Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iohannis, criticat dur de magistratul Baltag

• „Nu permiteti sã devinã CSM o scenã politicã“, le cere colegilor judecãtoarea din Neamt • ieri, plenul CSM a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la OUG de modificare a codurilor penale •

Justitia este de ceva timp un cîmp de bãtãlie. Forte mai mult sau mai putin oculte se bat pentru acapararea ei. De la servicii secrete pînã la gãsti politice. Majoritatea magistratilor sînt angrenati si ei în aceastã luptã. Ei militeazã însã pentru independenta actului de justitie, pentru eliminarea oricãror imixtiuni, de orice naturã. Pentru o realã sepratie a puterilor în stat. Una dintre cele mai puternice voci a fost si este cea a judecãtoarea Gabriela Baltag, din Neamt. Ieri, aceasta a adresat o scrisoare deschisã colegilor din Consiliul Superior al Magistraturii în care le cere acestora sã se delimiteze ferm de orice amestec al politicienilor. Începînd cu presedintele tãrii si terminînd cu ultimul politruc. Aceasta ar si trebui sã fie menirea CSM, conform Constitutiei, sã fie un garant al independentei justitiei. Si nu poate rãspunde acestui deziderat decît dacã acest consiliu este el însusi independent. Vã prezentãm în continuare scrisoarea deschisã a judecãtoarei Gabriela Baltag. O voce lucidã într-o mare de manipulãri si tentative de a încãlca si cele mai elementare principii ale unui stat democratic.
„Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dragi colegi.
Politica penalã a unui stat nu o redacteazã magistratii. Puterea judecãtoreascã trebuie sã respecte vocatia constitutionalã a celorlalte douã putere, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintã strict de atributul lor. Am speranta cã justitia nu va cãdea în capcana întinsã de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care si le dau unii sau altii dintre actorii politici. Judecãtorii aplicã legile, nu le creeazã. Dacã este bunã sau nu o reformã, fie ea si….penalã (asa cum ni se solicitã sã ne pronuntãm explicit zilele acestea), este cine sã ne spunã.
Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit cã nu mai avem mult si rãmînem fãrã procedurã penalã. Curtea Constitutionalã are suficiente mecanisme sã verifice, pe de o parte, respectarea atributiilor de cãtre cei în drept sã legifereze, iar pe de altã parte, sã înlãture tot ce nu este în acord cu drepturile si libertãtile cetãtenilor. Nimeni nu mai vorbeste astãzi despre principii, despre garantiile pe care trebuie sã le primeascã toti cei care ajung în fata instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie. Mã asteptam sã vãd un interes sporit pentru o temã care ar trebui sã intereseze pe fiecare. Este justitia în afarã de orice influentã nefericitã, este la adãpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu si-a asumat aceastã temã pînã la capãt. Avem angajamentul cã dupã pozitia exprimatã de Curtea Constitutionalã sîntem la adãpost de orice pericol. Nu avem încã si dovada… care implicã responsabilitãti concrete. Ce ar trebui sã ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat sã ne dea lectii, sã ne îndrume, potrivit viziunilor lor; se întîmplã acest lucru si în ultimul timp. Ce nu stiu aceste persoane este cã justitia a existat dintotdeauna, indiferent de orînduire, de puterea celor îndreptãtiti sã surprindã sau nu o realitate legislativã care uneori se intersecteazã si cu nevoia de schimbare a societãtii. Apreciez cã este timpul sã ne împlinim fiecare sarcinile, obligatiile, sã nu mai privim cãtre locuri unde nu avem ce cãuta. Justitia are sansa ei, la fel si legislativul si executivul. Justitia nu poate fi pãrtasã la scene de incitare popularã pe teme pe care mai apoi trebuie sã le implementeze. Astãzi, unii spun cã nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mîine dacã vom continua în acelasi mod vor striga cã nu mai doresc instante! Spre ce ne îndreptãm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreaptã justitia trebuie sã rãmînã departe de conflictele pe care mai tîrziu este chematã sã le dezlege! Asa consider cã trebuie sã fie justitia: fãrã prejudecãti, fãrã pãrtinire! Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti sã devinã Consiliul o scenã politicã! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestivã a presedintelui tãrii la sedinta de astãzi (joi 1 februarie n.red.) a Consiliului reprezintã o evidentã imixtiune, de netolerat, în activitatea justitiei. Vã rog sã nu mai îngãduiti alte lectii, de principii, asa cum în mod penibil s-a întîmplat în ziua constituirii actualului consiliu“.
Rãmîne de vãzut dacã vocea ratiunii va fi ascultatã si dacã noul CSM va reusi sã se ridice la nivelul „asteptãrilor“ din Constitutie. Sã-si constientizeze si exercite independenta.

N.R. Plenul CSM a decis miercuri sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la OUG de modificare a codurilor penale.

Articol afisat de 1739 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective