Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Exploatarea uraniului e tot la stadiul de... vis

Cu o sãptãmînã în urmã, Grintiesul a gãzduit o manifestare de omagiere a dascãlilor de altãdatã de pe Valea Muntelui. Din colectivul de organizare a activitãtii a fãcut parte si primarul comunei, Vasile Alexandroaia, prilej cu care am încercat sã aflãm ce si cum cu viata localitãtii din punct de vedere administrativ. „Ne bucurãm cã am fost gazda manifestãrii de omagiere a doi dintre fostii dascãli ai comunei, profesorii Constantin Pantiru si Constantin Maftei, douã personalitãti ale învãtãmîntului local si nemtean. Sperãm ca în anii urmãtori sã cinstim memoria si a altor fosti dascãli, pentru cã scoala din Grinties nu a dus lipsã de astfel de oameni de valoare“, avea sã ne spunã primarul Alexandroaia. Referitor la preocupãrile pentru dezvoltarea comunei, interlocutorul nostru avea sã afirme: „Sîntem interesati în continuare de modernizarea infrastructurii comunitãtii si avem depuse nouã proiecte deja. Dacã acestea vor prinde viatã putem spune cã problema infrastructurii va fi în mare încheiatã. Mai avem ceva proiecte pentru reabilitarea unor drumuri de interes local si vreau sã se stie cã toate sînt depuse atît pentru finantare prin PNDL (Programul National de Dezvoltare Localã - n.r.), cît si prin AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale - n.r.), cu fonduri europene. Deci, proiecte pentru drumuri, pentru extindere de apã si canalizare, pentru modernizarea sistemului de iluminat public si nu în ultimul rînd pentru modernizarea centrului civic, acesta din urmã prin Grupul de Actiune Localã Ceahlãu. Apoi, mai avem un proiect frumos de reabilitare a Scolii Constantin Pantiru, unitatea de centru. Legat de aceastã preocupare am mai gîndit un proiect de extindere a sediului primãriei, care este o clãdire frumoasã, dar insuficientã ca spatiu“, a mai afirmat primarul de Grinties. Dat fiind cã în comuna pãstoritã de primarul Alexandroaia existã o problemã ce frãmîntã de ani buni comunitatea, darea în exploatare a minei de uraniu, am încercat sã aflãm unele noutãti pe aceastã temã, dar asa cum aveam sã aflãm de la interlocutorul nostru, lucrurile rãmîn încã incerte: „E o problemã veche, care mã doare. ÃŽn fiecare lunã bat la portile Companiei Nationale a Uraniului pentru a afla lucruri noi, dar cred cã tot politicul este acela care trebuie sã rezolve problema. Avem promisiuni, iar cei de la companie spun cã existenta lor va fi determinatã de deschiderea si exploatarea acestui zãcãmînt, numai cã schimbãrile dese ale conducerii pe motive politice ne determinã sã reluãm discutiile mai mereu de la zero. Sperãm ca pînã la urmã sã aibã o finalitate pozitivã efortul nostru“.

Anii trec si nimic concret

Anul trecut, prin luna mai, apãruserã ceva sperante. La Primãria Grinties poposea o delegatie de la Compania Nationalã a Uraniului , condusã de directorul general Gelu Mãrãcineanu, cu scopul de a pune în practicã unele demersuri în vederea redeschiderii exploatãrii miniere de la Primatar. Se solicita un spatiu pentru deschiderea unui punct de lucru cu birouri si urma ca din toamnã, dupã obtinerea cerificatului de urbanism, a autorizatiei de constructie si a avizelor de rigoare sã înceapã amenajarea drumului de acces cãtre minã. Un argument pentru exploatarea zãcãmîntului de la Grinties era faptul cã dacã acest lucru nu se petrece, atunci Compania risca sã rãmînã fãrã obiect de activitate. Asta pe motiv cã zãcãmîntul de la Crucea, judetul Suceava se epuizase, nu mai era rentabil, iar statul român importã uraniu din Canada. Si asa cum s-a petrecut de-a lungul anilor, dupã închiderea, în 2001, a minei de la Grinties au tot fost zvonuri cã exploatarea se va relua, dar n-a fost sã fie. Au fost avansate diverse proiecte, s-au fãcut prospectiuni, s-au cerut acorduri de mediu si, cã asa-i la noi, au apãrut vii polemici. La un moment dat se vorbea de referendumuri prin care cetãtenii din zonã sã fie întrebati dacã-s de acord cu reluarea mineritului, iar pãrerile erau pozitive. Asta deoarece se vorbea de crearea a cîtorva sute de locuri de muncã.

Articol afisat de 807 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective