Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 12 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pretuind trecutul

ÃŽn zilele de 6-8 octombrie 2016, Iasiul a fost gazda unui eveniment de exceptie : aniversarea a 110 ani de la înfiintarea Clinicii I-a Chirurgicale „Tãnãsescu - Butureanu“, a Spitalului Sfîntul Spiridon.
Deschiderea oficialã a avut loc în Sala Voievozilor, din Palatul Culturii, splendidã ilustrare a cuvintelor memorabile ale profesorului Alexandru Pesamoca, rostite în anul 1988, la Piatra Neamt, cu prilejul sãrbãtoririi a 75 de ani de viatã, ai profesorului Juvara: „Românii au avut întotdeauna domni mari si chirurgi mari!“. ÃŽntr-adevãr, cei omagiati, profesorii Ion Tãnãsescu si Vladimir Butureanu, au fãcut parte dintre acestia, au fost ctitori si fãuritori de vatrã medicalã si chirurgicalã.
Emotionantã a fost evocarea profesorului Victor Strat, unul dintre elevii sãi, despre creatorii scolii de chirurgie ai Iasiului si, mai ales, despre viata, personalitatea si activitatea de dascãl a profesorului Butureanu. Si semnatarul acestor rânduri a fost elev al profesorului Butureanu. Rãsfoind carnetul de student, am vãzut, cu deosebitã emotie, cã ultimul examen sustinut în fata domniei sale a fost la sfârsitul anului V, în 19 iunie 1955, acum mai bine de 61 de ani. Profesorul mi-a fost nu numai dascãl, ci si model, unul dintre ele. Si dacã cineva mã poate acuza de respect pentru profesie si dragoste pentru chirurgie, n-am sã-l contrazic si am sã declar cã si respectul si dragostea mi se trag de la profesor si, ca sã nu nedreptãtesc pe nimeni, de la strãlucitii dascãli ieseni ai vremii. Reuniunea, desfãsuratã pe trei sectiuni, în sãlile elegantului Hotel Ramada, a fost onoratã de prezenta a numerosi chirurgi din tarã, de un grup de colegi din Basarabia si de oaspetele italian Franco Stagnetti, care ne-a onorat cu o conferintã extrem de interesantã, intitulatã „Ultima frontierã chirugicalã“ si a prilejuit o amplã trecere în revistã a patologiei chirurgicale actuale si a experientei în domeniu, în cadrul unor animate sesiuni de referate, comunicãri si postere si a beneficiat de expozitii de carte medicalã, instrumentar, aparaturã si materiale sanitare si chirurgicale. Binevenitã si foarte reusitã a fost sesiunea dedicatã tinerilor rezidenti, care au dovedit, nu numai buna pregãtire profesionalã, ci si o apetentã particularã pentru activitatea stiintificã si de comunicare a propriei experiente. Organizatorii meritã toatã recunostinta noastrã pentru aceastã dovadã de pretuire a trecutului si a celor care l-au fãurit. Poate cã n-ar fi rãu ca Societate Românã de Chirurgie sã impunã sau, mai corect, sã recomande ca programele tuturor manifestãrilor stiintifice sã includã si sesiuni închinate celor care au binemeritat pentru chirurgie. Nu sunt si nu vor fi atâtea reuniuni câti chirurgi mari a avut si are tara noastrã.
Dr. Virgil RÃZESU

Articol afisat de 1126 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective