Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Politist „mînjit“ în afaceri cu tigãri

Tribunalul Neamt s-a pronuntat într-un dosar de contrabandã cu tigãri, în care au fost 14 inculpati printre care si un politist. Omul legii, Gabriel Gherasim, a primit 2 ani si 7 luni de închisoare cu suspendare, fiind gãsit vinovat de aderare la grup infractional organizat, complicitate la contrabandã si divulgare de secrete profesionale. Sotia sa, Mariana, are o sanctiune de 2 ani si 5 luni de detentie, în aceleasi conditii. Un consilier local din Grãmesti Suceava, Emanuel Vasiele Apetrii, are 2 ani, 6 luni si 20 de zile de închisoare în aceleasi conditii, iar restul învinuitilor, fãrã calitãti oficiale, au pedepse de cîte 2 ani si 5 luni de detentie, tot fãrã executare. Toti au de prestat muncã în folosul comunitãtii, 80 de zile fiind ale politistului. Au fost confiscate 8.192 de pachete de tigãri de diferite mãrci, un Mercedes al lui Apetrii si o Skoda a altui acuzat. Nouã inculpati sînt buni de platã cãtre ANAF cu despãgubiri care însumeazã 197.563 de lei. Grupul a fost destructurat în iunie 2011, cînd în Roman, dar si în Suceava au avut loc 30 de perchezitii. Cercetãrile s-au lãsat cu opt retineri, iar alte patru persoane s-au ales cu interdictia de a pãrãsi tara. Reteaua era foarte bine organizatã. Unii se aprovizionau cu tigãri din Moldova si Ucraina, pe care le aduceau la Suceava. Altii asigurau transportul si ca nu cumva sã fie prinsi, consilierul sucevean era antemergãtor. El mergea cu cîtiva kilometri înainte si dacã pe drum erau politisti îsi anunta prietenii, care se piteau în prima parcare. Cei mai multi din grup se ocupau cu distributia, prin chioscurile din piata romascanã sau prin magazinele din sate. Politistul si alesul local au avut un rol determinant în ierarhia grupului si au protejat activitatea infractionalã a celorlalti sau au desfãsurat activitãti concrete de introducere în tarã si comercializare a tigãrilor. ÃŽn urma perchezitiilor au fost confiscate vreo 6.200 de pachete de tigãri, care nu aveau timbru fiscal românesc, aproape 60.000 de lei noi si 3.550 de euro. Acasã la politist, anchetatorii au gãsit 1.200 de pachete de tigãri, nevasta acestuia avînd un magazinas în Piata Roman. Gherasim a avut o vreme ca atributie de serviciu supravegherea pietei, dar la data perchezitiilor fusese mutat. Interceptãrile realizate de anchetatori au arãtat cã inculpatii se fereau sã discute deschis la telefon despre activitatea infractionalã si vorbeau codat. Tigãrile de contrabandã erau numite „seringi“, „ace“, sau „algocalmin“. Aprovizionarea se fãcea numai pe bazã de comandã, discutiile fiind tot cifrate. De exemplu, tigãrile Winston erau numite „seminte albe“, pentru Viceroy se folosea „VS“ sau „negrese“, iar alte tipuri „lumînãri“. Pînã la interventia anchetatorilor de la DIICOT, activitatea inculpatilor era de notorietate în zonã si se stia de unde se pot cumpãra tigãri „pe sub mînã“.

Omul legii si afacerile cu „lumînãri“

Ancheta a stabilit cã în nenumãrate rînduri Gherasim si-a avertizat sotia, care detinea un chiosc, despre controalele care aveau loc în zonã. Din interceptãri rezultã cã discutau cifrat, iar tigãrile Viceroy erau denumite „rosii“, Winston „biscuiti albastri“, iar altele „lumînãri“. Pe 2 mai 2011, Gherasim a fost rugat de sotia lui sã treacã pe la un alt inculpat, Mircea Peiu, pentru care au folosit apelativul „asistent“ sau „doctor“, sã-l întrebe dacã s-a întîlnit cu „Doina“. Pe 4 mai, sotia sa, Mariana, îl roagã sã-i aducã ceva de la chiosc, iar omul legii îi spune cã va merge „dupã ce culege douã rosii“. ÃŽn aceeasi zi la serviciu fiind, si-a sunat consoarta si a avertizat-o cã e posibil sã fie un control la Cordun, acolo unde ea avea chioscul. Anchetatorii au mai interceptat o altã convorbire a lui Gherasim, pe 19 aprilie 2011 cînd a contactat o persoanã pe care a întrebat-o dacã mai are „castraveti“ si i s-a comunicat cã pretul este de 65-70 de lei. De o altã verificare, Mariana Gherasim a aflat de la sot, într-o convorbire care a avut loc pe 11 aprilie 2011.
Gabriel Gherasim: Alo!
Mariana Gherasim: Da, dragã.
G.G: Vezi cã m-am întîlnit cu verisorii ... în drum spre...
M.G: Da?
G.G: Da.
M.G: Îhî, bine.
Pe 19 aprilie a avertizat-o despre un alt control care urma a avea loc în piatã.
M.G: Alo!
G.G: Dar rãspunde mãi odatã, unde esti?
M.G: Dar ce, tu ai rãspuns cînd te-am sunat?
G.G: Dute, ã, ia de acolo si o duci mai departe, dupã care vii înapoi, ai înteles?
M.G: Da
G.G: Cã iarãsi, cum a fost atunci, cu Viorel! Iar vin!
M.G: Da, bine, bine.
G.G: Bãi? Ai înteles? Le scoti de acolo.
M.G: Acum mã, acum. Hai pa.
G.G: O duci la dracu' sã o ia.
Dupã aceastã conversatie nu a fost convins cã femeia s-a conformat si a resunat în cîteva minute:
G.G: Ai ajuns?
M.G: Nu, acuma
G.G: Acuma, mai repede, mãi..
M.G: Da, mãi, da, repede.
G.G: Si o tai repede.
Procurorii DIICOT au mai arãtat în actul de inculpare cã politistii de la Investigarea Fraudelor si cei de la Ordine Publicã au avut actiuni de control în Roman, pe linia tigãrilor, chiar în acea perioadã, între 18-22 aprilie 2011, ocazie cu care au dat sase sanctiuni de 500 de lei si au dispus confiscãri de 680 de lei. La aceste actiuni a participat si Gabriel Gherasim, astfel cã el stia detaliile, unde va avea loc, activitãtile nefiind publice, ci clasificate ca „secret de serviciu“.

Articol afisat de 2007 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective