Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Daune de 760.000 de euro în asasinatul ratat

• basarabeanul Ion Drutã a fost condamnat la 15 ani de închisoare • el le-a fãcut legãtura fratilor Mararu cu asasinul tocmit sã-l ucidã pe Dumitru Mironescu • moldoveanul a fost judecat în lipsã si ar trebui sã achite daune de 220.000 de euro si 53.000 de lei • cel plãtit sã ucidã, Vitalie Proca, a fost condamnat la 21 de ani si daune de 220.000 de euro •

Magistratii din cadrul Tribunalului Bucuresti s-a pronuntat în cazul unui alt inculpat din dosarul atentatului din cartierul Vitan, la comanda fratilor pietreni Mararu. Ieri, Ion Drutã a fost condamnat la 15 ani de închisoare fiind gãsit vinovat pentru instigare la omor deosebit de grav. El este cel care le-a fãcut rost fratilor Mararu, Bogdan si Rãzvan, de o persoanã dispusã sã-l ucidã pe rivalul Dumitru Mironescu, contra unei sume de bani. Instanta a mai dispus ca basarabeanul sã-i plãteascã pãrtii vãtãmate, bucuresteanul Rãzvan Isãilã (acesta a fost confundat de asasinul plãtit cu Mironescu), suma de 200.000 de euro (în lei la data achitãrii) drept daune morale si 20.000 de euro, reprezentînd daune materiale. Firma Damiva Plast, care s-a constituit parte civilã în dosar, are de primit 53.000 de lei. Inculparea lui Ion Drutã a venit dupã ce a gãsit un conational, Vitalie Proca dispus sã-l suprime pe Dumitru Mironescu. Proca a fost, deja, condamnat prin sentintã definitivã la 21 de ani si 8 luni de închisoare si plata unor daune pentru nevinovatul pe care l-a ciuruit din gresealã de 220.000 euro. Dupã executare va fi expulzat din România. Initial, cei doi moldoveni, au fost judecati împreunã, dar pentru cã cel care a primit sentinta ieri nu a fost de gãsit, cauza a fost disjunsã. În rechizitoriu procurorii au arãtat miza conflictului dintre fratii Mararu si Mironescu si intentia de a-l ucide. Pietrenii ar fi apelat la o cunostintã mai veche, Drutã, iar acesta le-a fãcut legãtura cu Proca. Acesta din urmã a intrat în România pe 14 noiembrie 2012, iar ulterior a primit de la fratii Mararu un autoturism Audi A6 cu care sã facã treaba. Basarabenii au mers la Bucuresti si au cãutat blocul în care locuia Mironescu, în cartierul Vitan. Tot Drutã ar fi cel care i-ar fi fãcut rost conationalului de armele cu care a fost executat atacul. Pe 16 noiembrie 2012, Drutã s-a întors în Republica Moldova si a asigurat comunicarea dintre nemteni si executant. Dupã un sir întreg de confuzii l-a împuscat din gresealã pe bucuresteanul Rãzvan Isãilã, care semãna izbitor cu Mironescu, locuia în acelasi bloc, avea acelasi tip de masinã cu aceeasi combinatie de litere la numãrul de înmatriculare. Atacul a avut loc pe 26 noiembrie, în parcarea blocului unde locuia victima. Cînd Proca si-a dat seama cã tînãrul nu a murit, cu un pistol Makarov l-a împuscat de mai multe ori prin geamul portierei. Bucuresteanul a supravietuit ca prin minune, dar Mironescu a înteles cã el a fost cel vizat de atac. Proca a abandonat armele la locul atentatului, de pe acestea anchetatorii rocoltînd probe AND. Pe 6 februarie 2013 a fost prins la Moscova, iar mai apoi a fost extrãdat în România. Nu a fost de acord cu prelevarea de probe bilogice, dar acestea au fost obtinute de pe un chistoc din tigara lui, compararea cu AND-ul de pe arme dovedind implicarea în atacul sîngeros.

Alte 320.000 de euro

Tribunalul Bucuresti este instanta care s-a pronuntat în primã fazã si în cazul fratilor Mararu, care au fost gãsiti vinovati de instigare la la omor deosebit de grav, prin angajarea lui Proca. Rãzvan Mararu a primit 12 ani de închisoare, iar fratele, Bogdan, 15 ani. Ambii au fost obligati sã-i plãteascã victimei, daune de 320.000 de euro. Au contestat sentinta, iar Curtea de Apel Bucuresti i-a scos de dupã gratii dupã circa trei ani, iar pe 3 februarie 2016 i-a plasat în arest la domiciliu, iar acum sînt sub control judiciar. Totul s-ar fi tras chiar de la Drutã, pe care judecãtorii de la Curte au vrut neapãrat sã-l audieze în acest caz, dar s-a constatat cã este o procedurã de duratã. În ceea ce-l priveste pe Puiu Mironescu, se pare cã a ales sã se rãzbune si a decis sã-l ucidã pe Bogdan Mararu. Pentru asta l-a tocmit pe Daniel Pãdurariu, din Alexandru cel Bun, pentru a pune o bombã sub masina rivalului. Pãdurariu a angajat trei tineri din Tîrgu Ocna, Irinel Lãcãtus, Ovidiu Popa si Emil Cristofor. Un intermediar le-a adus bomba, iar Mironescu le-a explicat cum trebuie amplasatã pentru a produce efectul scontat. Au intrat pe fir anchetatorii, care au filat gruparea. Pe 11 ianuarie 2013 Lãcãtut, Popa si Cristofor au venit la Piatra Neamt si au fost sãltati cînd încercau sã monteze dispozitivul exploziv. Acesta ar fi trebuit sã-si producã efectul la cea mai micã miscare a masinii lui Mararu. Dincolo de toate acestea, victima nevinovatã din acest rãzboi, Rãzvan Isãilã, ar avea de încasat daune de 760.000 de euro.

Un „nume“

Ion Drutã, zis „Vanea Pisateli“ - Vanea Scriitorul, este acuzat cã ar fi comandat un triplu asasinat în Chisinãu, în 2000. Victimele, Ilie Buruianã, Mihai Guzun si Andrei Plãmãdealã, trei hoti moldoveni de masini de lux, au fost rãpiti, torturati si executati cu pistoale automate. Cadavrele lor, incinerate, au fost îngropate într-o pãdure. Acolo au zãcut pînã în 2009, cînd cadavrele au fost dezgropate si identificate. Anchetatorii au stabilit cã escadronul de asasini a fost condus de Robert Gîrleanu, cu dublã cetãtenie, românã si moldoveanã, care a actionat împreunã cu trei complici. Gîrleanu a fost prins în România, într-un caz de contrabandã cu tigãri. ÃŽntr-o halã a unei firme din Urziceni au fost descoperite mii de baxuri de tigãri provenind din Moldova si Ucraina. Taxele vamale neachitate aferente capturii depãseau suma de un milion de euro. Robert Gîrleanu a fost eliberat si trimis în judecatã. Asta pînã în iunie 2011, cînd a fost din nou arestat la Bucuresti, de data aceasta la cererea politiei moldovene, în dosarul triplului omor. A fost inculpat în decembrie 2011 si condamnat la închisoare pe viatã. Pînã la sentinta definitivã el a fost eliberat din închisoare si nu a mai fost de gãsit. Drutã a fost trimis în judecatã, în Moldova, în octombrie 2010, ca organizator la omorul premeditat în privinta a trei persoane, în scopul ascunderii unei alte infractiuni, profitînd de neputinta victimei de a se apãra, fiind condamnat la 20 de ani de detentie.

Articol afisat de 1401 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective