Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Coruptia, pericol public, la Rutier

• cei sapte oameni ai legii încarcerati pentru coruptie nu au dat declaratii în cauzã • ei au preferat sã-i lase pe avocati sã le apere interesele • apãrãtorii i-au scuzat cã nu au luat „mitã de milioane de euro“, deci nu meritã sã stea dupã gratii • acuzatii s-au „lãudat“ si cu lipsa antecedentelor, desi aceasta nu-i o virtute pentru un politist • nici uniforma de serviciu nu era bunã, cã avea buzunare mici •

Motivarea arestãrii preventive a celor sapte politisti din cadrul Biroului Rutier al Politiei Piatra Neamt relevã faptul cã acuzatii nu au dorit sã dea declaratii în instantã, ci s-au prevalat de dreptul la tãcere. I-au lãsat pe avocati sã le apere interesele, dar în unele cazuri apãrãrile au fost cam subtiri. Apãrãtorul agentilor Dragomir Loredan Covasan si Iulian Ciolpan, precum si al comisarului sef Viorel Andronic, a cerut pentru cei trei o mãsurã neprivativã de libertate, controlul judiciar sau arestul la domiciliu, deoarece „acest dosar nu are în continut mitã de milioane de euro comparativ cu alte cauze de rezonantã mediatizate“, conform încheierii de sedintã de la Curtea de Apel Bacãu. „Nu se poate retine cã inculpatii au luat sumele de bani mentionate cu titlu de mitã. De asemenea, nici faptul cã din imagini rezultã cã ofiterul si subofiterul numãrau niste bani, nu poate fi retinut acest aspect, întrucît erau bani proprii pentru cumpãrãturile personale, alimentatia zilnicã din timpul serviciului“, conform aceluiasi document. Avocatul celor trei politisti a mai arãtat în fata judecãtorilor cã nu se poate retine faptul cã oamenii legii ar fi sãvîrsit vreun act contrar atributiilor de serviciu, avînd în vedere cã nu s-a verificat hard-discul de pe masina specialã pentru a se dovedi acuzatiile aduse cu privire la neaplicarea sanctiunilor conducãtorilor auto ori cã s-au aplicat sanctiuni mai mici. „Aratã cã, banii erau personali, se completa registrul cu acesti bani personali la începerea serviciului, registru care nu se regãseste atasat la dosarul de urmãrire penalã. Apreciazã cã inculpatii nu aveau nimic de ascuns, respectiv banii luati cu titlu de mitã, ci pentru faptul cã buzunarele de la tinuta de serviciu sînt mici pentru chei, telefon etc, inculpatii puneau banii personali în masinã (...) Considerã cã nu sînt probe concludente de vinovãtie, agentii de politie au refuzat sã ia mitã, iar locul de retinere îi poate afecta“.

Rigorile de igienã, motiv pentru libertate

Avocatul a mai apreciat cã pericolul public sau evaluarea gravitãtii faptei nu poate fi retinut raportat la sumele de bani mentionate 50, 100 de lei si inculpatii pot fi cercetati în libertate avînd în vedere lipsa antecedentelor penale sau persoana inculpatilor, care prezintã garantii cã pot fi cercetati în libertate. Apãrãtorul lui Marius Laurentiu Greaca a încercat si el sã obtinã cercetarea clientului în arest la domiciliu, evidentiind faptul cã prevalarea la dreptul la tãcere este o manifestare de vointã care se bazeazã pe o atitudine sincerã, pozitivã si de a nu zãdãrnici aflarea adevãrului. „Solicitã deci analizarea situatiei concrete a inculpatului, mediul din care provine, faptul cã este absolvent al scolii de politie, lipsa antecedentelor penale, starea de sãnãtate precarã, conduita, precum si cã impune o alimentatie corespunzãtoare si rigori de igienã. ÃŽn acest sens precizeazã cã în 1998 a suferit un accident si suferã de anumite afectiuni“, a arãtat apãrãtorul. Acesta a ma sustinut cã ÃŽnalta Curte ar fi pronuntat o minutã în care se recomandã judecãtorilor curtilor de apel sã analizeze diferenta dintre dosarele de mare coruptie fatã de cele de coruptie micã si sã dea o mãsurã mai blîndã decît detentia.

Dependenti de mitã

Procurorul de sedintã a arãtat faptul cã inculpatii discutau spete similare, de politisti corupti, chiar cînd luau bani de la soferii în culpã. S-a arãtat cã monitorizarea acuzatilor s-a fãcut pe o singurã autospecialã din dotarea Biroului Rutier al Politei Piatra Neamt, constatîndu-se cã faptele de luare de mitã aveau loc zilnic, în cadrul oricãrui schimb, indiferent de componenta echipajului si reprezenta o practicã rãspînditã între toti lucrãtorii care au fost repartizati sã efectueze servicii în perioada monitorizãrii pe acea masinã. Gravitatea vine din numãrul mare de cadre implicate, prin implicarea ofiterului Andronic, care planifica lucrãrorii pe autospeciala cu radar, în scopul obtinerii banilor cu titlu de mitã de la soferi. „Periculozitatea pe care inculpatii o prezintã rezultã din faptul cã desi acestia aveau bãnuieli asupra faptului cã ar putea fi urmãriti, respectiv interceptati sau înregistrati ambiental, acestia persistã în comiterea actiunilor specifice elementului material al infractiunii de luare de mitã, Din exploaterea mandatului de supraveghere tehnicã rezultã cã pe 22.04.2016, la momentul opririi în trafic a unui conducãtor auto pentru depãsirea limitei de vitezã admise, suspectînd cã acesta ar avea camere de filmat, inculpatii G.M.L. (Greaca Marius Laurentiu) si N.C. (Neamtu Constantin) poartã o discutie despre o spetã similarã în care Directia Generalã Anticoruptie a monitorizat lucrãtori de Politie Rutierã pe raza judetelor Mures, Harghita si Covasna, utilizînd filmãri cu investigator sub acoperire si procedeazã la îndeplinirea atributiilor de serviciu în mod corect, procedural, completînd chitanta de încasare a amenzii si depunînd suma încasatã în carnetul chitantier. Cu toate acestea, concomitent cu aceastã discutie, unul dintre inculpati numãrã sumele de bani obtinute cu titlu de mitã si depuse în torpedou“, se aratã în motovarea arestãrii. Procurorul a mai sustinut cã la finele fiecãrui schimb componentii echipajului împãrteau banii din mitã: „ÃŽn acest sens, este de mentionat si faptul cã din interceptarea discutiilor purtate între ei si cu conducãtorii auto rezultã cã lucrãtorii suspicionau posibilitatea de a fi interceptati audio si în multe cazuri luarea sumelor de bani cu titlu de mitã se realiza doar prin semne“. ÃŽn ce priveste apãrarea inculpatilor cã nu aveau unde tine banii personali si-i puneau în torpedou, procurorul a arãtat faptul cã era vorba de mitã, bani pe care-i împãrteau la finele schimbului si nu se poate presupune cã acestia îsi împãrteau banii personali. Anchetatorul a mai adãugat cã „de la data înregistrãrii cauzei au fost întocmite noi si principale mijloace de probã reprezentînd 400 de ore de înregistrãri, fatã de declansarea aparatelor radar, cînd apar conducãtori auto se dau aparatele radio mai tare întrucît inculpatii stiau cã sînt înregistrati“.

Politistii de la Rutier, pericol public

Aceasta este constatarea judecãtorului de la Curtea de Apel Bacãu, care a dispus privarea de libertate. „Tinînd seama de natura si gravitatea deosebit de ridicatã a infractiunilor presupus a fi comise de inculpati (luare de mitã, dare de mitã si fals intelectual), amploarea activitãtii infractionale desfãsurate, numãrul mare al actelor materiale comise într-o perioadã de timp relativ scurtã, numãrul mare al persoanelor implicate si modul de operare, aspecte relevate de probele administrate, persoana inculpatilor, calitatea în care ar fi comis faptele, judecãtorul considerã cã mãsura arestãrii preventive a inculpatilor C.D.L, C.I, A.V, B.I. A, G.M.L, M.B.E si N.C. se impune a fi luatã pentru înlãturarea stãrii de pericol social pe care o prezintã acestia pentru ordinea publicã“, a conchis instanta. Magistratul a considerat cã valoarea sumelor primite de inculpati, între 50 si 400 de lei, nu are în cauzã o relevantã deosebitã, mai importante fiind activitatea infractionalã în ansamblu si numãrul mare de politisti implicati, determinant fiind nu cuantumul mitei ci consecintele primirii acesteia prin neaplicarea mãsurilor legale împotriva celor care au cãlcat strîmb în trafic. „Prin lãsarea în libertate a inculpatilor în acest stadiu al procesului s-ar induce un puternic sentiment de insecuritate socialã, de nesigurantã în opinia publicã, precum si de neîncredere în capacitatea organelor judiciare de apãrare a societãtii împotriva infractiunilor. (...) Cu privire la lipsa antecedentelor penale invocatã de inculpati judecãtorul observã cã aceasta trebuie sã fie o situatie de normalitate pentru un organ de politie (acestia fiind acuzati cã s-au folosit de functia detinutã pentru a nesocoti legea) ce nu poate sã cîntãreascã în mod substantial în procesul de evaluare a necesitãtii luãrii unei mãsuri preventive în cauzã“, a mai stabilit instanta. Periculozitatea acuzatilor a fost apreciatã si prin aceea cã desi politistii aveau bãnuieli asupra faptului cã ar putea fi urmãriti, interceptati, sau înregistrati ambiental, acestia au persistat în comiterea actiunilor de luare de mitã. „Cererile de pensionare depuse la dosar de inculpatii A.V si G.M.L. nu sînt de naturã sã influenteze concluzia judecãtorului asupra necesitãtii privãrii provizorii de libertate a acestora, cu atît mai mult cu cît aceste cereri nu au fost înregistrate la institutia ai cãrei angajati sînt acestia“, a mai concluzionat magistratul. Asa stînd lucrurile toti cei sapte politisti au ajuns dupã gratii. Fiecare a contestat mãsura privãrii de libertate, iar o decizie definitivã în acest caz va da astãzi, 17 noiembrie, ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie.

Articol afisat de 2354 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective