Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Proiecte si potop de bani în judet

• valoarea totalã a proiectelor dorite în Sãnãtate este ametitoare: aproape 83 de milioane de lei • alte sute de milioane ar trebui sã ajungã în reabilitarea drumurilor judetene • noul pavilion al spitalului ar urma sã aibã 8.750 de metri pãtrati • se doreste extinderea Urgentelor, realizarea a cinci heliporturi, iar la Poiana Teiului ar trebui sã rãsarã un centru de sãnãtate n

Potop de bani pentru infrastructura medicalã si rutierã a judetului Neamt dacã proiectele aprobate în sedinta de ieri a CJ se vor concretiza. Iar cum de la zis pînã la fãcut si de la planuri pe hîrtie pînã la realizarea efectivã e drum lung (ne învatã experienta de dupã '89) atmosfera de maximã sãrbãtoare din forul judetean, de ieri, rãmîne una la stadiul de bune intentii. Care sperãm si noi sã fie puse în aplicare. Mãcar în parte. Revenind la sedinta de ieri, cei 28 de consilieri prezenti au votat în unanimitate proiectele propuse. Cele privind investitiile în infrastructura de sãnãtate totalizeazã aproape 83 de milioane de lei, în vreme ce pe drumurile judetene ar trebui sã ajungã alte sute de milioane, bani prin Programul National de Dezvoltare Localã, de la Ministerul Dezvoltãrii. „Au fost aprobate investitii extrem de importante pentru judet. Ne dorim sã fim primul judet din tarã care promoveazã proiecte de o asemenea anvergurã“, a declarat la finalul sedintei presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene. Iar mai toti au sãrit sã-l laude. Fãrã a minimaliza în vreun fel importanta proiectelor propuse, nu ne putem abtine sã nu constatãm cã euforia unora a fost usor comicã. De exemplu, ca atunci cînd s-a vorbit de muncã „titanicã“, sau momentul în care un consilier, probabil emotionat, a tinut sã-i multumeascã presedintelui CJ în numele tuturor nemtenilor, care, zicea el, îl considerã cel mai gospodar dintre presedinti. Poate asa o fi, dar modul de exprimare i-a fãcut pe unii sã se întrebe dacã nu ar fi cazul sã se ridice toti în picioare si sã aplaude frenetic minute în sir. Ca în alte vremuri. Apuse sau nu.

Proiecte ambitioase pentru Sãnãtate

În ceea ce priveste infrastructura sanitarã, primul proiect de pe ordinea de zi a fost cel privind extinderea Unitãtii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean. Valoarea proiectului este de 16.360.482 lei, din care contributia judetului de 713.125 lei. Se prevede construirea unui corp separat legat prin coridor de trecere de Pavilionul Central, unde functioneazã în prezent UPU pe o suprafatã de 450 mp. La parter se vor realiza consultatiile medicale, vor fi rampele de acces pentru ambulante, iar demisolul va fi destinat personalului medical, spatiilor anexe si utilitãtilor. Zona propusã este situatã relativ central în curtea spitalului si în incintã existã utilitãtile necesare. De anvergurã este proiectul privind realizarea unui pavilion Sectii Medicale, cu o suprafatã de 8.750 mp, în valoare totalã de 53.789.281 lei, contributia judetului fiind de 2.733.856 lei. În raportul de specialitate se precizeazã cã pavilioanele Boli Interne si Oncologie sînt douã constructii vechi, puternic degradate, cu durata de functionare mult depãsitã, încadrate de expert în clasa de risc seismic II. În aceste conditii se impune realizarea unei noi clãdiri amplasate în imediata vecinãtate a clãdirii Spitalului de Urgentã, care sã preia atributiile celor douã pavilioane. Noua clãdire va urmãri atingerea mai multor obiective, printre care facilitarea accesului pacientilor si a personalului, la spatiile destinate investigatiilor functionale si imagistice la consultatiile interdisciplinare; eficientizarea activitãtii Laboratorului de Radiologie; usurarea accesului pacientilor critici în sectia de Terapie Intensivã. Clãdirea propusã va avea un regim de functionare P+5, cu o suprafatã desfãsuratã de 8.750 metri pãtrati. Parterul va asigura o cale de acces în clãdire si poate primi destinatia de adãpost de protectie civilã, obligatoriu la astfel de institutii, conform legislatiei în vigoare. Etajul I va adãposti Sectia de Oncologie si Endocrinologie, etajul II va fi destinat Sectiilor Neurologie si Fizioterapie, etajul III va gãzdui Sectiile de Reumatologie si Nefrologie. La etajul IV vor fi Sectiile Medicalã si Paliatie, iar etajul V va asigura serviciile Sectiilor de Hematologie, Diabet si Dermatologie. Terenul pe care se propune realizarea constructiei se aflã în imediata apropiere a Pavilionului Chirurgical, fiind asigurate utilitãtile necesare (apã, canal, energie electricã) prin racordare la retelele existente.
Nici Valea Muntelui n-ar fi uitatã, din punct de vedere al accesului cetãtenilor din zonã la serviciile medicale, acolo fiind planificat sã rãsarã un Centru Multifunctional de Sãnãtate, în urma unui proiect ce totalizeazã 1.626.736 lei, din care 154.472 lei contributie judeteanã. Acesta ar urma sã fie amplasat în intravilanul satului Poiana Largului, acolo unde în prezent sînt douã corpuri de clãdire cu destinatia scoalã si teren aferent, în suprafatã de 4.084 mp, însã nefunctionale. ÃŽn locul lor va fi ridicat noul centru de sãnãtate care va oferi servicii de chirurgie generalã, cardiologie, medicinã internã, endocrinologie si stomatologie. Dacã vor veni si banii, în Neamt ar trebui sã aparã si 5 heliporturi cu destinatie medicalã, la Piatra Neamt, Tîrgu Neamt, Roman, Bicaz si Poiana Teiului. Proiectul este în valoare totalã de 4.212.600 lei, iar contributia judetului de 946.535 lei. Pacientii ar urma sã fie preluati de elicoptere din incinta spitalelor din Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt si Bicaz si din zona noului Centru de Sãnãtate de la Poiana Teiului. Nu în ultimul rînd, un alt proiect prevede supraetajarea unui corp de clãdire de la Spitalul Judetean pentru o serie de spatii destinate personalului medical. Proiectul este în valoare de 6.753.331 lei, iar contributia judetului de 458.850 lei. ÃŽn raportul de specialitate se precizeazã cã „Pavilionul Chirurgical al spitalului cuprinde sectiile ATI, Unitatea de Primiri Urgente, Maternitatea, Farmacia, Laboratorul de analize si blocurile chirurgicale. Singurele spatii destinate personalului medical ce activeazã la sectiile adãpostite de Pavilionul Chirurgical sînt vestiarele si grupurile sanitare distribuite pe fiecare sectie în parte. Pe lîngã aceste spatii, personalul medical mai are nevoie de o salã pentru luat masa, oficiu, locuri de odihnã si, cel mai important, spatii de informare si documentare. Sînt necesare spatii pentru studiu individual, bibliotecã, spatii în care sã se poatã întîlni pentru discutii în echipe de specialisti si schimburi de experientã cu alte centre medicale. O revizuire a acestor conditii de lucru ar atrage personal medical cît mai specializat si ar ajuta la reducerea deficitului actual de personal specializat cu care se confruntã spitalul la acest moment“. Rãmîne de vãzut cîte din aceste proiecte or prinde contur.

Articol afisat de 1345 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective