Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Zãpadã grea, copaci   rupti, beznã, accidente

Zãpadã grea, copaci rupti, beznã, accidente

• precipitatiile transformate în lapovitã si ninsoare au produs destule neajunsuri duminicã si în noaptea ce a urmat • zãpada grea, apoasã a rupt copacii, unii cãzînd pe masini • aproape 8.700 de nemteni au rãmas fãrã energie electricã dupã ce retelele au cedat • pe 12 trasee judetene si nationale s-a intervenit pentru deszãpezire • douã accidente s-au soldat cu cinci rãniti •

Fenomenele meteorologice periculoase desfãsurate în perioada 16.10.2016, ora 15.30 - 17.10.2016, ora 7.00, cînd au fost în vigoare trei atentionãri de ninsori, vînt cu intensificãri de pînã la 40-50 km/h, vizibilitate redusã sub 100-200 de metri în zonele montane, au produs efecte si pe teritoriul judetului Neamt. Astfel, au fost afectate, prin întreruperea furnizãrii curentului electric, opt unitãti administrativ teritoriale cu 19 localitãti apartinãtoare - Tîrgu Neamt, Bicaz, Rãucesti, Pãstrãveni, Urecheni, Vînãtori Neamt, Pipirig, Podoleni. Conform raportãrii de ieri, în judet erau afectate sase linii de medie tensiune cu 90 de posturi de transformare si 8.691 de consumatori erau nealimentati. Circulatia a fost îngreunatã pe opt drumuri nationale si patru sectoare de drumuri judetene - DN 12 C, DN 15, DN 15 B, DN 15 C, DN 15 D, DN 15 E, DN 15 F, DN 17 B, DJ 157 C Bisericani, DJ 208 G Girov - Hanul Ancutei, DJ 155 I Totoiesti - Tîrgu Neamt, DJ 155 F Durãu, unde s-a intervenit pentru deszãpezire si rãspîndirea materialului antiderapant. „ÃŽncepînd de duminicã dupã amiazã si pînã luni dimineatã, 43 de efective cu 15 mijloace au intervenit în locurile afectate. Prin ordin am constituit echipe mixte care evalueazã urmãrile situatiilor de urgentã. Conform informãrilor meteorologice care mai sînt încã în vigoare vor mai fi ninsori în zona de munte, intensificãri ale vîntului si vizibilitate scãzutã. ÃŽn acest sens continuãm monitorizarea factorilor de risc, iar echipajele specialistilor sînt pregãtite de interventie pentru ca toate drumurile sã fie practicabile si efectele sã fie cît mai reduse. ÃŽn ceea ce priveste reluarea alimentãrii cu energie electricã, reprezentantii E-ON care se aflã în teren, ne-au asigurat cã vor rezolva cît mai rapid problema“, a declarat prefectul Niculina Dobrilã.

Searã grea pentru cadrele ISU

ÃŽn acest sezon iarna a venit mai repede decît ne asteptam, iar în dupã amiaza de duminicã, 16 octombrie, ploaia rece de toamnã s-a transformat rapid în lapovitã, iar mai apoi în fulgi de nea. Pînã la lãsarea întunericului a tot nins, astfel cã ieri, 17 octombrie, la ora 10, stratul de zãpadã mãsurat de meteorologi era de 2 centimetri în zona Piatra Neamt si mai mult decît dublu, 5 centimetri la Tîrgu Neamt. Vîntul dar si zãpada grea depusã pe copacii cu frunze, a fãcut ca multi arbori sã fie doborîti la pãmînt. ÃŽn unele cazuri copacii au cãzut peste masini pe care le-au avariat, sau au cãzut pe carosabil blocînd drumuri. Pentru îndepãrtarea acestora au fost alertati lucrãtorii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt. Primul apel la numãrul unic de urgentã 112 a venit în jurul orei 17, iar pînã aproape de miezul noptii militarii au avut sase astfel de interventii. Prima datã pompierii au fost chemati la Tîrgu Neamt, unde mai multe crengi s-au prãbusit pe un autoturism. Aproape de ora 18, cadrele ISU au fost anuntate despre faptul cã în Piatra Neamt un arbore a cãzut peste o masinã. La fata locului patru militari au îndepãrtat copacul. An alt apel la 112 a venit în jurul orei 19.23 si anunta prãbusirea unui arbore pe DN 15 B, în localitatea Vînãtori Neamt. „La locul interventiei s-au deplasat sase subofiteri din cadrul Detasamentului de Pompieri Tîrgu Neamt cu o autospecialã de capacitate medie, care au îndepãrtat arborele cãzut pe partea carosabilã“, conform ISU Neamt. Un alt copac a cãzut din cauza vîntului cam în aceeasi zonã la cîteva ore distantã, iar un alt apel pentru acelasi tip de probleme a venit în jurul orei 23.37. Un alt copac a cãzut pe carosabil în zona restaurantului „Casa Arcasului“ din Tîrgu Neamt si unul la Sanatoriul Bisericani. Asa cum relatam în editia de ieri, încã de sîmbãtã iarna si-a fãcut simtitã serios prezenta în Neamt. Salvamontistii anuntau cã au fost închise douã din cele mai utilizate trasee - Durãu Fîntînele - Vîrful Toaca - Dochia si Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia datoritã ruperii copacilor sub greutatea zãpezii. Pe Ceahlãu, stratul de nea la peste 1.400 de metri depãseste 55 de centimetri si peste 1 metru în zonele viscolite. „Mai multe grupuri de turisti au fost asistate de cãtre echipele salvamont dupã ce au rãmas blocate si dezorientate de faptul cã efectiv nici potecile, nici marcajele turistice nu se mai vãd, fiind obdurate de arbustii cãzuti si de zãpadã“, anuntat salvamontistii.

N-au adaptat viteza la carosabil

Conditiile meteo neprielnice din dupã amiaza de 16 octombrie 2016, cînd ploia s-a transformat rapid în lapovitã si zãpadã au dus la producerea a douã evenimente rutiere care s-au soldat cu cinci rãniti. Primul a avut loc pe strada strada Cetatea Neamtului din Piatra Neamt. Cercetãrile au stabilit cã un bãrbat de 62 de ani, din Crãcãoani, nu a adaptat viteza la un carosabil acoperit cu zãpadã, a pãtruns pe contrasens si a intrat în coliziune cu un autoturism condus de cãtre un nemtean de 36 ani, din Rediu. „ÃŽn urma impactului a rezultat rãnirea conducãtorilor auto si a douã femei, pasagere în autoturisme“, a declarat Elena Bulgãrea, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului Judetean de Politie Neamt. Al doilea eveniment rutier a avut loc în jurul orei 18, în localitatea Agapia. Atunci, un sofer în vîrstã de 21 de ani, din Crãcãoani, conducea un autoturism pe drumul national DN 15C, avînd directia de mers spre Tîrgu Neamt. La un moment dat nu a adaptat viteza la conditiile de drum, a derapat si a intrat într-o masinã care circula din sens invers, la volanul cãreia se afla o femeie de 42 de ani, din localitatea Vînãtori Neamt. Aceasta din urmã a suferit leziuni în urma impactului si a fost transportatã la Spitalul Tîrgu Neamt. ÃŽn ambele cazuri conducãtorii auto au fost testati alcoolscopic, iar rezultatele au fost negative. Oamenii legii atrag atentia asupra necesitãtii folosirii cauciucurilor de iarnã, în conditiile unui carosabil cu polei sau zãpadã, indiferent de data din calendar. Politistii mai recomandã sã conduceti prudent, sã adaptati continuu viteza de deplasare la conditiile de drum si trafic si sã luati în calcul faptul cã spatiul de frînare creste substantial atunci cînd carosabilul este umed. Se mai recomandã sofatul cu vitezã redusã si pãstrarea distantei de sigurantã în mers pentru a putea opri la nevoie fãrã nici un risc. ÃŽn caz cã ploã sau ninge este necesarã folosirea luminilor de întîlnire si pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri.

Articol afisat de 1587 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective