Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Staretul Hariton, acuze la adresa unui preot rãzvrãtit

• luãrile de pozitie ale unui preot l-au fãcut pe Hariton Negrea, staretul Mãnãstirii Petru Vodã, sã ia atitudine • acesta a publicat pe site-ul lãcasului de cult o scrisoare în care aratã ce i se imputã ieromonahului Tihon Bivoleanu • staretul vorbeste de bãtãi, înjurãturi, furturi din cutia milei si amenintãri •

Atmosfera de la Mãnãstirea Petru Vodã, ctitorie a pãrintelui Iustin Pârvu, este „tulbure“ în ultima perioadã. Tensiuni au apãrut între staretul lãcasului si un preot „rãzvrãtit“. Ieromonahul Tihon Bivoleanu, vietuitor de ani buni la Mãnãstirea Petru Vodã, se simte prigonit de staretul Hariton Negrea. Tihon sustine cã este o victimã deoarece a avut îndrãzneala sã întrerupã pomenirea la slujbe a Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan. Luni, 9 ianuarie, Tihon i-a transmis staretului Hariton o scrisoare prin care îi aduce la cunostintã cã a întrerupt pomenirea mitropolitului la slujbe „ca urmare a participãrii ÃŽnaltpreasfintiei sale la sinodul din Creta si a aprobãrii documentelor cu caracter eretic adoptate acolo“. Preotul-cãlugãr îi cere staretului „sã participe activ la lupta împotriva ecumenismului întrerupînd pomenirea ierarhului în întreaga mãnãstire“. ÃŽn epistola semnatã de Tihon Bivoleanu sînt însirate „argumente“ aduse pentru decizia radicalã de a nu-l mai pomeni pe IPS Teofan la slujbe. „Pentru aceastã pozitie nu trebuie sã fiu persecutat în nici un fel, ci trebuie sã mi se ofere posibilitatea de a-mi sãvîrsi misiunea de ieromonah fãrã nici o constrîngere administrativã sau de altã naturã“, sustine Tihon. Acesta mai zice cã este victima prigoanei instituitã de staret, care a propus excluderea sa din mãnãstire în urma unei adunãri a obstii desfãsurate în decembrie anul trecut. „Am fost judecat în sinaxa mãnãstirii pe nedrept si tîlhãreste fãrã a se arãta adevãrul monahilor, fãrã a se explica monahilor greseala care am fãcut-o (vina mea a fost cã eu ca preot am primit mãrturisirea unui duhovnic batrîn care a dorit sã moarã cu constiinta împãcatã dupã ce a fost înselat sã semneze acte cã se dezice de cele 4.500 de semnãturi“, spune Tihon fãcînd trimitere la scandalul care a urmat dupã ce l-a filmat pe ieroschimonahul Simeon Zaharia, de la Sihãstria (duhovnicul lui IPS Teofan) si a distribuit înregistrarea în mediul online.

Acuze grave

Din postura de acuzat, staretul de la Petru Vodã devine acuzator tot prin intermediul unei scrisori deschise (publicatã pe site-ul mãnãstirii) în care dã o replicã durã ieromonahului Tihon. Hariton Negrea întocmeste un adevãrat rechizitoriu la adresa ieromonahului în care sînt enumerate grave abateri de la disciplina monahalã comise de acesta în decursul anilor. De asemenea, staretul spune cã speta va ajunge sã fie analizatã de Mitropoliei Moldovei: „Pentru provocãrile permanente pe care le faceti spre rusinarea numelui Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, în dauna Sfintei Biserici Ortodoxe si a Sfintei Mãnãstiri, cu mîhnire si grijã pãrinteascã sînt nevoit sã supun cazul frãtiei voastre consistoriului MMB“. Staretul Hariton îsi începe scrisoarea arãtînd cã Tihon a fost hirotonit preot pe seama Mitropoliei Munteniei si Dobrogei Arhiepiscopiei Tomisului, si, drept urmare, locul canonic este în acea eparhie, unde îsi are si duhovnicul. Apoi, sînt enumerate tot felul de abateri disciplinare pe care Tihon le-ar fi comis dupã venirea la mãnãstirea din Neamt. Staretul de la Petru Vodã sustine cã a primit, în timp, tot felul de reclamatii de la membrii obstii monahale fatã de „supãrãrile si jignirile pe care le aduceti lor, direct (în fatã), sau indirect (prin grãire de rãu), folosind cuvinte injurioase, în chip necuvenit nici cetãtenilor de rînd, cu atât mai putin unui crestin, si inacceptabil pentru un slujitor al Altarului (de exemplu ati rostit cuvintele: «am sã-ti dau un pumn în bot» sau «Ã®ti crãp capul»)“.
Staretul aminteste concret de certurile lui Tihon din ultimii trei ani cu un ieromonah, care au ajuns si la cunostinta Mitropoliei, sau de un conflict cu un frate de mãnãstire în urma cãruia acesta a suferit o fracturã pentru care a fost operat la spitalele din Tîrgu Neamt si Cîmpulung. „Ati avut scandaluri si bãtãi, cu pumnii si cu trîntiri pe jos, ati fortat usa cu piciorul si ati agresat pe pãrintele ierodiacon H., dar si acesta, ca si ceilalti, v-au iertat si n-au fãcut plîngere scrisã, nãdãjduind cã vã veti pocãi“, mai spune staretul Hariton.

Plîngere la Politie

O altã acuzã adusã preotului Tihon este cã în ultimii ani s-ar fi folosit de banii din pomelnice, fapte sesizate staretului în ultimii ani de mai multe ori. Si mai gravã este acuzatia cã ar fi furat bani din cutia din altar, conform unui autodenunt fãcut de un rasofor, martor si pãrtas la aceastã nelegiuire. Tihon acuzat de „atitudine necrestinã“ fatã de un minor: „L-ati tras de sâni, i-ati fortat dantura cu clesti de stomatologie“. O grozãvie si mai mare adusã la cunostinta opiniei publice este aceea cã Tihon ar fi agresat un minor într-o chilie a mãnãstirii, fapt confirmat si de Politia chematã sã intervinã. „Dupã Sfânta Nastere a Domnului, în decembrie 2016, s-a primit la Politia localã (Postul de Politie Poiana Largului - n.r.), la miezul noptii, reclamatie din partea lui R.A., minor de 14 ani, si a tatãlui sãu, fratele E,. pentru faptul cã ati avut atitudine necrestinã fatã de minor cînd ati mers la camera lui în repetate rînduri, v-ati urcat cu forta peste minor, l-ati tras de sîni, ati folosit clesti de stomatologie de diferite mãrimi fortînd dantura copilului. ÃŽn urma acestui moment nefericit, Politia v-a întocmit dosar penal pentru molestare de minori si vãtãmare corporalã (conform certificatului medico-legal)“. ÃŽn legãturã cu acest aspect, inspector Elena Bulgãrea, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt, a confirmat cã a fost un incident la mãnãstire, cã a fost depusã o plîngere si este un dosar penal în lucru pentru loviri si alte violente. Staretul povesteste cã dupã acest episod, preotul Tihon nu numai cã nu s-a potolit, ci în seara urmãtoare l-a amenintat pe minor si pe tatãl sãu fiind necesarã o nouã interventie a Politiei care i-a transmis verbal un ordin de restrictie de apropiere, altfel urmând sã fie arestat. Nu în ultimul rînd, staretul Hariton face cunoscut cã mai bine de zece ani Tihon l-a calomniat în public pe pãrintele Iustin Pârvu pe care îl numea „pîrnãias“, „senil“, „mos“ sau „desfrînat“. „Dupã moartea Pãrintelui Iustin, fãrã sã faceti pocãintã pentru neascultãrile si jignirile pe care le-ati fãcut acestuia, ati început sã pozati în apologet al acestuia, schimbîndu-vã obiectul calomniilor, din persoana Pãrintelui Iustin, în persoana mea“, mai sustine staretul.

„Ati transformat asadar un obicei de a nu sluji, într-un pretext de schismã“

ÃŽn ceea ce priveste atitudinea lui Tihon de condamnare a deciziilor sinodale din Creta, staretul de la Petru Vodã sustine cã aceasta nu este decît un „pretext de schismã“. „ÃŽncepând cu 18 luni înainte de sinodul din Creta, veneati extrem de rar la sfînta bisericã, de foartã multã vreme nu mai slujeati, iar cînd intrati în Sfîntul Altar purtati dialoguri tensionate cu pãrintii slujitori. Ati transformat asadar un obicei de a nu sluji, într-un pretext de schismã“. ÃŽn final, staretul îi transmite ieromonahului Tihon cã nu are cum sã pomeneascã, sau sã nu pomeneascã mitropolitul cîtã vreme nu vine la slujbe cu lunile si îi atrage atenta cã problemele Bisericii Ortodoxe ridicate la ultimul sinod, nu l-au împiedicat sã fie hirotonit chiar de ierarhii pe care acesta nu mai vrea sã-i pomeneascã dupã ce, vreme de 15 ani a slujit alãturi de ei. „Vã alãturati glasurilor care ne acuzã de ecumenism, pe noi, care cerem anatema ecumenismului si ne acuzati de necanonicitate, pe noi, care pãzim canoanele, nu doar pe unele ca frãtia voastrã, ci toate canoanele referitoare la procedura cu privire la activitatea apologeticã“, îsi încheie staretul Hariton scrisoarea.

Articol afisat de 2148 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Florin JBANCA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective