Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2017
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Efort, studiu, performante

• zeci de elevi din scolile nemtene au participat, în ultimele douã sãptãmîni, la olimpiade nationale • multi s-au întors acasã cu rezultate meritorii, iar patru s-au calificat în loturi lãrgite din care se va face selectia echipajelor pentru fazele internationale ale unor discipline •

Vacanta de primãvarã nu a fost o perioadã de relaxare pentru toti elevii, cîteva zeci dintre ei provenind de la diverse unitãti de învãtãmînt din Neamt participînd la olimpiade nationale prin toate colturile tãrii. Munca fiecãruia dintre ei a fost titanicã, fie cã s-au întors acasã cu diplome si premii sau nu, pentru cã numai participarea la o astfel de competitie a presupus sute de ore de efort individual ori în echipã, sub supravegherea profesorilor coordonatori sau prin studiu de unul singur în sãli de lecturã ori laboratoare. La final de competitii scolare, patru elevi nemteni au reusit deosebita performantã de a fi cooptati în loturile lãrgite ale României, din care se va face selectia pentru echipajul care va reprezenta tara la etapele internationale ale disciplinelor limba românã, astronomie, fizicã si filosofie. Unul din cei care va intra în pregãtirea specificã lotului national este Bogdan Nicorescu, clasa a IX-a la Colegiul National Petru Rares, care a primit premiul II la Olimpiada Nationalã de limba si Literatura Românã. Al doilea este tot de la Rares, Flavia Pascal, care s-a calificat în lotul lãrgit pentru internationala de astronomie si astrofizicã. Raresistul Sebastian Leonticã a reusit performanta de a se califica pentru a doua oarã în lotul lãrgit pentru internationala de fizicã, iar Mihnea Bâlici, de la Colegiul National Calistrat Hogas, va reprezenta România la Olimpiada Internationalã de Filosofie de la Rotterdam, Olanda. Bogdan Nicorescu este coordonat de profesoara Liliana Pistol, Flavia Pascal de cãtre profesorul Grigorutã Oniciuc, Sebastian Leonticã de profesorul Dorel Haralamb, iar Mihnea Bâlici este îndrumat de profesoara Ecaterina Florina Romascu.

Pe podium sau nu, meritã apreciati

La Alba Iulia, unde a fost nationala de românã, au mai concurat încã trei elevi din Petru Rares, toti de nivel liceal: Letitia Florea, Teofana Versanu si Ioana Elena Andrei. Rezultate deosebite s-au înregistrat pentru judetul Neamt la nationala de fizicã, desfãsuratã la Tîrgu Jiu. Cea mai plãcutã surprizã a venit din partea elevilor de clasa a VI-a, aflati în primul an de studiu al acestei discipline, doi dintre ei reusind sã urce pe podiumul premiantilor. Alexandru Apostol, de la Rares, îndrumat de profesorul Cristinel Secarã, a primit premiul II si medalie de aur din partea Societãtii de Fizicã din România, iar Mihnea Biturcã, de la Roman Vodã, coordonat de profesorul Constantin Ostafe, a primit mentiune si medalie de argint. Flavia Pascal, de la Petru Rares, clasa a VII-a, elevã a profesoarei Aida Ilie, a primit mentiune si medalie de argint. O evolutie exceptionalã a avut-o elevul George Chiriac George, clasa a VIII-a, de la Colegiul National Roman Vodã, coordonat de profesorul Romeo Merfea, care a primit premiul I si medalie de aur. Alte rezultate deosebite au înregistrat elevii Daniel Manole, Rares, clasa a IX-a - mentiune si medalie de argint; Mircea Matei Verdeanu si Theodor Matei Lupascu, Rares, clasa a VI-a - medalie de argint, respectiv, bronz; Iancu-Matei Scurtu, clasa a VI-a, Colegiul Tehnologic Spiru Haret - diplomã de onoare; Marei Buzdea, clasa a VII-a, Colegiul National Petru Rares - medalie de bronz, Mihai Cosmin Cosniceanu, clasa a VIII-a, Colegiul National Petru Rares - medalie de bronz; Petre-Cosmin Teacu, clasa a IX-a, Rares - diplomã de onoare; Andra - Elena Spiridon, clasa a X-a, Colegiul National Petru Rares - medalie de bronz; Andrew Hiroaki Okukura, clasa a X-a, Colegiul National Roman Vodã - medalie de bronz si Raluca Andreea Miron, clasa a X-a, Colegiul National Petru Rares - diplomã de onoare. Conform clasamentului final al competitiei, elevii nemteni au situat judetul Neamt pe locul II national, raportat la numãrul de premii si medalii obtinute la Tîrgu Jiu.

Hogas, Cartianu, Nisiporesti

Colegiul National Calistrat Hogas s-a impus printr-un prestigios premiu I la filozofie, la Olimpiada Nationalã de Stiinte Socio-Umane, competitie care a avut loc în Deva, judetul Hunedoara. Elevul Mihnea Bâlici a obtinut premiul I, cu nota 9,30 si asa cum arãtam mai sus îsi va duce „ideile“ peste hotare, la Rotterdam, la faza internationalã a competitiei. Rezultate de exceptie ale elevilor de la Hogas s-au înregistrat si la Nationala de Limba Germanã Modernã, care a avut loc la Piatra Neamt. Eleva Mãdãlina Merticariu a ocupat locul al doilea la proba de proiect. Dragos Filioreanu s-a clasat pe locul al treilea, tot la proba de proiect, iar Elena Sârbu a obtinut mentiune. Toti cei trei elevi sînt coordonati de profesoara Mihaela Gavrilutã. La Baia Mare, unde a fost nationala la Protectia Mediului pentru clasele a XI-a si a XII-a, competitie care a reunit elevi din 59 de colegii tehnice si licee tehnologice din 32 de judete, douã eleve de la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu Piatra Neamt s-au impus prin punctajele obtinute. Vasilica Sorina Nechita, clasa a XI-a, a obtinut premiul I, iar Ana Maria Spînu, clasa a XII-a, a obtinut premiul II. De pregãtirea celor douã eleve s-au preocupat profesorii Monica Istrate, Emilia Lupei, Mariana Paleu si Eugenia Pârlea. Un alt premiu I a ajuns în judet dupã Olimpiada Nationalã de Industrie Textilã si Pielãrie - disciplinele din aria curricularã Tehnologii, domeniul Industrie textilã si pielãrie, desfãsuratã în judetul Brãila. S-au întrecut 44 de elevi din 28 de judete, 24 de clasa a XI-a si 20 de clasa a XII-a. Un premiu I a fost obtinut de Diana Iacobuti, de la Liceul Tehnologic Nisiporesti.

Succese la religie si chimie

O altã disciplinã la care liceenii din Neamt s-au impus este religia ortodoxã. La clasa a XI-a, disciplina Studiul Biblic al Vechiului Testament, premiul II a obtinut Cãtãlin Gîrbea, Liceul Teologic Sfintii Împãrati Constantin si Elena" Piatra-Neamt, profesor îndrumãtor Stefan Oprea, iar premiu special a primit Marian Tartus, de la Seminarul Teologic Veniamin Costachi, de la Mãnãstirea Neamt, îndrumãtor Ilarion Argatu. Succesele nemtene la clasa a X-a, disciplina Studiul Biblic al Noului Testament, se datoreazã elevului cu premiul I Dimitrie Cosula, Seminarul Veniamin Costachi, de la Mãnãstirea Neamt, îndrumãtor Romus Viorel Laiu si elevului cu mentiune Stefan Vieru, Liceul Teologic Episcop Melchisedec din Roman, îndrumãtor Ioan Bîrliba. De la clasa a XI-a, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, pe podium a urcat cu premiul II elevul Alexandru Sleapca, Seminarul Teologic Veniamin Costachi, de la Mãnãstirea Neamt, îndrumãtor Mihail Danieliuc, iar premiu special a primit Leonard Cretu, Liceul Teologic Sfintii Împãrati Constantin si Elena, Piatra Neamt, îndrumãtor Stefan Oprea. La disciplina chimie, a cãrei nationalã a avut loc la Dîmbovita, elevii nemteni au obtinut anul acesta cinci mentiuni. De la clasa a VIII-a s-au remarcat Ioana Ana Leancã, Scoala Vasile Alecsandri Roman si Elena Filip Muraru, Colegiul Petru Rares Piatra Neamt. De la a IX-a a primit mentiune specialã elevul Ioan Cãderea - Colegiul Calistrat Hogas Piatra Neamt. Mentiune a primit si Tudor Paul Apetroaie, clasa a X-a, Colegiul Petru Rares, iar a doua mentiune specialã pentru judetul Neamt a fost primitã de Patricia Preisler, clasa a XI-a - Colegiul Calistrat Hogas.

Matematicã, astronomie si astrofizicã

„Regina“ competitiilor, matematica, s-a dovedit o disciplinã cunoscutã de cãtre elevii nemteni, care s-au întors de la nationalã desfãsuratã la Timisoara cu medalii de aur, argint si bronz. Chiar dacã unii nu au fost nominalizati la premiere, meritã toatã aprecierea pentru sîrguinta de care au dat dovadã. Elevul Mihnea Butiurcã, din clasa a VI-a, Colegiul National Roman Vodã a obtinut medalie de bronz, Anna Angela Pecheanu, clasa a VII-a, Scoala 3 Piatra Neamt - medalie de bronz; Rares Polenciuc, clasa a VII-a - Roman Vodã - premiul II si medalie de aur, Ioan Teodor Bãltoi, clasa a VIII-a - Roman Vodã - medalie de argint; Andrew Hiroaki Okukura, clasa a X-a - Roman Vodã - medalie de bronz; Roca Ioana Maria Roca, din clasa a X-a - Petru Rares - medalie de bronz, iar Cãlin Spiridon, clasa a XII-a, Petru Rares - mentiune si medalie de argint. Pe lîngã cei sapte elevi premiati de Societatea Românã de Stiinte Matematice, din lotul nemtean care s-a prezentat la Timitoara au mai fãcut parte alti sapte elevi. La nationala de astronomie si astrofizicã, Flavia Cristiana Pascal, elevã în clasa a VII-a la Colegiul Petru Rares, a primit medalie de aur, mentiune din partea Ministerului Educatiei si un premiu special pentru originalitatea rezolvãrii unei probleme. Pentru rezultatul obtinut, eleva s-a calificat anul acesta în lotul lãrgit pentru internationalã. Alti doi elevi de la Rares au primit distinctii la respectiva competitie - Alexandra Brãnut, clasa a VII-a, medalie de onoare si Mateea Voicu, clasa a VI-a, medalie de bronz. Toti sînt coordonati de profesorul Grigorutã Oniciuc. Elevul Petru-Gabriel Vamanu, clasa a VIII-a, Colegiul Tehnologic Spiru Haret Piatra Neamt, a perticipat la Olimpiada Nationalã de Educatie Tehnologicã. Academia de Stiinte Tehnice din România i-a acordat un premiu special pentru macheta cu panouri solare de la proba practicã.

Articol afisat de 1529 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective