Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iulie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cu plecãciune

44 de „Vacante Muzicale la Piatra Neamt“

Muzica coralã româneascã, de veche traditie, si-a scris propria istorie în paralel cu istoria învãtãmântului. Dascãlii de pretutindeni au fost cei care, dintr-o pornire fireascã, au închegat corurile, sustinãtoare a serbãrilor scolare, manifestãri nelipsite din viata oricãrei asezãri, indiferent de mãrime sau coordonate, din pãcate, astãzi devenite istorie.
Primul cor profesionist din tarã, Corul Mitropoliei din Iasi (1876), s-a datorat lui Gavriil Muzicescu, unul dintre marii ctitori ai muzicii noastre de toate genurile. Pe încetul, numãrul acestora a crescut, muzica coralã a devenit specialitate de sine stãtãtoare, literatura coralã s-a îmbogãtit, gratie unor compozitori de valoare care au abordat acest gen, ceea ce face ca istoria si patrimoniul muzicii corale sã fie deosebit de bogate si nu mai putin valoroase. Pentru mine, apogeul muzicii corale a fost atins prin douã formatii de exceptie.
Prima (nu la modul cronologic) la care mã refer a fost (din nefericire, nu mai este), „Songul“ usor rebel (mai mult nu se putea) al lui Ion Luchian Mihalea. Titulatura formatiei era derutantã pentru ochiul atent al regimului si sugera „cântecul“ dar era si acronimul sintagmei Suntem Oameni ai Noii Generatii. Si asa s-a manifestat în decursul existentei sale, dominatã de calitatea ridicatã la cote maxime.
Cea de a doua formatie rãmâne „Madrigalul“, mai asezat si mai aproape de desãvârsire, a lui Marin Constantin, cu existentã mult mai mare, cu insertie internationalã, cu renume justificat, reper incontestabil al genului.
Mãrturisesc cã de fiecare datã când am ascultat cele douã ansambluri, am avut sentimentul muzicii care poate evolua între soaptã si tunet. Asa se face cã orice prestatie coralã am raportat-o la aceste douã formatii. Sunt sincer dacã afirm cã am ascultat destule de multe ansambluri, mai restrânse ori mai ample, unele s-au apropiat ori le-au egalat, valoric si expresiv, dar niciodatã nu am întâlnit vreunul care sã le depãseascã.
Corului Academic Radio, care ne-a încântat în cea de a treia zi a „Vacantelor...“ a întrunit asteptãrile si criteriile mele. Sub bagheta maestrului Ciprian Tutu, întâlnirea cu un ansamblu matur, bine sincronizat, care a sunat frumos si nuantat, fãrã stridente, cu voci bine stãpânite si elaborate, împãtimite si impregnate de muzicã, a fãcut corp comun cu publicul deosebit de receptiv si bucuros sã intre în rezonantã cu o formatie de valoare. Repertoriul bogat si deloc simplu, dominat de rupturi de ritm, tipice muzicii americane, a însemnat un „congratulations“ adresat tãrii prietene de peste ocean, cu prilejul Zilei Nationale. Este, de fapt, explicatia absentei din program, a unor piese din repertoriul national, bogat si valoros. Nu mã îndoiesc cã ele figureazã în repertoriul ansamblului.
Sub mâna sigurã si experimentatã a dirijorului, profesionist de marcã, am avut bucuria sã distingem, nu prin pozitie (de obicei, solistii ocupã locuri distincte fatã de ansamblu) ci prin expresie, vocea celor douã soliste, Olga Caia Murariu, produs al scolii muzicale nemtene, fiica pãrintelui Caia si al doamnei sale din Tîrgu Neamt, si Elena Dincã, nepoatã a regretatilor profesori Macarie. (ÃŽn parantezã spus, vorbind despre istoria muzicii noastre corale, nu lipsite de accidente si umilinte, am retrãit acea perioadã a desfiintãrii corului Filarmonicii „Moldova“ din Iasi si dezamãgirea celui care a fost dirijorul si muzicianul Ion Baciu).
*
Iubesc muzica popularã si folclorul nostru, pe care le socotesc fãrã egal printre celelalte neamuri. Frumusetea, expresia, diversitatea si tinuta lor nu poate fi pusã la îndoialã de nimeni. Gresesc cei care le considerã genuri facile, în care fiecare face ce-i trãzneste prin minte si mai adaugã o floricicã. Nimic mai adevãrat, existã un folclor de înaltã calitate, dupã cum existã unul de care... mai bine sã nu vorbim. Si asta pentru cã kitsch-ul si urâtul îsi fac loc cu multã usurintã printre amatorii de succese ieftine si de moment.
Am intrat putin în istoria Ansamblului folcloric „Cindrelul - Junii Sibiului“ si am aflat cã are o vechime de aproape trei sferturi de veac, cã a trecut prin perioade faste sau mai putin propice, prin numeroase metamorfoze organizatorice, nu întotdeauna favorabile, mai înainte de a deveni un ansamblu de sine stãtãtor, bine închegat, beneficiind de conducãtorii artistici pe care-i meritã si de un repertoriu deosebit de amplu si reprezentativ nu numai pentru zona din care provine, ci pentru întreaga tarã.
Spectacolul oferit nemtenilor în cea de a treia zi a „Vacantelor...“, a demonstrat, pentru toate compartimentele, respectiv orchestrã, solisti si dansuri, un profesionalism de nivel înalt, care a fost pe placul publicului, mai mult decât receptiv. Nu cad în pãcatul de a scoate în evidentã frumusetea costumelor, armonia dansurilor sau calitatea vocilor, fiindcã i-as nedreptãti pe unii, si mã limitez sã spun cã oaspetii nostri (doar o parte a ansamblului), ne-au oferit o searã de muzicã popularã si de folcor autentice, pentru care meritã recunostinta si felicitãrile noastre.

Articol afisat de 687 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective