Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2017
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Mai 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Verdict crimã! Nu-i altã faptã

• un tînãr de 26 de ani a tocat în bãtaie un alt bãrbat • atacul furibund a durat 22 de minute si a însumat 164 de lovituri repetate • la proces agresorul a cerut schimbarea încadrãrii juridice din omor, în lovituri cauzatoare de moarte • judecãtorii au apreciat cã acest lucru nu este cu putintã • la final l-au condamnat pe agresor la 9 ani de închisoare, plus daune de 250.000 de lei •

Crima petrecutã într-un bar din Roznov, din noaptea de 28/29 august 2016, cînd un tînãr de 26 de ani a ucis în bãtaie un alt tînãr în bãtaie, s-a terminat la Tribunalul Neamt cu 9 ani de închisoare pentru Constantin Cãtãlin Manole, care a fost obligat si la plata unor daune de 250.000 de lei cãtre familia victimei. ÃŽnainte de pronuntarea sentintei, agresorul a cerut schimbarea încadrãrii juridice a faptei din omor, în lovituri cauzatoare de moarte. Magistratii au deliberat, iar la final au stabilit cã este vorba de crimã, cu atît mai mult cu cît victima a fost lovitã timp de 22 de minute. Pentru completarea jurispurudentei în domeniu, argumentele au fost postate pe site-ul Tribunalului Neamt. „Pentru a pronunta aceastã solutie, instanta a retinut urmãtoarele: la data de 29.08.2016, în temeiul dispozitiilor art. 292 Cod procedurã penalã, Parchetul de pe lîngã Tribunalul Neamt s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul cã pe 29.08.2016, în jurul oreei 02.00, în incinta barului Black Out a avut un incident, mai precis M.D.I. a fost lovit cu o bîta peste picioare si peste corp în mod repetat de cãtre un tînãr, rãmas neidentificat. La scurt timp dupã acest incident, victima s-a urcat în masinã cu intentia de a ajunge acasã, dar pe drum a decedat. ÃŽn cauzã, s-a dispus efectuarea cercetãrilor sub aspectul sãvîrsirii infractiunii de omor“, conform instantei. Legistii au stabilit cã moartea lui Daniel Muscalu, de 31 de ani, din Borlesti, s-a datorat socului traumatic si hemoragie, consecinta multiplelor echimoze, hematoame si plãgi contuze, favorizat de intoxicatia cu alcool etilic. Leziunile s-au produs cel mai probabil prin lovire repetatã cu corp dur alungit si au legãturã de cauzalitate cu decesul. La momentul decesului victima avea o alcoolemie de 2 grame/mie alcool etilic. Cercetarea a mai stabilit cã bãrbatul era perceput ca o fire violentã, mai ales avînd în vedere conflictele cu diversi tineri pe care le-a avut lucrînd ca bodyguard, dar în momentul conflictului care i-a adus moartea nu a avut un comportament agresiv. ÃŽn noaptea crimei a ajuns la bar la ora 1 si a bãut cu un prieten, în incintã aflîndu-se si agresorul cu prietena lui.

I-a cãzut greu prezenta bodyguardului

„Prezenta victimei nu a fost agreatã de inculpat, în sensul cã acesta a deranjat prin conduita sa tinerii care se aflau în local, fãrã a deveni violent. La un moment dat inculpatul împreunã cu martorul T.P. au iesit din bar si au hotãrît cã, dacã victima îi mai deranjeazã sã-i aplice o corectie fizicã si sã-l determine sã-i lase în pace“, se mai aratã în document. Cînd au intrat în bar, fãrã motiv, prietenul agresorului a lovit cu pumnul un alt tînãr, care nu a ripostat. „Victima M.D.I., care era în picioare lîngã bar, a încercat sã intervinã în acest conflict, moment în care inculpatul l-a lovit pe acesta cu pumnul în zona gîtului si l-a împins totodatã. ÃŽn aceste conditii, victima s-a dezechilibrat si a cãzut pe canapeaua din apropiere fãrã a încerca sã riposteze în nici un fel, probabil si datoritã stãrii de ebrietate în care se afla“, mai spun judecãtorii. ÃŽn acel moment Manole i-a cerut amicului sã-i aducã o bîtã din curtea barului si a început mãcelul. „Chiar dacã nu a avut un motiv temeinic, inculpatul a început sã loveascã victima în timp ce aceasta se afla pe canapea, în pozitia culcat, peste corp si mai ales peste picioare. Victima a încercat sã se apere, ridicînd ambele mîini la nivelul capului si a reusit sã pareze loviturile în zona capului. Timp de 22 de minute inculpatul a lovit victima peste corp aplicîndu-i un numãr de 164 de lovituri“, se mai aratã în documentul citat. Imediat agresorul si amicul lui l-au ridicat pe Muscalu si l-au obligat sã iasã din incintã. ÃŽnsotit de prieten, Muscalu a reusit sã ajungã pe piciare la masinã, a vrut sã plece la Borlesti, dar dupã putin timp a tras pe dreapta, a coborît din masinã si a decedat în stradã. Initial oamenii legii au crezut cã au de-a face cu un accident, dar a iesit la ivealã crima. „Cu ocazia cercetãrii la fata locului au fost descoperite fragmente de tesut muscular si tesut osos, fapt evidentiat în raportul medico-legal de necropsie. Totodatã, a fost descoperit si ridicat obiectul corp delict, reprezentînd o bîtã de aproximativ 90 de cm., confectionatã dintr-un material sintetic dur asemãnãtor fibrei de sticlã“, conform Tribunalului. La finele administrãrii probatoriului Manole ar fi vrut sã fie pedepsit pentru lovituri cauzatoare de moarte, dar judecãtorii au decis cã este vorba despre o crimã. Instanta a constatat cã încadrarea juridicã corectã este cea din actul de sesizare al instantei, motivat de faptul cã în cazul primei încadrãri agresorul nu urmãreste moartea victimei.

Si-a dat seama cã poate ucide

„Din probele administrate rezultã ca inculpatul a actionat cu intentie indirectã, în sensul cã, desi nu a dorit moartea victimei, a acceptat în mod constient producerea rezultatului letal. ÃŽn conditiile în care inculpatul a aplicat 164 de lovituri cu bîta, peste tot corpul, timp de 22 de minute, este cert faptul cã, desi inculpatul nu a dorit moartea victimei, a acceptat în mod constient rezultatul. Sustinerile avocatului inculpatului, referitoare la faptul cã majoritatea loviturilor au fost aplicate în zona membrelor inferioare sînt infirmate de raportul de expertizã medico-legalã, din care rezultã cã leziuni traumatice au fost constatate pe tot corpul victimei, iar decesul s-a produs ca urmare a socului traumatic si hemoragic, consecintã a multiplelor echimoze si hematoame de pe suprafata corpului, precum si a multiplelor plãgi contuze, unele cu lipsã de substantã si profunde, cu detasare de fragmente osoase. Intentia inculpatului de a ucide victima, nu rezultã din zona anatomicã în care au fost aplicate loviturile, ci din multitudinea acestora si din perioada mare de timp în care au fost aplicate. Chiar dacã victima era cunoscutã ca o persoanã violentã, în seara respectivã aceasta nu a avut un comportament neadecvat, care sã justifice reactia atît de violentã a inculpatului“, au concluzionat judecãtorii. Avînd în vedere toatã povestea, dar si aceste considerente, magistratii au respins ca nefondatã cererea de schimbare a încadrãrii juridice. Atît agresorul, cît si familia victimei, au contestat sentinta primei instante la Curtea de Apel Bacãu. Acum procesul este aproape de final si se va vedea dacã cele decise de tribunalul Neamã vor fi schimbate sau nu.

Articol afisat de 1416 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective