Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Martie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Protest cu... „momîi“ la sedinta guvernelor

• guvernele României si Republicii Moldova au avut sedintã comunã la Piatra Neamt • doi politisti au protestat în vecinãtatea Consiliului Judetean • „Nu ne amestecãm în treburile lor, noi vrem doar sã tragem un semnal de alarmã“, a declarat unul dintre protestatari • premierul Grindeanu a „lãlãit-o“ întrebat fiind de autostrada Iasi - Tîrgu Mures, cea care ar urma sã treacã si prin Neamt •

Un protest inedit s-a derulat ieri în vecinãtatea Consiliului Judetean chiar în timpul desfãsurãrii sedintei comune a guvernelor României si Republicii Moldova, care a avut loc la Piatra Neamt. Cei doi „rebeli“, Ioan Cãnãrãu, lider al Sindicatului Europol Neamt, si colegul sãu, Aurel Munteanu, au arborat o pancartã pe care scria „Pentru guvernanti legea-i un pamflet/ Eu, ca politist, tre' sã fiu corect?“ si douã „momîi“ din mãturi îmbrãcate care „simbolizau“ conducerile ministerelor de Interne si Finantelor Publice. „Ne-am hotãrît sã protestãm pasnic în fata Consiliului Judetean Neamt, astãzi (ieri - n.red.) pentru cã ministrii, inclusiv cel de Interne, refuzã sã aplice Hotãrîrea de Guvern nr.1/2017, cea referitoare la salariul minim pe economie. Am cerut un aviz de la primãrie, nu l-am obtinut, dar putem protesta pasnic, pe trotuar, am vorbit si cu cei din dispozitivul de pazã si protectie. Politistii sînt plãtiti la nivelul salariului minim pe economie din anul 2009. Hotãrîrea de Guvern amintitã spune cã salariul minim pe economie trebuie sã fie de 1.450 de lei. Ne dorim ca membrii Guvernului României sã respecte legea si sã aplice si pentru politisti aceastã hotãrîre de guvern. Avem autorizatie pentru protest astãzi, în fata Inspectoratului Judetean de Politie, de la ora 15. Sper sã vinã cît mai multi politisti, însã unii sînt si fricosi, unii sefi îi amenintã sau nu îi lasã sã vinã la proteste, desi demersul nostru este pentru toti politistii. Nu este un protest al vreunui sindicat. Am protestat si în Bucuresti, am fost pãcãliti de liderii federatiilor sindicale, probabil vom mai fi pãcãliti si în continuare. Pînã nu facem curãtenie si în sindicate, probabil nu vom realiza mare lucru“, a declarat Ioan Cãnãrãu, lider al Sindicatului Politistilor Europol, filiala Neamt. ÃŽntrebat dacã doreste sã-i transmitã un mesaj ministrului de Interne, Carmen Dan, aflat la cîtiva pasi distantã în clãdirea Prefecturii, acesta a mai afirmat: „Semnale si memorii cãtre doamna ministru de Interne s-au trimis. Am profitat azi (ieri - n.r.) cã a venit aceastã delegatie a Guvernului României, la o sedintã comunã cu Guvernul Republicii Moldova. Nu ne amestecãm în treburile lor, noi vrem doar sã tragem un semnal de alarmã“. Si a precizat cã protesteazã inclusiv pentru colegii din dispozitivul de ordine prevãzut pentru vizita ministrilor la Piatra Neamt.

Compasiune pentru victimele atentatului de la Londra

Premierul Sorin Grindeanu a fãcut o scurtã declaratie de presã chiar înainte de primirea oficialã a delegatiei din Republica Moldova, condusã de omologul sãu, Pavel Filip. „Dati-mi voie sã transmit compasiunea mea, a noastrã, a guvernului pentru familiile victimelor, pentru cei care au suferit în urma acestui act petrecut la Londra. ÃŽn urmã cu cîteva minute am avut o discutie cu ambasadorul României la Londra, am fost în permanentã legãturã si cu Ministerul Afacerilor Externe si cu domnul ambasador si vreau sã-i felicit pentru modul în care au gestionat situatia. S-a constituit o celulã de crizã, sînt în permanentã legãturã cu cei doi români si cu familiile lor. Sperãm într-un final fericit în ceea ce înseamnã una dintre victime. Cealaltã, dupã cum stiti, este în afara oricãrui pericol. Din ceea ce mi-a spus domnul ambasador pare cã ce-a fost greu azi noapte în urma interventiei chirurgicale a trecut, dar în continuare se aflã sub strictã observatie, pericolul în final nu a trecut, important este sã fim si alãturi de familie, sã ajutãm cu ceea ce putem si chiar vreau sã spun cã sînt multumit de modul în care Ambasada de la Londra a gestionat situatia. Sper s-o facã pînã la sfîrsit la fel“, a declarat premierul, chiar în momentul în care a ajuns la CJ Neamt. A urmat sedinta comunã, fiind discutate acte normative privind stadiul proiectelor în derulare, cum ar fi proiectul de asistentã tehnicã si financiarã acordat de România Republicii Moldova, dar si proiectele sectoriale din domeniul energetic, educational, cultural. De asemenea, au fost abordate oportunitãtile de investitii românesti în Moldova, precum si posibilitãtile de continuare a colaborãrii în domeniile IT, finante, justitie, afaceri interne.

Dupã esecul de la noi, vrem sã „privatizãm“ Republica Moldova

Dupã sedinta comunã de guvern, cei doi premieri au fãcut declaratii de presã. „Am discutat despre lucruri concrete si care dezvoltã relatia dintre România si Moldova. Actiunea României va continua sã aibã un dublu rol: de stabilizare a Republicii Moldova si de consolidare a cadrelor institutionale si democratice. ÃŽn al doilea rînd de ancorare politicã strategicã, dar si fizicã a Republicii Moldova în spatiul european. ÃŽn acest sens au fost discutiile noatre de astãzi, concrete si ghidate de aceste douã principii importante. Avem în vedere în perioada urmãtoare sã crestem prezenta sau sã trecem într-o nouã etapã noi, România, ca si prezentã în Moldova. Ne dorim consolidarea prezentei investitionale românesti în tara vecinã. Ne dorim sã fim parte a eventualelor procese de privatizare care vor avea loc în perioada urmãtoare în Republica Moldova sigur respectînd toate procedurile transparente pe care dumneavoastrã le veti avea. (...) Doar optiunea europeanã poate aduce rãspunsuri durabile la asteptãrile de prosperitate, sigurantã si stabilitate ale cetãtenilor moldoveni. Sîntem pregãtiti sã sustinem în continuare Republica Moldova pe acest drum“, a declarat Sorin Grindeanu. Ca un mic comentariu, dacã ne amintim, cã nu putem oricum uita, dezastrul economic ce a rezultat în urma privatizãrilor din România, unii ar putea considera cã ne-am dovedi mai prieteni cu vecinii nostri dacã nu ne-am amesteca în privatizãrile lor. Cît îl priveste pe premierul Pavel Filip, acesta a dat asigurãri cã tara sa priveste în continuare spre Vest, în ciuda derapajelor presedintelui Igor Dodon. „Relatiile dintre tãrile noastre sînt marcate de o cooperare excelentã practic în toate domeniile. Dialogul politic bilateral este dinamic si divers, în spriritul parteneriatului strategic pentru integrarea europeanã a Republicii Moldova. ÃŽn acest sens l-am asigurat pe domnul prim-ministru cã Moldova rãmîne ferm angajatã pe calea realizãrii proiectului nostru strategic, implemnetarea consecventã a reformelor prevãzute de acordul de asociere cu Uniunea Europeanã. Moldova priveste în continuare spre Vest ca si proiect de tarã“.

Balena albastrã si autostrada care va fi. Cînd va fi

Dincolo de mesajele transmise presedintelui Dodon, dincolo de provocãrile privind securitatea energeticã a Republicii Moldova, aspecte asupra cãrora vom reveni cu altã ocazie, interesantã a fost referirea la un subiect care pe nemteni îi intereseazã maxim: autostrada Tîrgu Mures - Iasi. ÃŽntrebarea pe aceastã temã a venit de la un reporter din Moldova, interesat sã afle cînd vor începe lucrãrile si dacã va fi extinsã pînã la Chisinãu. Iar rãspunsul premierului Grindeanu a reprezentat în opinia noastrã un model de cum o pot „lãlãi“ guvernantii cînd trebuie sã rãspundã unei întrebãri concrete, dar nu prea au (cu) ce, asa cã îl reproducem, aproape integral. Dupã ce l-a „periat“ putin pe presedintele CJ, Ionel Arsene, premierul a afirmat: „Am avut discutii si pe acest domeniu, pe cel al transporturilor. Asa cum stiti, noi avem un masterplan de transporturi. Noi pregãtim, în perioada imediat urmãtoare sã venim cu modificãri pe ceea ce am mai spus si anume pe investitiile strategice. Nu vreau sã fiu gresit înteles cã vom schimba anumite legi convenite cu Comisia Europeanã. Pentru cã am vãzut aceste abordãri rãutãcioase si le consider asa pentru cã nu ne dorim sã facem aceste schimbãri altcumva decît în acord si pe cadrul convenit cu Comisia Europeanã. Dar ceea ce ne dorim este ca toate acele termene fãrã sfîrsit care premerg executia unei lucrãri sã fie reduse la maxim. Fie cã vorbim de studii de fezabilitate, prefezabilitate, contestatii, eventuale procese, despãguri, exproprieri. De multe ori aceste perioade sînt mai lungi decît executia în sine a unei lucrãri. Legat de subiectul legãrii Moldovei pînã la urmã de Transilvania prin aceastã austostradã domnul ministru Cuc a prezentat la întîlnirea noastrã comunã date clare. Ajutat si de schimbarea aceasta legislativã pe parcursul acestui an se vor... Existã un studiu de fezabilitate din 2011 care trebuie actualizat si pe parcursul perioadei imediat urmãtoare acest lucru se va întîmpla astfel încît sã fim în situatia în care odatã cu cadrul legal care e o treabã si de Parlament de aceea mã feresc sã spun termene exacte asa cum s-a ferit si domnul prim-ministru. Existã dorinta Parlamentului de a ne ajuta astfel încît aceste modificãri sã le putem face cît mai repede. Revenind. Anul acesta actualizarea acestui studiu de fezabilitate astfel încît sã fim în situatia sã putem sã lansãm spre licitatie proiectare plus executie în acelasi timp si sã nu facem lucruri separate. Vã spuneam cã mã feresc sã dau termene din motivele pe care vi le aminteam mai devreme, dar pot sã vã spun ceva si anume faptul cã guvernul trecut trecuse începerea acestei investitii pentru 2020. Noi în nici un caz nu discutãm de termene de acest tip. Vorbim de bani europeni, dorim sã atragem cît mai multi. Acest domeniu, al infrastructurii, este unul din domeniile prioritare ale guvernului pe care îl conduc. ÃŽmi doresc sã trecem dincolo de vorbe direct la fapte“. Si dã-i si luptã si luptã si dã-i, dar, dupã tot acest potop de fraze, cred cã nimeni n-a înteles cînd, hai sã nu ne mai ferim de termene, vor începe lucrãrile. Asa cã, dupã aceastã lãlãialã, trecerea discutiei spre problematica jocului „Balena albastrã“ a fost aproape izbãvitoare. Poate cu „balena“ vom avea mai mult succes, cã în ceea ce priveste autostrada ne-am lãmurit bustean.

Delegatiile

Guvernul României: Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Les, ministrul Apãrãrii Nationale, Viorel Stefan, ministrul Finantelor Publice, Tudorel Toader, ministrul Justitiei, Mihai Tudose, ministrul Economiei, Toma Petcu, ministrul Energiei, Alexandru-Rãzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antrenoriat, Andreea Pãstîrnac, ministru pentru Românii de Pretutindeni, Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Mihai Busuioc, secretar general al Guvernului, Dan Neculãescu, secretar de stat MAE si Daniel Ionitã, ambasadorul României în Moldova.
Guvernul Moldovei: Octavian Calmâc, viceprim-ministru si ministru al Economiei, Vasile Bîtca, ministru al Dezvoltãrii Regionale si Constructiilor, Valeriu Munteanu, ministru al Mediului, Alexandru Jîzdan, ministru al Afacerilor Interne, Octavian Armasu, ministru al Finantelor, Vladimir Cebotari, ministru al Justitiei, Monica Babuc, ministru al Culturii, Lilian Darii, viceministru al Afacerilor Externe si Integrãrii Europene, Gheorghe Galbura, viceministru al Apãrãrii, Mihai Gribincea, ambasador al Moldovei în România.

Articol afisat de 1459 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. FILIP, F. JBANCA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective