Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Judecãtor pietrean în „lupta“ pentru CSM

• judecãtorul Gabriela Baltag îsi doreste un loc în noul Consiliu Superior al Magistraturii • conditia: reformarea institutiei pe care o criticã dur în proiectul de candidaturã •

Judecãtoarea nemteanã Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din România, îsi doreste sã intre în bãtãlia pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii. Cunoscut ca un critic dur al derapajelor din activitatea institutiilor ce tin de sistemul de justitie din România, judecãtorul pietrean a propus un proiect de candidaturã în aceeasi tonalitate: pune la zid extrem de rãspicat lacunele din activitatea actualului CSM si propune solutii de reformare a actului de justitie. Printre minusurile reclamate în activitatea Consiliului se numãrã si neadoptarea unei atitudini ferme pentru respectarea prezumtiei de nevinovãtie, fapt care duce cel putin la întrebarea dacã se poate continua cu CSM în actuala formulã, departe de a fi una de succes. „ÃŽn toti acesti sase ani, Consiliul Superior al Magistraturii a permis ca imaginea/credibilitatea înfãptuirii actului de justitie sã fie grav afectatã întrucît popularizarea unor dosare, în spatiul public, s-a realizat cu informatii transmise pe «surse» sau prin intermediul unor comunicate, de multe ori cu pretentii de adevãrate hotãrîri, venite numai din zona parchetelor, în special a unui parchet specializat. Aceastã situatie nu a fost gestionatã în niciun mod de actualul Consiliu care a acceptat ca prezumtia de nevinovãtie a cetãtenilor, componentã importantã a independentei justitiei, sã fie alteratã întrucît nu a avut nicio atitudine publicã, nici chiar dupã data de 20 ianuarie 2016 cînd Parlamentul European si Consiliul UE au adoptat Directiva pentru consolidarea anumitor aspecte privind prezumtia de nevinovãtie si dreptul persoanei de a fi prezentã în fata instantei în timpul procedurilor penale. (...) Este timpul sã ne gîndim în ce mãsurã Consiliul Superior al Magistraturii mai poate continua si în viitor în aceeasi formulã care nu s-a dovedit deloc a fi un succes“, se aratã în proiectul judecãtoarei Gabriela Baltag. Reforma propusã este una de substantã, fãcînd vorbire de durata mandatului de membru CSM, dar si de modalitatea de revocare a acestora prin vot. Una extrem de necesarã dacã ne amintim cu cîtã îndãrãtnicie s-au agãtat de scaunele de membrii ai Consiliului unii magistrati contestati chiar de cei cãrora trebuiau sã le reprezinte interesele. „Apreciez cã durata mandatului membrilor CSM este prea mare, motiv pentru care poate fi luatã în discutie, desigur tot în cadrul unui proiect de revizuire a Constitutiei, reducerea duratei la cel mult patru ani. Aceastã perioadã este în mãsurã sã rãspundã tuturor nevoilor si reprezintã un interval optim în care activitatea membrilor Consiliului poate fi eficientã. De asemenea este necesar ca, pornind de la modalitatea în care sînt alesi membrii CSM, în cadrul unor adunãri generale, sã existe tot astfel asigurat si un mecanism de revocare a acestora, într-o modalitate asemãnãtoare, prin vot, în conditiile legii, fãrã a imagina nicio diferentã între cele douã proceduri“, se mai aratã în proiectul judecãtoarei Baltag.

„Cãpusele“ sistemului judiciar

Magistratul vorbeste foarte deschis si despre „cãpusele“ sistemului judiciar, dar si despre prevederea aberantã care permite ca judecãtorii sã fie si masoni. Dar nu presedinti ai unor comitete de pãrinti. Mai nou, unii i-ar dori si avertizori de integritate, ba chiar si semnatari ai unor „angajamente“ cu serviciile secrete. De ce? Explicatia „suavã“: pentru a avea acces la unele probe „secrete (!?)“ din dosare. „S-a ajuns astãzi ca sistemul judiciar sã fie «cãpusat» de persoane asimilate care beneficiazã de un statut mai bun chiar decît cel al judecãtorilor la care se raporteazã. Astfel, persoanele «asimilate» sînt beneficiare ale pensiei de serviciu desi responsabilitatea acestora nu are nicio legãturã cu responsabilitãtile judecãtorilor, cei dintîi desfãsurînd, în realitate, o muncã similarã unor functionari publici. Mai mult decît atît, asimilatii sînt beneficiarii unei salarizãri care începe de la un nivel înalt, pe care nu toti judecãtorii au cum sã-l atingã în întreaga carierã, printr-o raportare la functiile de conducere de la curtile de apel, mergînd mai departe la salarizarea existentã în marile parchete, dar si la cea de la instanta supremã. Poate un judecãtor care face parte dintr-un ordin masonic, la rîndul lui tinut de un jurãmînt imperativ, nesubordonat Constitutiei si nici legilor tãrii, sã apere drepturile si libertãtile fundamentale ale persoanelor si sã-si îndeplineascã atributiile cu onoare, constiintã si fãrã pãrtinire? Rãspunsul halucinant l-am primit pe data de 20 august 2013 cînd Plenul actualului Consiliu Superior al Magistraturii a decis adoptarea unei «hotãrîri de principiu» prin intermediul cãreia s-a stabilit posibilitatea judecãtorilor si procurorilor de a avea calitatea de membri în asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale, inclusiv cele masonice dacã acestea sînt înregistrate legal“, mai spune Gabriela Baltag în proiectul amintit.

Hãrtuirea judecãtorilor care nu rãspund la comenzi

Nu în ultimul rînd, judecãtoarea din Piatra Neamt, aratã cu degetul cãtre practici de hãrtuire si intimidare a magistratilor care nu tac si nu rãspund la comenzi. „Metoda discretionarã a «autosesizãrii» pornind de la diferite pretexte, avînd ca finalitate, nu o singurã datã, hãrtuirea unor magistrati incomozi, în special a judecãtorilor, uneori pentru solutiile pe care acestia si le asumã, confirmate de lege si, eventual, atunci cînd este cazul, si de o instantã de control judiciar, reprezintã un comportament abuziv, o imixtiune evidentã în actul de justitie, situatie care este în mãsurã sã conducã, în final, la o afectare a independentei judecãtorilor. Resping categoric maniera de lucru adoptatã de Inspectia Judiciarã care a pornit, în ultimul timp, o adevãratã vînãtoare împotriva judecãtorilor, cenzurînd actul de judecatã înfãptuit de acestia prin mecanisme pe care nicio prevedere legalã nu le îngãduie, generînd astfel presiune în înfãptuirea lui, în anumite situatii. Activitatea desfãsuratã la nivel de asociatie m-a determinat sã descopãr, mai ales în ultimii ani, un comportament de suprainstantã al IJ, cu sustineri aberante care m-au cutremurat, cercetînd printre argumentele opuse colegilor care au formulat solicitãri de sprijin, unele ce reprezentau adevãrate esafoade ridicate evident cu scopul «executiei», cu o depãsire a limitelor unei cercetãri rezonabile, lipsite de pãrtinire. Toate aceste aspecte ar trebui sã determine îngrijorare în evolutia unei institutii care se recomandã a fi una de sine stãtãtoare dar mai ales care se pretinde a fi independentã“, sustine Gabriela Baltag. Acestea sînt doar cîteva dintre problemele invocate de magistratul pietrean, fiecare beneficiind în proiectul de candidaturã si de solutii pentru rezolvarea lor. Rezultã un adevãrat „rechizitoriu“ la adresa actualului CSM, dar si o schitã realã de reformã, fapt care va stîrni multe patimi si probabil va face sã aparã si foarte multe piedici în calea judecãtoarei Baltag în demersul de a deveni membru al institutiei mentionate. Sigur cã pe mãsura acestei încercãri de a o reduce la tãcere, ar trebui sã existe un sprijin masiv, inclusiv prin vot, din partea colegilor magistrati de bunã credintã. Care sînt majoritari în sistem si care ar trebui sã-si impunã vointa într-un sistem democratic. Rãmîne de vãzut dacã sistemul judiciar trece de acest test al democratiei si independentei. Greu de fãcut un prognostic, dar tare mi-e teamã cã nu va trece, iar Gabriela Baltag se va trezi din nou chematã sã dea explicatii în fata Inspectiei Judiciare, pregãtindu-i-se un esafod precum cel despre care face vorbire în proiect.

Articol afisat de 1449 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective