Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Noii sefi, misiune grea are generalu

• generalul Viorel Stan are de prelungit, sau nu, delegatiile directorilor de scoli • unele unitãti nu au director din cauza demisiilor ori a pensionãrilor • nominalizarea viitorilor sefi este asteptatã cu mare interes „de pe margine“ • cert e cã a mai trecut un an scolar si unitãtile de învãtãmînt tot nu au directori cu concurs, ci functioneazã sub sigla provizoratului •

Sãptãmîna aceasta va aduce directori noi în toate scolile din judet, chiar dacã unii vor fi „recrutati“ din rîndul celor vechi. Asa cum prevede metodologia si, mai mult decît atît, provizoratul sub care functioneazã toate unitãtile de învãtãmînt din judetul Neamt, de pe 31 august expirã delegatiile în baza cãrora si-au desfãsurat activitatea sefii, în ultimul an scolar. ÃŽn lipsa unui concurs care sã le certifice functia, dascãlii care au condus unitãtile în anul scolar 2015-2016 au avut delegatie pentru a detine prerogativele de sefi pînã la data de 31 august 2016 sau pînã la organizarea concursului. Cum concurs nu s-a organizat, oamenii si-au dus mandatul pe bazã de delegatie atîta cît le permite legea, iar de pe 1 septembrie trebuie sã existe alte decizii ale inspectorului general, în baza cãrora sã se mentinã sefiile. Cu sigurantã vor fi si oameni schimbati pentru cã nu corespund cerintelor ori pentru cã prin activitatea lor nu au fãcut ca lucrurile sã meargã bine în scoli, în colaborarea cu elevii ori cu pãrintii lor. Altii asteaptã cu mare interes sã scape de sarcinile de lider, ei demisionînd din timp, ca sã stie ISJ cã are de gãsit înlocuitori. Mai sînt si cazurile de profesori care au ajuns la limita de vîrstã pentru pensionare si pleacã din sistem cu statutul de director. Una peste alta, în aceastã sãptãmînã, inspectorul scolar general Viorel Stan are de luat decizii importante, la propunerea colegilor din Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

Rares, Asachi, Spiru Haret, Elena Cuza...
De la final de iulie, cel mai important colegiu nemtean, Petru Rares, a rãmas fãrã director. Profesoara Aloma Veiss, care preluase atributiile la care a renuntat prin demisie Luminita Georgeta Vîrlan, a demisionat si ea. Peste varã, functia a fost detinutã tot de cãtre cunoscuta profesoarã de biologie, dar este în asteptarea înlocuitorului, care va prelua sarcinile sale zilele urmãtoare. Se vehiculeazã cîteva nume ale viitorului director, dar, dupã cum a precizat generalul Stan, decizia nu e deloc simplu de luat, avînd în vedere cã unitatea de învãtãmînt este, pe cît de prestigioasã, pe atît de pretentioasã si greu de nimerit liderul care sã îi multumeascã pe toti profesorii colegiului. Numire trebuie fãcutã si pentru alt colegiu special din judet - „Pedagogicul“. Directorul Constanta Chelaru a demisionat invocînd probleme de sãnãtate, asa cã se cautã altul „plin“ la Colegiul National Gheorghe Asachi. Alte unitãti din Piatra Neamt, conduse pînã acum de „veterani“ care au stat la catedrã si peste vîrsta de pensionare, sînt Liceul Tehnologic Spiru Haret si Scoala Elena Cuza. Fosta Scoalã 12 a fost condusã de Victor Grigorescu, iar ceea ce a fost Scoala 4, de Anton Gheorghiu. ÃŽn jurul ambelor unitãti „roiesc“ dascãli dornici de a prelua functia de conducere, unii avînd si recomandãri de pe la cele partide politice unde activeazã ca oameni de vazã, motiv pentru care decizia privind nominalizarea viitorilor directori este greu de luat pentru cã presiunile sînt multe. Se pare cã e greu pentru generalul Viorel Stan sã gãseascã solutia care sã îi împace pe cît mai multi, iar el sã se aleagã cu cît mai putine reprosuri.

„Cei mai potriviti oameni...“

Cel mai simplu în toatã aceastã cursã de gãsit directori va fi dupã ce Ministerul Educatiei va da mînã liberã Inspectoratului Scolar sã organizeze concursurile pentru desemnarea sefilor. Nu cã nu si-ar bãga si acolo politicul coada, dovadã faptul cã desi se stia cã aceste concursuri erau programate pentru începutul acestui an calendaristic, s-a stat în stand-by ca sã treacã alegerile locale, pentru a fi „consultati“ si primarii cu privire la cei mai potriviti sefi de unitãti. Acum se pare cã vor trece si alegerile parlamentare, din decembrie, ceea ce face din directori a fi oamenii „greu de ales“. Dupã concursuri, corecte sau simple rampe de lansare pentru unii, mãcar nu se va mai trece prin metamorfoza delegatiilor, cînd se desemneazã „cei mai potriviti oameni“ din toate punctele de vedere. Dovadã cã de multe ori aceste nominalizãri se fac cu voia unor lideri politici este declaratia ministrului Educatiei, Mircea Dumitru. El spune cã în ultimele zile a primit mai multe sesizãri privind modul în care, în unele judete, se fac numirile prin detasare ale directorilor si cã nu va ezita sã trimitã Corpul de control pentru a le verifica, pentru a lua „mãsuri ferme“ în situatiile în care inspectorii scolari numesc directorii pe alte criterii decît cele legate de competentele si de integritatea persoanelor în cauzã. „Am primit în ultimele zile mai multe sesizãri referitoare la modul în care, în unele judete, se petrec numirile prin detasare ale directorilor de scoli. Atrag atentia tuturor inspectorilor scolari generali cã numirile directorilor trebuie sã tinã seama exclusiv de competentele si de integritatea persoanelor în cauzã. Nu voi ezita sã trimit Corpul de control pentru a verifica sesizãrile primite si sã iau mãsuri ferme în situatiile în care inspectorii scolari numesc directorii pe alte criterii“, transmis Mircea Dumitru. El precizeazã cã în cel mai scurt timp vor începe concursurile pentru directorii de unitãti de învãtãmînt, astfel încît „sã se punã capãt practicilor care, an de an, au afectat profund scoala“, dar referirea temporalã s-a dovedit a fi, în ultima vreme, extrem de relativã. ÃŽnvãtãmîntul românesc nu a mai avut directori cu concurs din anul 2008, cînd a avut loc ultima astfel de selectie. Dupã expirarea mandatelor celor declarati cîstigãtori atunci, s-a mers doar pe bazã de provizorat si delegatie.

Articol afisat de 2194 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective