Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 19 Aprilie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

De ce vrea C.P. Tãriceanu o „Republicã parlamentarã“

De la alegerile parlamentare din decembrie 2016, presedintele ALDE, domnul Cãtãlin Popescu Tãriceanu, îsi tot mediatizeazã dorinta ca la urmãtorul referendum privind revizuirea Constitutiei sã se accepte, cu subiect si predicat, teza cã „România este republicã parlamentarã“. Adicã, Presedintele României sã nu mai fie ales prin vot direct de cãtre populatie, ci sã fie ales de cãtre Parlament, definindu-se astfel Republica parlamentarã. Dupã unii analisti cu staif, trãim acum într-o Republicã semi-prezidentialã. Dupã Tãriceanu ar trebui sã încercãm si traiul într-o Republicã parlamentarã. Am rãsuflat de la început usurat, când am vãzut cã domnul Tãriceanu, ca liberal cu pedigri interbelic, nu vrea transformarea Republicii în Regat, ci numai în Republicã parlamentarã. Sunt convins cã domnul Tãriceanu e pus pe sotii si pe cale de consecintã trebuie urmãrit cu mare atentie. Nu asa de pasional, cum îl urmãreste DNA, dar trebuie urmãrit. Si predecesorul sãu, Radu Câmpeanu, prin anii '90 era pus pe sotii, când a propus ca ex-regele Mihai sã candideze la functia de Presedinte al României. Si a fost urmãrit de fostul rege, cã vrea sã compromitã Casa Regalã. Urmãrindu-l pe Tãriceanu, am convingerea cã transformarea României într-o republicã parlamentarã ar fi o colosalã eroare. ÃŽn primul rând, am transforma presedintele, dintr-un mediator între puterile statului, într-un bãiat de mingi la dispozitia acestor puteri. ÃŽn al doilea rând, Parlamentul ar putea schimba presedintele dupã cum ar bate vântul intereselor politicienilor. Dupã cum migreazã parlamentarii de la un partid la altul, fãcând si desfãcând majoritãti peste noapte, ne-om trezi cã vor schimba presedintii dupã fiecare vacantã parlamentarã. Astfel se va pecetlui instabilitatea politicã ca mod de guvernare în România. ÃŽn al treilea rând, Parlamentul ar câstiga puteri suplimentare, devenind cea mai importantã putere în stat. ÃŽn al patrulea rând, Parlamentul si-ar dubla rãspunderea, peste rãspunderea pentru propriile prostii se va adãuga si rãspunderea pentru erorile presedintelui. ÃŽn al cincilea rând, având în vedere ce hahalere si-a ales Parlamentul ca presedinti pentru cele douã Camere, în ultimii zece ani, o hahalerã în plus la Cotroceni ar fi mult prea mult. ÃŽn al saselea rând, avem cireasa de pe tort. Cireasa de pe tort o pune tot domnul Tãriceanu, care si-a manifestat speranta cã onoarea alegerii Presedintelui României îi va reveni de drept Senatului. Aferim bre!

Scurtã lectie de istorie - alternanta la putere

Este demonstrat cã între anii 1990-2016 în România s-au succedat la putere 14 guverne, exceptând patru interimate, care au oglindit în mod fidel alternantele la putere între fortele de stânga si de dreapta. Faptul cã fortele de stânga s-au numit FSN, FDSN, PDSR, sau PSD si cã cele de dreapta s-au numit PNL, PNT-cd, PDL, în jurul cãrora mai gravitau si niste comete vremelnice, nu face decât sã întregeascã imaginea istoricã postrevolutionarã a alternantei la putere în România. De o parte, fortele de dreapta, reprezentante ale elitelor, cãrora revolutia le-a oferit drepturile fundamentale, printre care cel mai important a fost libertatea cuvântului, iar de cealaltã parte, fortele de stânga, reprezentante ale „hoardelor de proletari“ (cum le definea un elitist protestatar) cãrora „libertatea de a trãi mai bine“ a fost de preferat „libertãtii cuvântului“, conform principiului „Vorba nu tine de foame“. Este de asemenea demonstrat cã în perioada interbelicã, între anii 1919-1937, în România au avut loc nouã alternante la putere, între Partidul National Liberal si Partidul National Tãrãnesc. Numai în aceastã perioadã interbelicã au avut loc alegeri democratice în România Mare. Alternantele la putere nu se realizau atunci din vointa popularã, ci din vointa regelui, care la cam fiecare doi ani desemna un alt prim-ministru. Noul prim-ministru dizolva Parlamentul, producând alegeri anticipate. Regula era cã, din ce partid fãcea parte noul prim-ministru, acel partid câstiga alegerile. Dupã 23 august 1944 se vorbeste mult si insuficient justificabil despre fraudarea alegerilor de la 6 martie 1946, când Blocul Democrat Popular, în care PCR avea o pondere însemnatã, a câstigat alegerile. Desi nu s-au consemnat oficial cã s-ar fi înregistrat fraude deosebite fatã de cele din perioada interbelicã, precum si fatã de cele de dupã 1990, se tot vorbeste fãrã acoperire despre fraudarea grosolanã a alegerilor din 1946 de cãtre comunisti. ÃŽn realitate, istoricii au consemnat cã înainte de alegeri au fost modificate reglementãrile Legii alegerilor, de o asa manierã, încât sã câstige cine le-a organizat, dupã tipicul alegerilor interbelice. Nimic nou sub soare. Se poate concluziona cã în 1946 au pierdut alegerile partidele care gravitau în jurul Casei Regale. Alegerile din 1946 au fost câstigate de BDP cu sprijinul larg al masei „sãrãntocilor nationali“, sedusi de promisiunile comunittilor, singurii care îi bãgau în seamã. Bineînteles, totul sub atenta supraveghere a sovieticilor, instalati în România ca ocupanti, cu avizul puterilor aliate SUA si Marea Britanie. Ca si moda, istoria se repetã. Doar unora li se pare cã evenimentele politice nu sunt repetabile, asurzindu-ne cu revelatiile lor despre unicitatea acestora.

Articol afisat de 991 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective