Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Milioane de euro refuzate de PSD

• majoritatea din CL Piatra Neamt a „picat“ un proiect privind aprobarea PUZ pentru un nou supermarket Kaufland • reprezentantul
investitorilor a amenintat cã renuntã la investitia de 5 milioane de euro
• primãria ar rãmîne si fãrã un milion de lei din vînzarea terenului n
aproximativ 150 de locuri de muncã ar putea fi pierdute n

Nervi întinsi la maximum ieri în sedinta CL Piatra Neamt cînd s-a ajuns la proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui nou market Kaufland pe General Dãscãlescu. Proiectul a fost respins, prin votul majoritãtii PSD-ALDE-PMP, iar investitia, estimatã la 5 milioane de euro, este în pericol sã nu mai fie realizatã. Cel putin asa a declarat reprezentantul investitorilor, prezent la sedintã. „De patru ani asteaptã documentatia, eu nu mai vin la dumneavoastrã dacã se voteazã împotrivã. Mã întreb dacã nu cumva existã alte interese“, a declarat Gicu Agenor Gânscã, reprezentant al constructorilor magazinului. Revenind la cele întîmplate ieri, dacã amenintarea renuntãrii la investitie va fi pusã în practicã, pentru Primãria Piatra Neamt ar putea urma si alte ponoase, pe lîngã pierderea celor aproximativ 150 de locuri de muncã. Astfel, municipalitatea, care a vîndut la licitatie terenul pe care ar fi urmat sã se ridice marketul, nu numai cã nu ar mai încasa 700.000 de lei la buget, dar s-ar putea trezi în situatia sã fie nevoitã sã dea înapoi, eventual repede si într-o singurã transã, cei 300.000 de lei deja încasati. Ca sã nu ne mai gîndim la o eventualã chemare în judecatã pentru recuperarea unui eventual prejudiciu de aproximativ 3 milioane de lei, cît zic investitorii cã ar fi cheltuit deja. Lucru posibil dacã o instantã ar ajunge la concluzia cã proiectul, respectiv solicitarea investitorului a fost refuzatã nejustificat. Iar dificultãtile celor care au votat împotrivã de a explica motivul refuzului face aceastã variantã extrem de plauzibilã.

Luni aviz pozitiv, miercuri vot negativ

Modul în care a fost picat proiectul de cãtre majoritatea PSD-ALDE-PMP ridicã semne de întrebare. Din explicatiile oferite de un reprezentant al majoritãtii am înteles cã principalele motive sînt legate de faptul cã documentatia a fost incompletã si neactualizatã si cã sînt o serie de suspiciuni legate de situatia juridicã a terenurilor si eventualul drept de proprietate. Dincolo de întrebarea legitimã a investitorului de ce nu i-au fost pînã acum solicitate aceste clarificãri, cã tot asteaptã de 4 ani, mai sînt si alte neclaritãti. Scoase în evidentã în principal de secretarul primãriei, care a precizat cã e vorba despre un PUZ ce are ca finalitate trecerea terenului din zonã industrialã, în zonã mixtã. Eventuala dovadã a proprietãtii constituie conditie esentialã cînd ar fi fost cerutã autorizatia de construire. Referitor la documentatia incompletã si neactualizatã, întrebarea de ce nu a fost sesizat acest lucru luni, în comisia de specialitate - care a dat aviz pozitiv - a rãmas fãrã rãspuns. Un rãspuns diplomat a încercat sã ofere într-o conferintã de presã ulterioarã viceprimarul PSD Luminita Vîrlan: „Proiectele au ajuns la comisie luni la ora 14 si ceva iar sedinta a fost la ora 16. Apoi, multi dintre consilieri sînt la primul mandat“, a încercat o explicatie Luminita Vîrlan, care însã a fost nevoitã sã recunoascã faptul cã e o dovadã de neseriozitate a colegilor de majoritate sã avizeze pozitiv în comisie si sã voteze împotrivã în plen. Mai ales cã respectivul proiect, nemodificat, mai fusese initial pe ordinea de zi a precedentei sedinte de CL si a fost retras tocmai pentru a fi suficient timp pentru „documentare“. Asa stînd lucrurile, s-a deschis larg poarta interpretãrilor neoficiale cum cã toatã tãrãsenia ar putea fi dezlegatã dacã ne gîndim cã un fruntas ALDE - din actuala majoritate - a fost direct implicat în rãzboiul extrem de lung, pînã la ÃŽnalta Curte de Casatie, purtat pentru dreptul de proprietate asupra terenului. Rãzboi pierdut de respectivul politician. ÃŽn concluzie, fãrã a ne substitui vreunei instante si fãrã a apela la alte interpretãri, putem spune cã, în acest moment, existã mari suspiciuni asupra motivelor ce au determinat majoritatea din CL sã voteze pentru amînarea, blocarea sau poate chiar îngroparea unei investitii de 5 milioane de euro, cu 150 de posibile noi locuri de muncã si pierderea a 1.000.000 de lei ce s-ar fi putut regãsi în bugetul local secãtuit. Sperãm ca viitorul sã ofere explicatii lãmuritoare. Dincolo de cele politicianiste legate strict de numele investitorului si/sau ideea de afaceri. Mai clar spus, indiferent de nume, de o parte sînt o posibilã investitie de 5 milioane de euro, 150 de locuri de muncã, 1.000.000 de lei la buget din vînzarea terenului, iar de partea cealaltã niste motive destul de strãvezii apãrute de luni pînã miercuri si fãrã încercarea de le clarifica în timp util pentru a nu periclita investitia.

Chitic, viatã, grea

Sedinta de miercuri de CL a fost una în care primarului Dragos Chitic i-a fost clar cã nu va avea viatã usoarã cu majoritatea potrivnicã PSD -ALDE - PMP. Din 20 de proiecte de hotãrîre, 5 au picat, scorul fiind acelasi 9 voturi ale liberalilor pentru, 13 împotrivã. Si au picat proiecte pe care primarul miza. Cel privind Kaufland-ul e unul dintre ele, cel privind transmiterea în folosintã gratuitã a unor bunuri cãtre ACSM Ceahlãul altul, dar si cele referitoare la tarifele Salubritas, vînzarea unor bunuri imobile si modificarea contractului cu Locativserv.

Articol afisat de 2069 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective