Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Culise în rãzboiul pentru Apa Serv

• directorul Apa Serv a fãcut public un dialog cu Ionel Arsene, presedintele CJ • „M-a întrebat ce post vreau ca sã plec, am refuzat si m-a dat elegant afarã“, a spus Cãtãlin Dughir • mai afirmã cã a fost de 3-4 ori la Politie în dosare ce privesc compania • membrii CA al AGA acuzã suspiciuni de infractiuni de abuz în serviciu si fals • seful CJ sustine cã va prezenta un raport cu posibile implicatii penale în cazul lucrãrilor de la o statie de epurare •

„M-am întîlnit cu domnul Arsene, pe 26 iulie, iar atunci m-a întrebat ce post îmi doresc ca sã plec de la conducerea Apa Serv. Am spus cã nu am de ce sã plec si sã aplice clauzele din contractul de mandat. Mi-a spus sã îmi dau demisia, iar rãspunsul meu a fost cã nu am nici un motiv sã o fac. (...) Am primit un rãspuns scurt, care aratã o «educatie aleasã». Mi s-a spus cã audienta s-a terminat. Adicã mi s-a spus într-un mod «elegant» sã ies afarã“. Asa a descris directorul Apa Serv o discutie pe care sustine cã a avut-o cu actualul sef al Consiliului Judetean. Acesta din urmã, rugat sã comenteze, a ales sã fie ironic. „Postul Crãciunului“, a fost singura declaratie fãcutã pe marginea subiectului. Dacã lucrurile stau cum a afirmat Dughir, miza nu poate fi decît evidentã: controlul asupra companiei care va organiza în scurt timp licitatii pentru zeci de milioane de euro. Dacã aceastã convorbire a avut sau nu loc sau dacã se poate vorbi de eventuale interpretãri penale - abuz în serviciu, tentativã de mituire etc, sînt alte institutii care pot si trebuie sã stabileascã. Si, dacã e sã îi dãm crezare lui Cãtãlin Dughir, institutiile statului s-au apucat de treabã în ceea ce priveste situatia de la Apa Serv, adicã fac anchete. Cel putin asa se poate întelege din afirmatiile directorului care a declarat cã nu-si mai aminteste exact cîte plîngeri penale a fãcut, dar a fost chemat de 3-4 ori la Politie. Ba chiar si luni, 31 octombrie, ar fi trebuit sã se prezinte ca martor într-un dosar despre care nu a oferit amãnunte, admitînd cã e tot în legãturã cu Apa Serv. Toate aceste declaratii au fost fãcute de Cãtãlin Dughir într-o conferintã de presã convocatã pentru a rãspunde unei informãri referitoare la compania de apã ce urma sã fie prezentatã consilierilor judeteni.

O nouã plîngere

Dupã ce a mentionat cã va face si o plîngere în instantã împotriva celor care au realizat informarea, pentru cã se considerã lezat de o serie de afirmatii, seful de la Apa Serv a dorit sã prezinte lucrurile asa cum considerã el cã sînt corecte. Astfel, referitor la celebrul contract de mandat al directorului si la indicatorii de performantã din el, afirmatia lui Cãtãlin Dughir este cã au fost depãsiti la nouã luni în proportie de 54%. Mai clar spus, în intervalul de timp mentionat, doar doi indicatori nu ar fi fost realizati: gradul de conectare al populatiei la retea si cel privind „apa care nu aduce venituri“ - celebrele si dureroasele pierderi pe care le suportãm cu totii. Referitor la acesti indicatori, Dughir a sustinut cã reteaua a fost în ultima perioadã extinsã foarte mult si cã urmeazã sã fie convinsi cetãtenii sã se racordeze. ÃŽn ceea ce priveste al doilea indicator, pierderile nu pot fi diminuate decît prin investitii masive. Care nu pot fi fãcute din fonduri europene, asadar banii ar trebui sã vinã taman de la CJ. Dar chiar si cu indicatorii nerealizati încã, în opinia lui Dughir „afirmatia cã la Apa Serv ar fi probleme, e total eronatã“. Lãsînd deoparte aceste aspecte „tehnice“, mult mai dure au fost afirmatiile referitoare la „grupul de interese al unor politruci“ care „vor controlul asupra companiei“. Tot el a rãspuns la întrebarea de ce se doreste acest control? Pentru ca fondurile sã ajungã la cine trebuie, la fel licitatii dirijate unde trebuie. Apoi, Dughir s-a dezlãntuit împotriva CA numit de AGA, folosind termeni ca fosti „lipitori de afise“ sau „soferi de la cabinete parlamentare“. Pozitia directorului a fost sutinutã si de presedintele CA, cel „vechi“, demis de AGA, dar singurul recunoscut de directorul companiei, Vasile Dãscãlescu. Acesta chiar a declarat cã probabil i-a dezamãgit pe unii colegi de partid pentru cã nu a executat ordinele si cã nu prea poate primi sfaturi pentru a ceda în aceastã confruntare. Pe final si-a exprimat speranta cã adevãrul va iesi la ivealã, dar si dezamãgirea cã unele persoane care promoveazã neadevãruri sînt pe liste pentru parlamentare. Si s-ar discredita din start, în opinia sa.

Ce li s-a prezentat consilierilor

Revenind la informarea prezentatã consilierilor si care a stîrnit „mînia“ directorului Apa Serv, aceasta consta într-o prezentare a demersurilor fãcute si corespondentei purtate pentru schimbarea consiliului de administratie al companiei. Nu vom plictisi cititorii cu prezentarea acestor date, în conditiile în care cel mai probabil doar o instantã va putea descîlci una dintre cele mai încurcate situatii privind conducerea unei companii judetene din tarã - cu douã CA-uri în paralel, cu acuze de încãlcare a legii din ambele tabere. ÃŽnsã sînt si cîteva afirmatii ce ar merita comentate. Astfel se mentioneazã în materialul respectiv cã sefii Apa Serv s-ar cam comporta ca pe mosia proprie. Iar mai apoi se ajunge chiar la acuzatii de santaj cãruia i-ar fi tinte împuternicitii sau mandatatii unitãtilor administrativ teritoriale: „numeroase situatii cînd aduc mai întîi la cunostintã prin intermediul mass-media anumite situatii din companie - decizii ale Curtii de Conturi implicînd fãrã acord institutii, cadre, de cele mai multe ori, la fel ca opinia publicã, reprezentantii companiei luînd la cunostintã din presã si nu de la conducerea executivã si administrativã“. Pe undeva pe la final se vorbeste chiar de „publicitate mascatã“ plãtitã din banii Apa Serv. Le cerem pe acesta cale semnatarilor informãrii sã facã public numele instrumentului mass-media care a încasat bani pentru publicitate mascatã si sã facã si o plîngere penalã. Cã altfel par a fi ei cei care santajeazã. Sau nu ne rãmîne decît sã concluzionãm cã nu vor sã aducã tot adevãrul în fata opiniei publice. Preferînd, las, sã facã acuze la grãmadã si fãrã probe la vedere. Cît priveste faptul cã a fost fãcut public un raport al Curtii de Conturi ce spunea cã unii agamani au încasat bani frumosi fãrã sã facã mai nimic, îi întrebãm pe semnatari ce era secret în aceastã informatie? Si de cînd stabilesc ei cã nemtenii nu au dreptul sã afle cum sînt cheltuiti banii publici? Mai ales în conditiile în care toatã lumea stie cã locurile în AGA, în general, sînt niste posturi cãldute în care clientela politicã ia multi bani fãrã sã miste un pai. Ori, în opinia celor care au redactat informarea, ar trebui sã functioneze legea tãcerii? Ca în clanurile mafiote, în care o mînã spalã pe alta, banii sînt furati cu sacul, iar presa nu trebuie sã scrie nimic?

Suspiciuni de abuz si uz de fals

Revenind la situatia de la Apa Serv, mult mai dure au fost acuzatiile formulate în plenul CJ, ieri. S-a vorbit de suspiciuni de abuz în serviciu si uz de fals. Comise cînd s-a fãcut receptia la lucrãrile efectuate la Statia de Epurare Roman. Astfel consilierii au aflat o parte din concluziile unui raport referitor la statie. În care se spunea cã, dupã o primã receptie amînatã pe motiv de amînare sau chiar lipsã a realizãrii unor lucrãri vitale si vicii care ar fi presupus un timp îndelungat pentru remediere, s-a fãcut o nouã receptie, finalizatã de aceastã datã, desi problemele ar fi rãmas aceleasi. Mai mult, în raportul de activitate al companiei ar fi fost prezentate pe marginea acestui subiect date false, care ar fi urmãrit ducerea în eroare a actionarilor. Cu un cîstig evident pentru cei care au fãcut investitia: n-ar fi realizat toate lucrãrile, ar fi încasat banii si ar fi scãpat si de eventualele penalitãti. Întrebat dacã va face public acest raport, Ionel Arsene a rãspuns afirmativ si a precizat cã, dacã suspiciunile se confirmã, ia în calcul si o sesizare penalã în acest sens. Directorul Cãtãlin Dughir nu a rãspuns asearã la telefon pentru a comenta suspiciunile de abuz în serviciu si fals.

Articol afisat de 1984 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective