Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vremuri noi! Scoalã cu drepturi si obligatii

• este primul an scolar din democratie în care elevii au un statut care le conferã si libertãti, si îngrãdiri • chiar dacã lucrurile nu se schimbã foarte mult în comparatie cu cee ace a fost pînã acum în scoli, profesorii pot invoca prevederile statutului, pentru a-i disciplina pe cei obraznici •

Scoala a început în acest an cu reguli si drepturi „legale“ pentru elevi, în sensul cã populatia scolarã beneficiazã de un statut special, prin care aflã ce poate face si ce nu se cuvine cîtã vreme participã la cursuri. Statutul elevilor reglementeazã drepturile si obligatiile acestora, fiind primul document de acest tip elaborat dupã revolutia din 1989. El contine îndatoriri, interdictii si sanctiuni care se aplicã elevilor în cazul în care comit diverse fapte în incinta unitãtii de învãtãmînt. Desi pare destul de hilar, prin acest statut, elevii au dreptul la o educatie de calitate, într-un mediu care sprijinã libertatea de expresie, lucru care ar fi trebuit sã fie de la sine înteles si nu prevãzut într-un astfel de document, cu atît mai mult cu cît educatia în România este garantatã prin constitutie si e si obligatoire, pînã la clasa a X-a, inclusiv. ÃŽn altã prevedere se specificã faptul cã elevii trebuie sã stea cel mult sapte ore pe zi la scoalã. De asemenea, trebuie sã primeascã rezultatele evaluãrilor scrise în maximum 15 zile lucrãtoare si sã fie informati despre notele consemnate în catalog înaintea încheierii situatiei scolare. „Moda“ instauratã în unele scoli, unde accesul era conditionat de purtarea unei uniforme a clasei ori a unitãtii, picã prin acest statut, pentru cã elevii au acces în unitãtile de învãtãmînt, în timpul programului, fãrã limitãri din partea conducerii cã nu ar etala o uniformã.

Cinci feluri de drepturi, dar si obligatii

Potrivit aceluiasi document, elevii au cinci feluri de drepturi: educationale, de asociere si exprimare, sociale, recompense si altele. Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnitãtii si personalitãtii, sã îsi desfãsoare activitatea în spatii care respectã normele de igienã scolarã de protectia muncii, de protectie civilã si paza contra incendiilor. Ei au dreptul de a învãta într-un mediu care sprijinã libertarea de expresie, dar aceasta nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particularã si nici dreptul la propria imagine. Conducerea scolii si cadrele didactice nu pot confisca bunuri ale elevilor dacã acestea nu atenteazã la siguranta personalã sau a celorlalte persoane din unitatea de învãtãmînt. Elevii care timp de cel putin patru sãptãmîni nu pot participa la cursuri, din cauza unei dizabilitãti sau a unor boli cronice, au dreptul de scolarizare la domiciliu sau în unitãti de asistentã medicalã. Statutul elevului prevede si obligatii, prima trecutã la catastif fiind cã au obligatia sã frecventeze toate orele de curs si sã se pregãteascã la fiecare disciplinã de studiu. Ca si pînã acum, trebuie sã respecte regulamentele si deciziile unitãtii de învãtãmînt, sã respecte curãtenia, linistea si ordinea în spatiul scolar, sã foloseascã manualele scolare primite gratuit si sã le restituie în stare bunã. Statutul contine si o noutate, care a existat si pînã acum, dar nu era scrisã negru pe alb - le este interzis elevilor sã foloseascã telefoanele mobile în timpul orelor de curs. Desi nu le place aceastã prevedere, elevii trebuie sã tinã cont de ea: în timpul programului scolar, elevii nu pot pãrãsi perimetrul scolii si le este interzis sã provoace, sã instige si sã participe la acte de violentã în unitatea de învãtãmînt si în afara ei.

Mustrarea în fata colectivului sau a scolii este interzisã

Elevii care au comportamente jignitoare, de intimidare si discriminare si se manifestã violent în limbaj si comportament fatã de colegi si profesori sau incitã la acte de violentã în scoalã sau în afara ei vor fi sanctionati. Fiecare elev rãspunde doar pentru propriile fapte, sanctiunile nu pot fi colective, iar mustrarea în fata colectivului sau a scolii este interzisã, potrivit Statutului elevului. Alte drepturi ale elevilor consemnate în noul Statut sînt: dreptul de a forma, adera si participa la grupuri, organizatii, structuri sau miscãri care promoveazã interesele elevilor, inclusiv la grupuri si organizatii non-formale, economice, sociale, recreationale, culturale sau altele asemenea; dreptul de a fi ales si de a alege reprezentanti, fãrã nici o limitare sau influentare din partea personalului didactic sau administrativ; dreptul de a publica reviste, ziare, brosuri si alte materiale informative, precum si de a le distribui elevilor din unitatea de învãtãmânt preuniversitar, fãrã obligatia unitãtii de învãtãmânt de a publica materialele. Este interzisã însã publicarea si distribuirea de materiale care aduc atingere securitãtii nationale, constituie atacuri xenofobe, denigratoare sau discriminatorii. Elevii din ciclul liceal au dreptul la protest, în afara orelor de curs, activitãti care pot fi sustinute în unitatea de învãtãmânt, la cererea grupului de initiativã, numai cu avizul Consiliului de Administratie. Elevii au dreptul la reuniune, în afara orarului zilnic. Activitãtile pot fi organizate în unitatea de învãtãmânt preuniversitar, la cererea grupului de initiativã, numai cu aprobarea CA. Scolarilor le este interzis sã lanseze anunturi false cãtre serviciile de urgentã, sã aibã comportamente jignitoare, de intimidare si de discriminare, sã manifeste violentã în limbaj si în comportament fatã de colegi si personalul unitãtii, sã foloseascã limbaj trivial sau invective în perimetrul scolar. Statutul mai prevede cã este interzisã detinerea sau consumul în scoalã de droguri, bãuturi alcoolice sau alte substante interzise, tigãri, substante etnobotanice, participarea la jocuri de noroc, introducerea si folosirea oricãrui tip de arme, de produse pirotehnice, munitie, petarde, pocnitori, spray-uri lacrimogene sau paralizante.

Contestarea notelor

Elevul sau pãrintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluãrilor de la clasã, solicitînd învãtãtorului sau profesorului sã le justifice în termen de cinci zile de la comunicare. În situatia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sînt considerate satisfãcãtoare, elevul sau pãrintele, tutorele sau sustinãtorul legal poate solicita, în scris, directorului unitãtii, reevaluarea lucrãrii scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Pentru solutionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna douã cadre didactice de specialitate, din unitatea de învãtãmînt, care nu predau la clasa respectivã si care vor reevalua lucrarea scrisã. Media notelor acordate separat de cele douã cadre didactice este nota rezultatã în urma reevaluãrii. În cazul învãtãmîntului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de cãtre cele douã cadre didactice. În cazul în care diferenta dintre nota initialã, acordatã de cadrul didactic de la clasã si nota acordatã în urma reevaluãrii, este mai micã de un punct, contestatia este respinsã si nota acordatã initial rãmîne neschimbatã. În cazul în care diferenta dintre nota initialã si nota acordatã în urma reevaluãrii este de cel putin de un punct, contestatia este acceptatã. Calificativul sau notele obtinute în urma contestatiei rãmîn definitive. Potrivit noului regulament scolar, pãrintii au obligatia sã ia legãtura cu învãtãtorul sau dirigintele, cel putin o datã pe lunã, pentru a cunoaste evolutia elevului. Prezenta pãrintelui, tutorelui sau sustinãtorului legal va fi consemnatã în caietul cadrului didactic. Tot potrivit regulamentului, conducerea si personalul din unitatea de învãtãmînt nu pot face publice datele personale si rezultatele scolare, ale elevilor.

Amenzi date pãrintilor care nu îsi trimit copii la studii

Pãrintii au obligatia de a trimite copilul la scoalã, altfel va fi sanctionat. Potrivit prevederilor legale, pãrintele, tutorele sau sustinãtorul legal are obligatia de a asigura frecventa scolarã a elevului în învãtãmîntul obligatoriu si de a lua mãsuri pentru scolarizarea elevului, pînã la finalizarea studiilor. În cazul în care nu se asigurã scolarizarea elevului, pe perioada învãtãmîntului obligatoriu (pînã în clasa a X-a inclusiv), pãrintii poat fi sanctionati cu amendã cuprinsã între 100 si 1.000 de lei ori este obligat sã presteze muncã în folosul comunitãtii. Problema e cum se procedeazã în cazul în care pãrintii sînt sãraci lipiti pãmîntului si trãiesc de pe o zi pe alta, trimiterea la cursuri a odraslelor fiind exclusã. Tot pãrintele rãspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul scolii cauzate de elev. Regulamentul mai prevede cã unitãtile de învãtãmînt sunt obligate sã asigure elevilor servicii complementare: consilierea în scopul orientãrii profesionale, consilierea psihologicã si socialã, prin personal de specialitate.

Articol afisat de 1480 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective