Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 August 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scoli neautorizate si irigatii doar pe hîrtie

• nici acest an scolar nu debuteazã cu toate unitãtile pregãtite „ca la carte“ sã îi primeascã pe elevi • din 344 de unitãti de învãtãmînt, doar 297 au autorizatie sanitarã, iar 33 de clãdiri nu detin autorizatie de securitate la incendiu • vreo 7.000 de hectare de teren agricol ar putea fi irigate dar nu prea sînt contracte perfectate •
n

Prefectul Niculina Dobrilã a condus, marti 16 august, sedinta lunarã a Colegiului prefectural care a avut pe agendã douã teme: stadiul pregãtirilor pentru începerea anului scolar si o informare cu privire la sistemele de irigatii aflate în administrarea Unitãtii Neamt a Filialei Teritoriale de ÃŽmbunãtãtiri Funciare. „ÃŽn mod traditional, în aceastã perioadã, se fac analize privind stadiul pregãtirilor pentru deschiderea noului an scolar. De altfel, am primit de la Ministerul Afacerilor Interne Dispozitia comunã privind intensificarea mãsurilor din competenta structurilor MAI în scopul cresterii gradului de sigurantã a elevilor si a personalului didactic în incinta si în zonele adiacente unitãtilor de învãtãmînt preuniversitar, care reitereazã rolul prefectilor de coordonare a activitãtilor de cooperare. Totodatã, si în acest an, ne- am confruntat cu fenomenul de secetã, fapt care ne-a determinat sã propunem cea de a doua temã de dezbatere, pe ordinea de zi“, a precizat prefectul.

Prin scoli apa ori nu-i deloc, ori îi bunã doar de udat buretele

În Neamt, unitãtile de învãtãmînt detin 344 de clãdiri, dintre care doar 297 au autorizatie sanitarã de functionare. Principalele motive pentru care 47 de clãdiri nu au obtinut autorizatie se referã la lipsa sursei de apã si nepotabilitate. Conform Directiei de Sãnãtate Publicã, autorizatiile sanitare de functionare se acordã pentru fiecare clãdire care apartine unitãtilor de învãtãmînt. Autoritãtile cu atributii în acest domeniu au prezentat si lista scolilor unde ori nu este apã, ori trebuie evitatã de la consum. În ceea ce priveste autorizatia de securitate la incendiu, reprezentantii ISU au informat cã se emite în primã fazã un aviz pentru respectarea reglementãrilor tehnice în vigoare a mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor adoptate în documentatiile tehnice de proiectare pentru constructii, instalatii si alte amenajãri si în a doua etapã, dupã finalizarea lucrãrilor, acordã autorizatia de securitate la incendiu, în baza cãreia se certificã faptul cã au fost respectate cerintele esentiale de securitate la incendiu prevãzute în proiect. În Neamt, 33 de clãdiri apartinînd de 30 de unitãti scolare nu detin autorizatie de securitate la incendiu. Motivele care au condus la aceastã situatie sînt, în principal, neurmãrirea de cãtre beneficiari a realizãrii mãsurilor de securitate prevãzute în documentatia aferentã avizelor (inexistenta unui diriginte de santier); constatarea cu întîrziere, dupã epuizarea fondurilor, a nerealizãrii mãsurilor de securitate la incendiu; realizarea investitiilor fãrã obtinerea avizului de la ISU; termenul de realizare a investitiei, conditionat de demararea cursurilor în spatiile respective. Institutiile responsabile în acest domeniu al autorizãrii - Directia de Sãnãtate si ISU - au întreprins demersuri, atît în sensul consilierii, asigurãrii de asistentã tehnicã, si instruirii autoritãtilor locale si directorilor unitãtilor scolare, cît si executãrii de controale tematice si aplicãrii de sanctiuni.

Irigatii „uscate“ din lipsa contractelor cu beneficiarii

Referitor la sistemele de irigatii, Unitatea Neamt a Filialei Teritoriale de ÃŽmbunãtãtiri Funciare are în administrare o suprafatã brutã amenajatã cu lucrãri de irigatii de 6.181 de hectare, distribuite în 7 amenajãri, toate pe malul stîng al rîului Moldova: 1.304 hectare la Tupilati - Botesti, 523 de hectare la Pildesti - Cordun, 767 hectare la Felesti, 1.123 de hectare la Secuieni - Roman, 523 de hectare la Horia, 895 de hectare la Dãmienesti si 1.054 de hectare la Racova - Filipesti. Amenajãrile nu functioneazã motivat de faptul cã, în perimetrele amenajate pentru irigatii nu sînt constituite organizatii si/sau federatii de îmbunãtãtiri funciare, asa cum prevede legislatia în vigoare, neputînd astfel sã fie încheiate contracte de livrare a apei. Un fel de „rîsul curcilor“ în judetul nostru, pentru cã existã sursã de apã, terenurile „tipã“ de secetã, dar nimeni dintre cei interesati sã meargã treaba nu se sinchiseste sã perfecteze niste acte care sã ne fereascã de uscãciune în agriculturã. „Propun membrilor Colegiului Prefectural sã adoptãm o hotãrîre care stabileste obiectivele unor evaluãri ce vor fi realizate, în parteneriat, de cãtre specialistii din institutiile care au atributii în domeniu sigurantei în unitãtile de învãtãmînt - Inspectoratul Scolar, Directia de Sãnãtate Publicã, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgentã. De altfel aceste institutii primesc si pe linia lor, de la ministere, tematici de control. Am rugãmintea, cu ocazia acestor controale, sã acordati consiliere si sprijin autoritãtilor pentru ca, în ceea ce priveste obtinerea de autorizatii, sã vedem un progres fatã de situatia anterioarã. ÃŽn ceea ce priveste sistemul de irigatii, consider cã ar fi oportun sã revenim cu informatii cãtre autoritãtile locale, asupra conditiilor necesare si cerintelor legale pentru a beneficia de irigatii, în scopul de a nu fi nevoiti sã apelãm de fiecare datã la despãgubiri dupã o secetã prelungitã“, a concluzionat prefectul Niculina Dobrilã.

Articol afisat de 1198 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective