Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Ianuarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Aici este vatra traditiilor, la noi, în Moldova, în Neamt...“

• Festivalul Obiceiurilor si Traditiilor de Anul Nou de la Tîrgu Neamt a adunat iarãsi mii de spectatori pentru a urmãri evolutia mascatilor • ursi, capre, arnãuti si alte personaje au urcat pe scenã • „Festivalul ar putea fi unul national. Oricum, aici este vatra traditiilor, la noi, în Moldova, cu Neamt, Suceava, Botosani, Bacãu“, a declarat Sergiu Dascãlu, instructorul Ansamblului Poienita si director al Cãminului Cultural Vorona, Botosani •

ÃŽn a doua zi a anului 2017, toate drumurile din judet au dus la Tîrgu Neamt, a V-a editie a Festivalului Obiceiurilor si Traditiilor de Anul Nou, organizat de primãrie si Casa Culturii Ion Creangã, cu sprijinul Consiliului Judetean, atrãgînd numerosi participanti. Profitînd de vremea prielnicã, mii de oameni din oras si din alte localitãti, turisti care petrecuserã sãrbãtorile la pensiunile din zonã s-au adunat pentru a urmãri traditionala paradã a mascatilor. Numãrul acestora pãrea prea mic în comparatie cu multimea ce invadase centrul orasului, interzis circulatiei masinilor. ÃŽn jurul orei 11, pe scena amenajatã în Piata Adormirea Maicii Domnului s-a dat startul festivalului la care s-au înscris circa 20 de formatii din oras si din alte localitãti, inclusiv din judete învecinate. Spectatorii care nu au mai încãput pe carosabilul din fata scenei au avut prilejul sã urmãreascã prestatiile ad-hoc ale formatiilor ce defilau într-un continuu du-te-vino pe stradã. Pe scenã, spectacolul a durat cîteva ore, iar rolul prezentatorului a fost îndeplinit de Constantin Gavrilutã, de la Casa Culturii. Acesta a anuntat si faptul cã evenimentul era filmat de televiziuni nationale. „Una dintre cele mai frumoase si zgomotoase si zgomotoase manifestãri de început de an, dar cu un mare continut istoric si adevãr de necontestat al traditiilor si obiceiurilor poporului român, în special din zona Moldovei, o reprezintã Festivalul Obiceiurilor si Traditiilor de Anul Nou, ce se desfãsoarã pe 2 ianuarie a fiecãrui an aici, la Tîrgu Neamt. Festivalul îsi propune si în mare parte a reusit sã revigoreze spiritul locului, traditiile, obiceiurile si istoria, întîmplãrile si evenimentele care sustin si individualizeazã comunitatea localã si nu numai. De-a lungul celor patru editii s-au perindat pe aceastã scenã formatii si ansambluri din Botosani, Suceava, Bacãu, Iasi si nu în ultimul rînd Neamt, respectiv Tîrgu Neamt. Multumirile noastre se îndreaptã cãtre CJ Neamt, CL si Primãria Tîrgu Neamt fãrã ajutorul cãrora acest festival nu ar fi avut loc. Multumirile noastre se îndreaptã si spre mass-media localã si zonalã, precum si cãtre postul de televiziune Favorit TV, care va înregistra si va difuza evenimentul pe 16 ianuarie, la ora 19“, a spus Constantin Gavrilutã.

Prestatia concurentilor a fost urmãritã de membrii juriului de specialitate, din rîndurile cãruia au fãcut parte conf.univ.dr. Cristina Emanuela-Dascãlu, scriitor, critic literar, eseist, jurnalist si nu în ultimul rînd cetãtean de onoare al orasului Tîrgu Neamt, profesor Elena Ciorsac, consilier local, membrã a comisiei de culturã a CL Tîrgu Neamt, inginer Cristina Petreanu, functionar public la primãrie, Mihai Bãlãoiu, profesor pentru învãtãmînt primar la Scoala Domneascã si Constantin Gavrilutã, referent cultural la Casa Culturii. Presedinte de onoare al juriului a fost primarul Daniel Harpa, dar nici el, nici ceilalti membri ai staff-ului primãriei nu au fost prezenti la eveniment, preferînd probabil sã-si petreacã ultima zi liberã alãturi de familie. Le-a tinut locul presedintele CJ, Ionel Arsene. „Mã bucur cã primãria a organizat acest festival, sustinut si de Consiliul Judetean. Astfel de traditii nu ar trebui sã fie pierdute, pentru cã tin de identitatea neamului românesc. Noi, cei care conducem administratia localã si judeteanã, trebuie sã ne îngrijim ca asfel de festivaluri sã aibã loc an de an, iar eu, în calitate de presedinte al CJ Neamt, voi sprijini întotdeauna astfel de manifestãri“, a spus Ionel Arsene. Au mai putut fi observati si alti oficiali, cum ar fi consilierul judetean Vasile Nica si alesul local Vasile Dron. Chiar dacã a absentat, primarul Harpa a acordat atentie evenimentului pe pagina sa de facebook, postînd ulterior fotografii de la manifestare si un mesaj: „Ca în fiecare an, astãzi, 2 ianuarie, orasul nostru a devenit punctul de întîlnire al traditiilor si obiceiurilor de Anul Nou din judetul Neamt, dar si din alte zone ale tãrii. Multumesc formatiilor participante, care au impresionat prin autenticitatea repertoriului si a costumatiei! Tîrgu Neamt poartã traditia mai departe!“. Formatiile de pe scenã au fost urmãrite de o mare de oameni care a umplut pînã la refuz piata Adormirea Maicii Domnului. „Misiunea juriului este dificilã, pentru cã toate formatiile sînt foarte bine pregãtite. Se pune accent pe autenticitate, costumatie si modul de prezentare. Mi-aduc aminte cu plãcere de timpul cînd si eu participam cu aceste traditii ale zonei. Mergeam uneori pe jos pînã la Bãltãtesti, Valea Seacã, pentru cã nu erau autobuze, dar era foarte plãcut si era o traditie pe care o respectam cu sfintenie“, ne-a mãrturisit Mihai Bãlãoiu. Dat fiind numãrul mare de concurenti, abia dupã ora 14 au fost anuntati cîstigãtorii. Cum fiecare grup a prezentat mai multe momente, premiile au fost acordate pe trei sectiuni.

Premiati

Astfel, la categoria Ansambluri, locul I a revenit Alaiului de datini de la Rãucesti, locul II, Ansamblului Poienita din Vorona-Botosani, iar locul III, Ansamblul Floricicã de la Munte, al Centrului pentru Culturã si Arte Carmen Saeculare Neamt. La sectiunea Solisti - Urãturã, Plugul de la Humulesti a luat locul I, urmat de Sumanarii din Trifesti, pe pozitia a doua si Ansamblul Drãguseni, Suceava, cu premiul trei. La sectiunea Solisti-Colind, cîstigãtori au fost cei de la Floricicã de la munte. Locul secund a fost ocupat de tînãrul grup folcloric Flori Nemtene Tîrgu Neamt, iar pe pozitia a treia s-a situat Alaiul de Datini si Obiceiuri din Rãucesti. Printre cei mai vîrstnici concurenti s-au numãrat membrii Plugului de la Humulesti. „Mã numesc Timisescu Neculai, sînt din Humulesti, am 63 de ani si merg cu Plugul de aproximativ 12-13 ani. Sînt unul dintre cei mai vechi membri, nu fondatori, dar reformatori. ÃŽn jur de 15 oameni avem, cu dobã, bici, fluier, bucium, toate instrumentele necesare ca sã iasã o urãturã frumoasã. Sperãm ca Noul An sã ne aducã tuturor mai multã bucurie, mai multã satisfactie în viatã si sãnãtate. Sã ne vedem cu bine!“, a urat gospodarul. Sergiu Dascãlu, instructorul Ansamblului de copii Poienita si director al Cãminului Cultural de la Vorona-Botosani a fost de pãrere cã publicul numeros „cere“ ca festivalul sã fie de o amploare mai mare: „Am fost prezenti la patru din cele cinci editii ale festivalului si încã de la început am vãzut cã sînt foarte multi spectatori. Cred cã este unul dintre cele mai mari festivaluri, dar ca si public, nu neapãrat ca si formatii. Ar trebui sã capete o si mai mare amploare, avînd în vedere publicul spectator. Festivalul ar putea fi unul national. Organizatorii pot sã invite din Maramures, din Ardeal, din alte pãrti ale tãrii. Oricum, aici este vatra traditiilor, la noi, în Moldova, cu Neamt, Suceava, Botosani, Bacãu“. Ca si în anii trecuti, prin oras au defilat si alti mascati, costumati mai mult de carnaval. Nu au participat la concurs, dar au încercat sã capteze atentia. Un astfel de grup, autointitulat „Mort în cadã“, a socat de-a dreptul. Cele cîteva „personaje“ purtau dupã ele o cadã de baie umplutã pe jumãtate cu apã, în care se bãlãcea un individ, fãrã haine, dar cu fata ascunsã de vopsele si o perucã. Se pãrea totusi cã publicul a început sã punã mai mult pret pe traditie si autentic, pentru cã doar grupurile serioase reuseau sã aducã în jurul lor spectatori. ÃŽn cadrul Festivalului Obiceiurilor si Traditiilor de Anul Nou s-au organizat si alte activitãti, pe 31 decembrie si 1 ianuarie. La Casa Culturii a fost o expozitie de mãsti traditionale si tot aici a avut loc un inedit concurs de gãtit cozonaci si prãjituri, dupã retete traditionale de pe vremea bunicilor. De la referentul Casiana Popa, coordonatoarea activitãtii, am aflat cã s-au acordat douã premii. Pentru cel mai bun cozonac a fost premiatã Elena Axinte, iar pentru cea mai bunã prãjiturã, Aura Bran.

Articol afisat de 1618 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective