Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zãpadã, viscol mare si incendii

• viscolul abãtut vineri searã în unele zone din judet a creat mari probleme • au fost doborîti copaci peste drumuri, pe arterele rutiere judetene si nationale s-a circulat greu, iar unele masini au ajuns în sant • peste 7.000 de nemteni n-au avut energie electricã • si pompierii au avut de treabã, consemnîndu-se foarte multe incendii • o halã a unei fabrici de mobilã a fost distrusã în totalitate •

O ninsoare la ceas de searã si sfîrsit de sãptãmînã de lucru, care urmãritã din casã pãrea o toanã a iernii sustinutã de news-allert-uri de cod portocaliu peste Neamt, avea sã facã din judet subiect de stiri nationale, pentru cã în numai cîteva ceasuri a blocat vreo 23 de sate, din nouã comune apartinãtoare. Dupã analiza celor întîmplate în teritoriu, sîmbãtã dimineatã, Prefectura a anuntat cã viscolul a afectat comunele Borca, Trifesti, Secuieni, Gherãiesti, Moldoveni, Bahna, Vãleni, Dulcesti si Pîncesti. Din datele furnizate de E.ON Distributie, în judet au fost afectate partial 5 linii de medie tensiune cu 65 posturi de transformare, fiind nealimentati un numãr de 7.268 de consumatori din 22 localitãti, majoritatea din comunele mentionate anterior. Dupã interventia electricienilor, sîmbãtã seara mai erau nealimentati 4.000 de consumatori. Pentru mentinerea viabilitãtii drumurilor, Sectia Neamt a Companiei de Drumuri Nationale a actionat în toate zilele de dupã vifornitã pentru rãspîndire de material antiderapant pe cele 8 cãi de rulare pe care le administreazã în judet. Utilajele de la Drupo si ale operatorilor care deszãpezesc drumurilor judetene au actionat pe 55 de trasee. Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, în centrele de cazare destinate persoanelor fãrã adãpost au fost primiti de 34 de oameni - 14 la Piatra Neamt, 5 la Roman, 10 la Tîrgu Neamt si 5 la Roznov. ÃŽn acest sfîrsit de sãptãmînã s-a intervenit pe DN 15C, la Gîrcina, pentru degajarea unui arbore doborît de vînt, pe DJ 208 G, la Vad, comuna Dragomiresti, pentru scoaterea unui autovehicul derapat si intrat în sant, pe DN 2, la Horia, pentru degajarea unui arbore cãzut pe partea carosabilã, în Roman, pe strada Vasile Lupu, pentru degajarea unor pãrti din acoperis ce stãtea sã cadã si pe B-dul Republicii pentru îndepãrtarea de pe drum a unui copac pus la pãmînt tot de vînt. ÃŽn cursul serii de 2 decembrie, pe DJ 208 G (în Stefan cel Mare si Dragomiresti) si pe DN 15 D (Girov si Bîrgãoani), din cauza viscolului traficul a fost îngreunat. „ÃŽncepînd de vineri si pînã sîmbãtã dimineatã, 43 de efective cu 52 mijloace au intervenit în locurile afectate. ÃŽn ceea ce priveste reluarea alimentãrii cu energie electricã cãtre toti consumatorii, reprezentantii E-ON, fac eforturi pentru remedierea cît mai rapidã a defectiunilor“, a declarat prefectul Niculina Dobrilã.

Focul a fãcut prãpãd

Luna decembrie a debutat cu multe alarme la pompieri. Cel mai violent si cu mari pagube a fost înregistrat pe 3 decembrie. Fortele de interventie au fost anuntate în jurul orei 15.50 cã s-a aprins o halã de productie a unei fabrici de mobilã din Costisa. La fata locului au plecat 12 subofiteri si un ofiter cu trei autospeciale, plus o ambulantã . Flãcãrile cuprinseserã întreaga halã asa cã a fost nevoie si de sprijinul pompierilor voluntari de la Podoleni si Buhusi. Se pare cã focul a fost observant tîrziu, astfel cã pînã la finele interventiei hala a ars aproape în totalitate, acoperisul de cîteva sute de metri pãtrati, utilaje si materii prime. Cel mai probabil, cauza a fost scînteile de la cosul de fum al centralei care au fost purtate de vînt. Cele mai multe interventii ale pompierilor au fost însã vineri, 2 decembrie, cînd în mai multe zone oamenii au avut necazuri de la cosurile de fum necurãtate sau neprotejate de materialele inflamabile. O astfel de actiune a avut loc la o locuintã din Grumãzesti, Topolita si a fost anuntatã la ora 18.20, iar urmãtorul strigãt pentru ajutor a venit la scurt timp, la 18.45, de la un sãtean din Tibucani. Au plecat în misiune pompierii de la Tîrgu Neamt, iar dupã stingerea funinginei de pe cosul de fum s-a stabilit cã flãcãrile degradaserã tavanul încãperii, soba si cîtiva metri pãtrati de parchet. La ora 19.15 pompierii au fost chemati la Urecheni, tot la un incendiu la cosul de fum al unei locuinte. În cursul serii de 2 decembrie, în interval de doar cîteva ore, în zona Roman, au fost trei alarme la pompieri. Primul dintre ele a fost semnalat la ora 18.46, la cosul de fum al unei locuinte din Icusesti, în satul Mesteacãn. Din fericire, a ars doar funinginea din interiorul cosului de fum. La ora 20.21, fortele de interventie au fost sesizate sã intervinã pentru stingerea flãcãrilor izbucnite tot la un cos de fum, la o locuintã din Roman. Alarma pentru cel de-al treilea incendiu s-a dat la ora 21.14, fiind un caz similar cu cel precedent. Pe 1 decembriie pompierii au fost slicitati sã stingã flãcãrilor la o gospodãrie din Oantu, Pîngãrati. Si aici vinovat a fost sistemul de încãlzire, care nu fusese izolat cum trebuie. Un al incendiu a avut loc în aceeasi zi la Costisa, cînd s-au aprins în curtea unui sãtean deseuri de carton si material plastic, cel mai probabil incendiul fiind generat de folosirea focului deschis în spatii deschise.
Pompierii îi sfãtuiesc pe cetãtenii care locuiesc în special la case, sã îsi verifice sistemele de încãlzire, pentru a preveni producerea altor asemenea cazuri dramatice, care pot duce la distrugeri însemnate.

Articol afisat de 1534 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, G. MUNTEANU, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective