Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spaga de la Rutier, pomanã la bisericã

• în motivarea instantei pentru arestarea preventivã a celor sapte politisti de la Biroul Rutier Piatra Neamt se aratã detaliat modul în care se lãsau cumpãrati • într-un caz au luat bani de la un dascãl, iar parte din sumã au înapoiat-o „pentru bisericã“ • politistii au iertat pentru bani si soferi bãuti • seful structurii participa activ la dijmuirea soferilor si la împãrtirea profitului •

„Activitatea“ cadrelor din cadrul Biroului Rutier al Politiei Piatra Neamt le-a adus probleme penale serioase la 14 din cei 24 de oameni ai legii din cadrul acestui compartiment. Din încheierea de sedintã la cererea de arestare adresatã, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, Curtii de Apel Bacãu rezultã fãrã dubiu cã oamenii legii nu aveau nici o jenã sã-si încalce atributiile de serviciu si sã ia bani de la soferii prinsi în culpã. Unii au fost amendati pentru abateri mai blînde decît cele cu care au fost depistati în trafic contra unor sume, altii au dat „dreptul“ si nu au mai fost sanctionati deloc. ÃŽn motivarea instantei se mai aratã cum un rol activ în nelegiuiri îl avea chiar seful, ofiterul Viorel Andronic, pentru care subalternii foloseau apelativul „nea Ioane“. ÃŽn unele cazuri chiar el primea banii sau îi împãrtea cu subofiterul cu care efectua controalele. Chiar dacã erau „pãtati“ la muncã, oamenii legii erau cu fricã de Dumnezeu. ÃŽntr-un caz chiar au lãsat o parte din banii cu care au fost cumpãrati pentru bisericã. Trebuie spus cã pentru probarea infractiunilor politistii au fost înregistrati audio - video, dar au fost si fotografiati. Bani din mitã pentru o bisericã au fost dati de echipajul format din agentii B.I si C.I, dupã cum se aratã în document, adicã Ionut Berbec si Iulian Ciolpan. Pe 1 mai 2016 au primit de la trei conducãtori auto vitezomani 50 de lei si o sumã necuantificatã pentru a nu-i sanctiona. Faptele au avut loc în intervalul orar 2.33 - 4.59. „La 04.50.30, prin geamul portierei lui B.I. vine un alt bãrbat, care întinde mîna stîngã si înmîneazã ceva lui B.I., care ia cu mîna dreaptã, pe care o îndreaptã în jos, între picioarele sale pe scaun, privind cu atentie ce are în mînã. Agentul întreabã cine este si persoana spune cã este «dascãlul», dupã care B.I. restituie o parte din sumã persoanei, spunîndu-i sã-i punã la bisericã“, conform încheierii de sedintã. Cel mai probabil, în culpã a fost prins un preot, iar acesta si-a trimis dascãlul sã achite suma pentru abaterea rutierã sãvîrsitã dar nesanctionatã.

Au închis ochii si cu cei „afumati“

ÃŽn argumentarea procurorilor anticoruptie pentru a-i priva pe politisti de libertate sînt motivate faptele inculpatilor cu pasaje pe zile si ore cînd au primit mita, unii soferi fiind identificati, altii încã nu. Socant este faptul cã la un moment dat inculpatii au închis ochii chiar si în cazul unor conducãtori auto care erau sub influenta alcoolului. Pe 30 aprilie agentii Marius Laurentiu Greaca si Bogdan Eugen Miziligeanu, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu, au primit de la 14 soferi depistati în trafic pentru depãsirea vitezei, în intervalul orar 14.44 - 19.20 suma de 1.850 de lei si o sumã necuantificatã pentru neconstatarea contraventiei si pentru neîndeplinirea atributiilor privind aplicarea procedurii în cazul existentei indiciilor privind consumul de bãuturi alcoolice. „ÃŽn cadrul aceluiasi schimb au primit de la conducãtorul auto depistat în intervalul orar 17.36.03 - 17.42.22, în timp ce conducea un autoturism sub influenta bãuturilor alcoolice suma de 400 de lei, pentru a nu aplica procedura legalã privind testarea cu aparatul etilotest“, se mai aratã în documentul citat care continuã: „Desi din discutie se deduce cã suma ar fi reprezentat costul amenzii, agentii nu au eliberat în ziua respectivã nici o chitantã pentru aceastã sumã si au introdus banii în locul destinat sumelor primite cu titlu de mitã“. ÃŽn continuare, tot pe 30 aprilie, la ora 17.36.03, Greaca face semn unei persoane sã vinã la autospecialã. Din discutiile înregistrate autorizat rezultã cã persoana respectivã a oprit autoturismul la vederea autospecialei de politie si a coborît din autoturism, agentii constatatînd indicii ale consumului de bãuturi alcoolice. „La 17.42.00 G.M.L se apleacã în interiorul masinii, pe bancheta din spate, ia o sumã de bani si i-o dã lui M.B.E. G.M.L. închide portiera din partea dreaptã din spate iar M.B.E. închide portiera din fatã. La 17.42.07 M.B.E. are în mînã patru bancnote de 100 ron pe care le introduce în cartea din torpedo. G.M.L. urcã în autospecialã si porneste“, mai aratã judecãtorii.

Au mers pînã la Cîrligi cu masina de serviciu pentru mitã

Pe 29 aprilie echipajul rutier format din agentii de politie Marius Laurentiu Greaca si Constantin Nemtu au tras pe dreapta o masinã pe care radarul a depistat-o cã a depãsit viteza legalã. „Din dialogul purtat de agentul N.C. si persoana de sex masculin care a venit cu Loganul de culoare rosie rezultã cã acesta din urmã i-a explicat cum pot ajunge la locuinta sa din satul Cîrligi si au stabilit sã se întîlneascã mai tîrziu. (...) Dupã ce au efectuat activitãti de politie rutierã pe autospeciala de politie, la orele 17.50.18 cei doi agenti de politie s-au deplasat cu autospeciala pe care efectuau serviciul la locuinta numitului A.M. din satul Cîrligi. La momentul 17.55.18 cei doi agenti coboarã din autospeciala de politie, agentul G.M. L. afirmînd «Nu mai deschideti, cã nu intrãm». Pînã la momentul 18.20.28 se observã cum cei doi politisti discutã în exteriorul autospecialei de politie cu douã persoane de sex masculin. La acest moment agentul N.C. revine în autospeciala de politie pe locul din dreapta fatã, iar agentul G.M.L. rãmîne în exterior si continuã discutia. La momentul 18.42.25 revine la autospeciala de polite si agentul G.M.L., iar la momentul 18.43.04 se observã cum agentul N.C. scoate din buzunarul din partea stîngã de la pantaloni o sumã de bani, fiind vizibile mai multe bancnote în cupiura de 100 de lei, pe care i-o aratã agentului G.M.L. Apoi scoate din torpedou o carte si pune suma de bani între paginile acesteia, dupã care introduce cartea înapoi în torpedou“, se mai aratã în documentul citat. Discutiile purtate între Graca si Neamtu, coroborate cu înregistrãrile autorizate fac dovada promisiunii de remitere a unei sume de bani din cele obtinutã cu titlu de mitã în cadrul serviciului din acea zi si ofiterului de politie Viorel Andronic.

„Nea Ioane“ a împãrtit mita frãteste cu agentul Iulian Ciolpan

Ofiterul Viorel Andronic nu doar primea bani de la echipajele de la Rutier, el însusi mergînd în control, unde nu se ferea sã primeascã bani pe care-i împãrtea frãteste cu colegul de muncã. Pe 24 aprilie a fãcut parte din acelati echipaj cu agentul Iulian Ciolpan. De la 6 vitezomani au primit între ora 8.28 si 11.50 suma de 750 de lei pentru neaplicarea de sanctiuni. ÃŽn motivarea completului de judecatã se aratã cã momentele luãrii sumelor de bani rezultã cu certitudine din exploatarea mandatului de supraveghere tehnicã, din coroborarea imaginilor înregistrate autorizat în interiorul autospecialei si din discutiile politistilor între ei, dar si cu soferii în culpã. Procesul verbal relevã împãrtirea banilor cu titlu de mitã la finele schimbului: „Pe data de 24.04.2016, la ora 11.55.31, autospeciala este în deplasare, C.I. se aflã la volan, iar A.V. deschide torpedoul, cautã între filele carnetului din interior si scoate mai multe bancnote. Aseazã bancnotele pe cupiuri si observã cã sînt 4 bancnote 100 de lei, 4 de 50 de lei si mai multe de 10 lei. Pune bancnotele de 10 lei în torpedoul deschis, si le împarte pe cele de 100 si de 50 de lei astfel: îsi opreste 3 bancnote de 100 de lei pentru el si înmîneazã lui C.I. o bancnotã de 100 de lei si 4 de 50 de lei. A.V. pune cele 3 bancnote sub sezut, iar C.I. pune bancnotele primite în buzunarul stîng exterior al cãmãsii. A.V. scoate celelalte bancnote de 10 lei din torpedou pe care le numãrã. A.V. pune 7 bancnote de 10 lei pe scaunul sãu, între picioare, le numãrã pe cele rãmase, respectiv 8 bancnote, din care înmîneazã lui C.I. Apoi ia cele 7 bancnote de 10 lei de pe scaun, le aseazã împreunã cu celelalte 2 banconte de 10 lei si le împãtureste la loc. Scoate apoi de sub sezut cele 3 bancnote de 100 de lei, le aseazã împreunã cu cele de 10 lei, dupã care mai înmîneazã alte 2 bancnote de 10 lei lui C.I. care le pune în acelasi buzunar la piept. De asemenea, A.V. pune banii sãi într-un buzunar si apoi cautã iar printre filele carnetului din interiorul torpedoului“.

Lei, valutã si cereri de pensionare

În alt caz un echipaj format din agentii Marius Laurentiu Greaca si Dragomir Loredan Covasan a sanctionat, pe 29 aprilie, o pietreancã cu o amendã de 210 lei. Femeia le-a dat 200 de lei pentru ca politistii sã nu aplice sanctiunea contraventionalã corespunzãtoare pentru depãsirea liniei continue si neacordarea de prioritate. La un alt control, ce a avut loc în noaptea de 17/18 mai un sofer extrem de grãbit l-a cumpãrat pe agentul Ciolpan cu 50 de lei dupã ce a depãsit viteza legalã cu 50 de kilometri, adicã circula cu 80 km/h pe o portiune de drum cu restrictie la 30 km/h. Clementa a constat în întocmirea unui proces verbal de contraventie pentru aplicarea unei sanctiuni mai blînde, pentru fapte cum ar fi de exemplu nefolosirea centurii de sigurantã. De mentionat este faptul cã la perchezitiile domiciliare efectuate la locuiontele inculpatilor s-au gãsit ceva lichiditãti. Conform Curtii de Apel Bacãu ofiterul Andronic avea în casã 6.835 de euro si 50 de USD, iar la domiciliul lui Iulian Ciolpan s-au gãsit 10.400 de euro si 1.800 de lei. Banii au fost ridicati pentru stabilirea provenientei.
De mentionat este faptul cã la momentul arestãrii, Viorel Andronic si Marius Laurentiu Greaca au arãtat cã au 25 de ani în sistem si au depus cereri de pensionare. În acest caz, ancheta a început în ianuraie 2016 si a fost realizatã de Parchetul Neamt, iar în august a fost declinatã la DNA avînd în vedere implicarea unui ofiter.

Iatã acuzele

Reamintim cã din cei 24 de oameni ai legii care lucrau la Biroul Rutier, 14 au fost inculpati pentru fapte de coruptie. 7 au fost arestati pe 10 noiembrie 2016, iar alti 7 au fost plasati sub control judiciar. Au ajuns dupã gratii comisarul sef Viorel Andronic, acuzat de 11 acte materiale de luare de mitã, agentul Iulian Ciolpan, cu 49 de luãri de mitã si 4 de fals intelectual, agentul Marius Laurentiu Greaca, acuzat de 50 de fapte de luare de mitã, 2 fapte de dare de mitã si 3 de fals intelectual, agentul Constantin Neamtu, cu 30 de fapte de luare de mitã si 2 de dare de mitã, Bogdan Eugen Miziligeanu, cu 30 de fapte de luare de mitã, Dragomir Covasan cu 23 de fapte de luare de mitã si 2 infractiuni de fals intelectual, precum si agentul Ionut Alexandru Berbec, cu 18 acte de luare de mitã si 3 de fals intelectual. Toti au contestat mãsura privativã de libertate, iar o decizie va fi luatã de instanta supremã. Anchetatorii vorbesc de luarea de mitã ca fiind o activitate repetitivã, 115 fapte în mai putin de o lunã. De departe, cel mai prolific a fost agentul Greaca, care are la activ 51 de luãri de mitã în 6 zile. Omul legii s-a lãsat cumpãrat chiar si în zile consecutive, 25, 26, 27, 29 si 30 aprilie 2016. Urmeazã politistul Miziligeanu care a luat mitã de 30 de ori în 4 zile, cu o medie de 7,5 spãgi pe zi. Topul continuã cu agentul Covasan, cu 23 de spãgi în 5 zile, agentul Ciolpan are la activ 41 de luãri de mitã în 12 zile, iar agentul Neamtu are 30 fapte în 8 zile. La coada clasamentului apare seful, comisarul sef Viorel Andronic, cu o medie de 2,75 pe zi, din 11 acte de luare de mitã în 4 zile. Cel mai modest pare a fi agentul Berbec, acesta avînd la activ 18 acte. Alti 7 politisti, din care 4 de la Ordine Publicã, au fost plasati sub control judiciar pentru urmãtoarele 60 de zile. Ioan Alexandru Gãluscã, Ioan Inimosu Botcã, Marius Munteanu, Nicolae Cristian Buga, Ionut Popescu, Vasile Lucian Chifu si Adrian Ovidiu Zaharia, agenti în cadrul birourilor Rutier si Ordine Publicã, sînt acuzati de luare de mitã. ÃŽn editia de mîine vom mai prezenta si alte detalii „picante“ din motivarea instantei de la Curtea de Apel Bacãu.

Articol afisat de 2872 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective