Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Ne vindem mult prea ieftin  si nu trebuia sã fim competitivi“

„Ne vindem mult prea ieftin si nu trebuia sã fim competitivi“

• interviu realizat cu Mihai Alexandru, consilier judetean ALDE

Reporter: Nemtenii vã cunosc din postura de consilier judetean. Recent însã ati lua decizia de a candida la Senat. Ce v-a determinat sã faceti pasul spre politica de la centru?
Mihai Alexandru: Ca sã fiu absolut corect trebuie sã vã spun cã alegerea a fost fãcutã în urma uneri discutii cu domnul Daniel Chitoiu, candidat ALDE la Camera Deputatilor, care si-a dorit sã facem echipã la Neamt. Sigur, a fost si consultare cu cei doi copresedinti ALDE, la nivel central, domnii Cãlin Popescu Tãriceanu si Daniel Constantin. Probabil a contat faptul cã de mai bine de patru ani sînt în viata publicã din Neamt, în calitate de consilier judetean nu m-am ferit de treabã, m-am implicat activ. Pe linie de partid a contat cred eu cã am preluat fostul Partid Conservator de la zero si am fost manager de campanie la alegerile locale si parlamentare din 2012 si la alegerile prezidentiale.
Rep.: Ce sperati sã faceti pentru nemteni ca parlamentar?
M.A.: Am sã vã vorbesc acum doar de douã legi, extrem de importante, a redeventelor si a mineritului. Sigur cã are importantã si formatia mea de geolog. Însã ceea ce vreau sã spun referitor la redevente este cã România nu încaseazã la bugetul de stat sumele pe care le-ar putea încasa drept redevente. Sîntem în multe cazuri sub media europeanã.
Rep.: De ce?
M.A.: Explicatiile sînt si probabil vor mai fi într-o serie de dosare instrumentate de DNA. Ne vindem mult prea ieftin, este evident pentru oricine. Cît priveste mineritul, în perioada 1994-1996, guvernarea cederistã, am închis mine pentru cã asa ar fi cerut conditiile de preaderare. Mã refer la mine de cupru, de aur, de plumb si de cãrbune.
Rep.: Si chiar trebuia sã le închidem? Care ar fi si aici adevãrata explicatie?
M.A.: Îi concuram pe cei din Vest si nu trebuia sã fim competitivi. Trebuia sã fim doar piatã de desfacere. Sigur, au fost probabil si factori obiectivi, cum ar fi cotatiile metalelor amintite si nu ar fi fost rentabilã exploatarea lor. Însã vã dau acum un singur exemplu: pretul la cupru în acest moment ar face rentabilã redeschiderea minelor. Sigur, aici trebuie spus foarte clar cã redeschiderea trebuie fãcutã cu respectarea strictã a normelor de mediu. Avem si exemple de bune practici în acest sens: Finlanda, Suedia, Canada. Deci nu trebuie sã folosim o posibilã poluare ca o sperietaoare pentru a nu ne valorifica resursele.
Rep.: Si credeti cã se va întîmpla acest lucru?
M.A.: Acest lucru nu se poate întîmpla peste noapte. Dar se poate face un plan pe termen mediu si lung, în asa fel încît sã nu redeschizi minele peste douã luni doar pentru a le închide din nou peste un an. Dacã se va întîmpla? Pãi guvernul actual nu a fãcut nimic pentru investitorul român în general. Tocmai de aceea, ALDE, singurul partid cu adevãrat liberal si a treia fortã politicã la nivel actual, sustine investitiile românesti. E clar cã investitorii strãini au venit la noi sã facã profit pe care sã-l ducã apoi la ei acasã. Vã dau doar douã exemple la Neamt. Trebuie sã ne folosim de ceea ce avem. Avem lemn de exemplu, dar nu-l valorificãm superior, ci ne limitãm la a-l vinde doar ca si cherestea. Apoi industria textilã. Nu valorificãm resursa umanã pe care o avem. Asta trebuie sã facem: sã dãm valoarea adãugatã atît serviciilor, cît si produselor. Valoarea adãugatã care sã rãmînã în tarã. Am ajuns doar consumatori si la cîteva luni mai deschidem un supermarket, sau un mall, si ne lãudãm cu asta.
Rep.: Cît priveste activitatea de consilier judetean, ce ati trece la capitolul reusite si ce la capitolul nerealizãri?
M.A.: Ar fi multe de spus, însã legat de ceea ce afirmam anterior, mã bucur cã m-am implicat într-un proiect pentru un incubator de afaceri, dar, din pãcate, din motive ce nu au tinut de mine, ci de derularea la timp a unor proceduri, proiectul nu a mai fost finalizat. Puteau fi cîteva zeci de firme care puteau sã beneficieze de acest incubator. Însã cererea existã pe undeva pe la minister si poate se pot relua demersurile.

A consemnat Cezar FILIP

Articol afisat de 1545 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective