Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cuibusorul de coruptie de la Rutier

• Biroul Rutier de la Politia municipiului Piatra Neamt a fost decimat de DNA, deocamdatã 14 cadre fiind acuzate oficial • un ofiter si sase subofiteri au fost retinuti pentru luare si dare de mitã, plus fals intelectual • alti sapte politisti au fost pusi sub control judiciar • procurorii îi acuzã de 115 fapte de luare de mitã în mai putin de o lunã • oamenii legii ar fi trebuit sã previnã excesul de vitezã, dar au închis ochii la nereguli pentru bani • în cauzã mai sînt cercetate si alte persoane •

Procurorii din cadrul DNA au dat iama în oamenii legii din cadrul Biroului Rutier al Politiei municipiului Piatra Neamt si au pus sub acuzare 14 din cei 22 de lucrãtori ai acestui compartiment. Totul s-a întîmplat pe 9 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la sediul instutiei din apropierea mall-ului de la Piata Ceantralã, asupra unor cadre planînd acuze de coruptie, în spetã dare de mitã si fals intelectual. Dupã primele audieri, un ofiter si sase subofiteri au fost retinuti si ieri urmau a fi prezentati magistratilor din cadrul Curtii de Apel Bacãu cu propunere de arestare preventivã, iar alti sapte au fost plasati sub control judiciar. Au fost încãtusati pentru 24 de ore Viorel Andronic, comisar sef, la data faptei avînd atributii de conducere a activitãtii Biroului Rutier din cadrul Politiei Piatra Neamt, acuzat de 11 acte materiale de luare de mitã, agentul Iulian Ciolpan, cu 49 de acte materiale de luare de mitã si 4 de fals intelectual, agentul Marius Laurentiu Greaca, acuzat de 50 de fapte de luare de mitã, 2 fapte de dare de mitã si 3 de fals intelectual, precum si agentul Constantin Neamtu, de la acelasi serviciu, cu 30 de fapte de luare de mitã si 2 de dare de mitã. Au mai fost retinuti de procurorii anticoruptie alti trei agenti de la Rutier, Bogdan Eugen Miziligeanu, acuzat de luare de mitã în formã continuatã, cu 30 de acte materiale, Dragomir Loredan Covasan cu 23 de fapte de luare de mitã si 2 infractiuni de fals intelectual, precum si agentul Ionut Alexandru Berbec, cu 18 acte materiale de luare de mitã si 3 infractiuni de fals intelectual. Alti sapte politisti, din care 4 de la Ordine Publicã, au fost plasati sub control judiciar pentru urmãtoarele 60 de zile. Ioan Alexandru Gãluscã, Ioan Inimosu Botcã, Marius - Ioan Munteanu, Ionut Popescu, Vasile Lucian Chifu si Adrian Ovidiu Zaharia, agenti la municipiu în cadrul birourilor Rutier si Ordine Publicã, sînt acuzati de luare de mitã în formã continuatã, iar Nicolae - Cristian Buga este cercetat pentru luare de mitã. Conform actelor de urmãrirere penalã, toti oamenii legii cercetati de procurorii anticoruptie au participat la activitãti de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de exesul de vitezã, activitãti care au avut loc în perioada 22 aprilie - 18 mai 2016.

Mita, între 50 si 400 de lei

„Din mijloacele de probã administrate rezultã cã luarea de mitã se desfãsura ca o activitate repetitivã (115 acte materiale). ÃŽn acest context, lucrãtorii de politie, în legãturã cu neîndeplinirea atributiilor de serviciu privind constatarea si sanctionarea contraventiilor la regimul circulatiei, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei si 400 lei de la mai multi conducãtori auto opriti în trafic pentru depãsirea limitei de vitezã sau alte abateri de la regimul rutier“, conform unui comunicat al DNA. Politistii Ciolpan, Greaca, Covasan si Berbec ar fi falsificat procesele verbale de constatare a contraventiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzãtoare adevãrului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinta reducerii amenzii. Pentru asta primeau bani de la soferii în culpã, dar unii agenti nu tineau totul pentru ei, ci împãrteau cu comisarul sef Andronic. „La datele de 25.04.2016 si 29.04.2016, inculpatii Greaca Marius Laurentiu si Neamtu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mitã de la conducãtorii auto verificati inculpatului Andronic Viorel, în legãturã cu atributiile acestuia de coordonare a activitãtii Biroului Rutier si controlul asupra agentilor din cadrul biroului“, au mai arãtat procurorii anticoruptie. Rãmîne de vãzut dacã cei retinuti vor fi si arestati. Politistii plasati sub control judiciar au de respectat o serie de conditii impuse de anchetatori. Ei sînt obligati sã se prezinte la organul de urmãrire penalã, judecãtor sau instanta de judecatã de cîte ori sînt chemati, sã anunte procurorii DNA dacã-si schimbã locuinta, sã se prezinte la politistii care-i supravegheazã conform programului, sau atunci cînd sînt chemati. ÃŽn plus, nu pot iesi din tarã decît cu acordul procurorului si nu au voie sã comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu ceilalti colegi aflati sub control judiciar. Politistilor le este interzis sã exercite profesia în exercitarea cãreia au sãvîrsit fapta si nu au voie sã detinã, sã foloseascã sau sã poarte arme. Tututor li s-a atras atentia cã în cazul în care încalcã cu rea credintã obligatiile care le revin, mãsura controlului judiciar poate fi revocatã si înlocuitã cu o mãsurã preventivã mai asprã, arestul la domiciliu sau arestul preventiv.

Cine mai munceste la Rutier

Lucrurile sînt mai profunde decît par la Biroul Rutier Piatra Neamt deoarece „în cauzã, se efectueazã acte de urmãrire penalã si fatã de alte persoane“, mai spun procurorii. Deocamdatã, au mai rãmas la muncã un numãr de 10 politisti din care doi ofiteri si restul subofiteri. Aceste forte vor fi însã suplimentate prin delegãri de la Ordine Publicã, oamenii legii de acolo avînd si atributii pe circulatie. Conform conducerii Politiei Neamt, dacã este nevoie, pot fi delegati politisti si de la alte structuri, dar va fi greu, deoarece cei rãmasi la muncã trebuie sã acopere volumul de activitate si pentru cei indisponibilizati din cauza anchetei de anvergurã din acest caz. Acestea sînt solutiile care se pot lua la urgentã, iar dacã cei inculpati de procurorii anticoruptie vor fi gãsiti vinovati si condamnati penal, functiile vor fi declarate vacante, iar pentru locurile libere va fi organizat concurs pentru acoperirea schemei de personal. Cazul în sine este o mare patã pe obrazul Politiei Piatra Neamt, avînd în vedere cã nu este vorba de ceva izolat, ci de mai bine de jumãtate din oamenii legii din cadrul unui birou unde coruptia pare cã era la ordinea zilei, iar actele erau înfãptuite de la la mic la mare, cu girul sefului.

Articol afisat de 3236 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective