerea Seminarului Teologic Sfintii Împãrati Constantin si Elena, pe care îl conduce cu delegatie de la sfîrsitul anului trecut. Atunci a mai fost un concurs organizat tot pentru desemnarea directorilor, iar preotul nu s-a prezentat din motive medicale, desi îsi depusese dosarul. El are 30 de puncte, iar din ceilalti patru, trei sînt la egalitate cu 32,5 puncte: ex-primarul Eugen Mihai, care voia sã conducã Scoala Boghicea, Claudia Moroiu, voia adjunct la Colegiul Tehnologic Spiru Haret Piatra Neamt, Dan Vîntu - se dorea a fi director la Scoala Oniceni. Ultimul picat, Elena Topliceanu, candida pentru a conduce Liceul Tehnologic Dãmuc.
Testul sistem grilã a continut 40 de întrebãri, din care 19 referitoare la legislatia scolarã sau la citate celebre despre aceasta, lucru criticat de unii experti în management educational. Vom începe analiza acestor rezultate cu profesoara Maria Campãu în prezent director adjunct cu delegatie al Scolii Vasile Alecsandri Roman, care a fost campioanã în depunerea dosarului pentru posturi de director sau director adjunct. La Liceul Tehnologic Nisiporesti (comuna Botesti), a obtinut 36,25 puncte iar în cazul Scolii Gimnaziale Sergiu Celibidache, unde a depus dosar pentru postul de director plin, a luat tot 36,25 puncte.Acelasi punctaj l-a obtinut si pentru postul de director plin si director adjunct la Scoala Gimnazialã Nr. 1 Pildesti, comuna Cordun. Maria Campãu a candidat si pentru postul de director adjunct la Scoala Gimnazialã Vasile Alecsandri post pe care-l detine si în prezent în regim de interimat, dupã ce anul trecut a pierdut la mustatã în fata Roxanei Pãtrãuceanu, directorul plin al acestei scoli. Si profesoara Magdalena Gheorghitã, ex-director al Clubului Copiilor Roman, a candidat pentru mai multe posturi de director. În urma desfãsurãrii probei scrise aceasta a reusit sã fie declaratã admisã pentru Liceul Tehnologic Agricol Ion Ionescu de la Brad Horia, unde a obtinut 42,5 puncte, la fel ca si pentru postul de director al Scolii Trifesti, unde a luat tot 42,5 puncte. Ea va trebui sã se lupte pentru postul de la Liceul Horia cu Magdalena Luca, cea care a obtinut 45 puncte, cu Gabriela Samson, actual director interimar, care a luat 45 de puncte. Si Maria Maftei, ex-directorul Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad, care a pierdut anul trecut concursul, a obtinut anul acesta 41,25 puncte.

Ce mai e pe la alte scoli

Un punctaj de invidiat, cel mai mare din tot concurs a obtinut profesorul Constantin Lupusoru, director interimar la Liceul cu Program Sportiv Roman, suficent pentru a obtine postul dacã va trece de celelalte douã probe - interviu si CV. Preotul Alexandru Lezeu, care a candidat pentru postul de director adjunct al Scolii Gimnaziale Mihai Eminescu Roman, post pe care-l detine si în prezent cu delegatie, a reusit sã obtinã la proba scrisã 40 de puncte, care-i pot asigura definitivarea pe post în conditiile în care trece si el de celelalte douã probe amintite: interviu si evaluare CV. Si profesoara Lucica Prãjescu, director adjunct interimar al Scolii Alexandru Ioan Cuza Roman, a obtinut anul acesta, la proba scrisã, 41,25 puncte. O altã scoalã cu mai multi candidati este si Scoala Nr. 1 Pildesti, comuna Cordun, unde profesoara Ana Maria Dumitru, consilier local PSD, cea care a ratat examenul de anul trecut a reusi anul acesta sã treacã de proba scrisã cu 35 de puncte. Aceasta este în competitie strînsã cu aceeasi Maria Campãu, care are 36,25 puncte la acelasi post. Pentru functia de director adjunct al Scolii Carmen Sylva Horia a obtinut 41,25 puncte profesoara Ciustea Mirela Elena. Directorul interimar al Colegiului Danubiana, Leonard Vãcaru, cel care, probabil a reusit sã treacã peste problemele grave de sãnãtate din cauza infarctului suferit anul trecut, s-a mobilizat si a obtinut 35 de puncte la proba scrisã, suficient pentru a fi titularizat pe functie. Ana Maria Agape, de la Scoala Dulcesti a obtinut la proba scrisã 40 de puncte. Angela Cîrlescu, candidat pentru conducerea Scolii Stãnita a trecut peste proba scrisã obtinînd 35 de puncte. Figurã frumoasã a fãcut si profesoara Minodora Cozma, de la Scoala Bîra, care a obtinut 38,75 puncte. Gheorghe Curpãn, cam de-o viatã la Scoala Buruenesti s-a mobilizat si a scos 42,5 puncte, suficiente pentru a detine postul pînã la iesirea la pensie, respectiv la sfîrsitul mandatului. Si nora sa, Angela, candidatã pentru postul de director al Scolii Tãmãseni, respinsã anul trecut, a reusit sã obtinã 40 de puncte. Gheorghe Lazãr, de la Scoala Bãlusesti, comuna Icusesti a luat la proba scrisã 37,5 puncte. Gabriela Maxim, director interimar la Scoala Vãleni, cea care a pierdut anul trecut concursul, a obtinut anul acesta la proba scrisã 38,75 puncte. Maria Murarriu, de la Scoala Bozieni a obtinut 38,75 puncte. Daniela Socea, de la Scoala Poienari a luat 37,5 puncte, fiind admisã. Mihai Claudiu Tamba, de la Scoala Fãurei, a acumulat 41,25 puncte. La acest concurs s-au înscris 78 de candidati si au venit toti la proba scrisã. Pentru cei nemultumiti, contestatiile vor putea fi depuse în 48 de ore de la derularea ultimei probe si vor fi solutionate nu mai tîrziu de 2 august. Între 19-31 iulie va avea loc proba oralã, respectiv interviul si evaluarea CV-ului.

Articol afisat de 2124 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, F. ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective