Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 7 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Semnãturi on-line pentru candidati independenti

• initiativa apartine celor de la PACT • ei au sesizat Curtea Constitutionalã cu privire la legea electoralã •

Candidatii independenti sustinuti de Platforma Actiunea Civicã (PACT) au demarat o campanie on-line pentru strîngerea de semnãturi în vederea depunerii candidaturilor la alegerile parlamentare. Dacã semnãturile nu vor fi acceptate, cei de la PACT iau în considerare actiuni în instantã. Initiatorii acestui demers, doi dintre candidati atacînd Parlamentul de la Neamt, Sebastian Burduja pentru Camera Deputatilor si Andrei Carabelea pentru Senat, au atacat legea electoralã la Curtea Constitutionalã. „ÃŽn conditiile în care România are un prag extrem de restrictiv al numãrului de semnãturi necesare pentru depunerea unei candidaturi, scopul declarat al acestei initiative este sã demonstreze cã semnãturile electronice au aceeasi valoare ca semnãturile pe hîrtie. Ca motivatii: Legea 208/2015 privind alegerile parlamentare prevede depunerea unor liste de semnãturi de sustinere, fãrã a face vreo distinctie între semnãtura pe hîrtie si semnãtura electronicã; legislatia europeanã pune semn de egalitate între semnãtura pe hîrtie si mai multe tipuri de semnãturi electronice; orice corespondentã electronicã este acceptatã de instantele românesti ca probã; semnãturile sînt imposibil de obtinut în mod legal doar pe hîrtie pentru circumscriptia diaspora sau foarte greu si cu eforturi financiare disproportionat de mari, candidatii fiind nevoiti sã acopere 150 milioane de kilometri; în secolul XXI, al comunicatiilor digitale securizate prin protocoale de criptare, semnãtura electronicã este o solutie larg rãspînditã în si în afara tãrii de cãtre persoane fizice si juridice, inclusiv în comunicarea cu institutiile statului, de exemplu ANAF; legea 544/2001 prevede clar cã institutiile statului sînt obligate sã rãspundã solicitãrilor pe e-mail ale cetãtenilor si deci recunosc astfel identitatea declaratã a acestora“, se precizeazã într-un comunicat al PACT. ÃŽn continuare se face un apel cãtre românii din diaspora. „Avem nevoie de ajutorul dumneavoastrã pentru sustinerea candidatilor din diaspora sprijiniti de PACT pe platforma romaniapebune.eu, acestia avînd de strîns 4.000 de semnãturi în urmãtoarele 5 zile, dupã ce fãrã structuri de partid au strîns deja 2.500 de semnãturi pe hîrtie. Totodatã facem apel la completarea formularelor electronice din Neamt, Constanta, Bucuresti si celelalte circumscriptii afiliate. Ne adresãm si celorlalti independenti care doresc sustinerea PACT sã initieze actiuni similare pentru a combate o lege scrisã nedreaptã si neconstitutionalã“.

Plîngere prealabilã pentru modificarea datei alegerilor

O altã initiativã a „tinerilor indignati care vor o Românie pe bune“ o reprezintã contestarea la Curtea Constitutionalã a legii alegerilor parlamentare. „Legea încalcã mai multe articole constitutionale. Astfel, prin numãrul de semnãturi solicitate, se îngrãdeste dreptul fundamental de a fi ales atît pentru partide, cît si pentru candidatii independenti. Legea impune un prag electoral de 5%, care nu mai existã în nicio democratie europeanã consolidatã si care împieteazã însusi scopul pentru care existã partidele politice. Totodatã, parlamentarii s-au pozitionat deasupra suveranitãtii nationale prin nerespectarea rezultatului referendumului din 2009. ÃŽn acest sens, PACT a demarat procedura de contestare la Curtea Constitutionalã din România a legii privitoare la alegerea senatorilor si deputatilor. Astfel, PACT a depus marti, 4 octombrie, o plîngere prealabilã la Guvernul României prin care solicitã revocarea hotãrîrii referitoare la stabilirea datei alegerilor parlamentare. PACT va ridica exceptiile de constitutionalitate în fata Curtii Constitutionale din România si va apela la toate mijloacele legale permise de sistemul legislativ român pentru a îndrepta gravele abateri ale unei legi profund nedrepte si pentru a ne apãra pe noi si pe toti cei care tin la aceste principii de abuzurile unei clase politice corupte. Facem un apel cãtre toti ceilalti actori ai vietii publice din România: jurnalisti, membrii ai asociatiilor de apãrare a drepturilor omului, politicieni care nu si-au pierdut coloana vertebralã, mediu economic, sindicate sau cetãteni sã ni se alãture în acest demers“, se mai precizeazã în comunicat. Un astfel de demers pare a avea sanse minime de finalizare, dar poate conta în obtinerea unor puncte electorale. Sperãm ca membrii PACT sã nu facã aceeasi gresealã ca politicienii cu state vechi: sã nu se înversuneze împotriva legilor electorale doar în prag de alegeri, uitînd apoi subiectul cu desãvîrsire.

Articol afisat de 1915 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective