Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vã îmbrãtisez... fiul vostru trãieste

Asa e scris în legile firii: dupã ce pãrintii si-au împlinit rosturile pe pãmânt, fiii si fiicele îi conduc spre tãrâmul de unde nimeni nu s-a întors vreodatã. În afarã de Iisus Hristos Mântuitorul. Nu existã semeni de-ai nostri care sã nu fi trecut, cu toatã durerea si regretul, peste acest prag.
Nu cred cã existã pe lume durere mai mare decât aceea a pierderii unui copil. Si dacã lucrurile se petrec cât acesta nu e chiar sãltat de la pãmânt, mai e cum e, existenta altor copii sau speranta cã se mai poate naste unul care sã umple golul imens rãmas, mai îndulceste amarul. Dar când nenorocirea se petrece tocmai când te bucuri cã mlãdita rãsãritã din trupul tãu a crescut, cã sacrificiile si chinurile tale nu au fost zadarnice, când o vezi aproape sã-si ia zborul cu propriile aripi, îti pui în el nãdejdile cã-ti va duce mai departe vrerile si neîmplinirile tale si se pregãteste sã dea si ea alte mlãdite si sã împlineascã soarta din veacul veacului, ce poate fi mai cumplit?! Cine te poate mângâia, cine-ti poate aduce linistea pierdutã pentru totdeauna?
Recenta tragedie, în care tânãrul de 17 ani din Bicaz-Chei si-a pierdut viata într-un accident a cutremurat multe suflete. Nu-i cunosc pãrintii, dar le strâng mâinile si-i îmbrãtisez pentru întelepciunea, demnitatea si altruismul de care au dat dovadã. Durerea lor nu se va stinge niciodatã, dar mângâierea nu le este interzisã. Ca sã le fie mai usor, trebuie sã stie cã au fãcut ce se cuvenea pentru fiul lor, cã el trãieste, continuã viata în alte trupuri, altfel sortite mortii. Viata e una singurã si ea trebuie socotitã fãrã început si fãrã sfârsit. Dupã ce se vor linisti cât de cât, trebuie sã-i cunoascã pe cei cãrora fiul lor le prelungeste viata pentru cã, într-un fel, au devenit pãrinti trupesti si spirituali ai lor, indiferent cine sunt si unde trãiesc. Noi trebuie sã-i ajutãm sã înteleagã cã gestul lor îi face oameni alesi. Cum nu sunt multi.
Profit de aceastã conjuncturã nefericitã, ca sã-mi sensibilizez semenii. Accept judecata unora. Oricât ar fi de asprã. Nu-i condamn, fiindcã nu ei sunt vinovati. Pentru cel ce sunt, care m-am întâlnit cu acest prag uluitor dintre viatã si moarte, consimtãmântul de a deveni donator de tesuturi si organe în caz de deces este o actiune profund umanã, moralã, cetãteneascã, care sã pãtrundã în constiinta noastrã. Nu este vorba de nici un fel de constrângere, ci de întelegere a realitãtilor. Orice argument împotrivã este generat doar de superstitii si necunoastere.
Principiul de la care trebuie sã pornim este simplu, la îndemâna tuturor: de ce mi-as lãsa trupul pradã putreziciunii, când pot continua viata, atâta câtã este, într-un alt trup care altfel, ar fi luat si el drumul putreziciunii?
Nu este nici un secret. Si în domeniul acesta (altfel cum?), al transplantului de tesuturi si organe, tara noastrã se aflã mult în urma altor state. Nu suntem pregãtiti, nu putem vorbi de o activitate sistematicã. Ceea ce se face, pãstreazã încã un caracter ocazional, întâmplãtor, uneori chiar eroic, supus unor circumstante nedorite. Profesionistii fac si ei ce pot. Încã mai bâjbâim într-o legislatie ezitantã, confuzã, si asa - prin forta împrejurãrilor - delicatã si susceptibilã de interpretãri, asteptãm ca solutiile sã ne vinã din afarã sub scuze neghioabe, si nu facem nici mãcar lucrurile simple si posibile fãrã investitii sau cheltuieli imposibile.
E suficient sã mã refer la actiunile de popularizare, informare si de vizibilitate a acestei actiuni dominatã de dragoste de aproape si care reclamã schimbarea profundã a mentalitãtii multora dintre noi. Ati trecut cu vederea peste numeroasele anunturi de interes general de pe micul ecran: „Pentru sãnãtatea dumneavoastrã, consumati, zilnic doi litri de lichide... abuzul de alcool dãuneazã grav sãnãtãtii... evitati abuzul de sare, zahãr si grãsimi... faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi“ si asa mai departe. Ati vãzut vreun mesaj care sã invite oamenii sã-si dea consimtãmântul pentru donarea de tesuturi sau organe dupã moarte? Existã oameni bine intentionati, semeni constienti, care ar dori sã devinã donatori, dar care nu stiu de unde sã porneascã si cui sã se adreseze. Pe Internet nu figureazã nici un formular, un îndrumar sau o adresã privitore la drumul pe care un donator potential ar trebui sã-l urmeze.
De la sine înteles cã lucrurile nu pot progresa de azi pe mâine. Riscãm ca totul sã esueze ca si campania de prevenire a cancerului genital la fetite. Nu sunt vorbe de clacã. Registrul National de Donatori de Organe si Tesuturi ar trebui sã functioneze din plin, într-o accesibilitatea absolutã, despovãratã de multitudinea de ocolisuri, praguri si obstacole de nedepãsit. Judecãm încã gresit, superficial, pripit si suntem gata sã sãrim la gâtul unora cu întrebãri care izvorãsc numai din ignorantã.
Dupã cum s-a mentionat în presa noastrã, de la tânãrul donator s-au recoltat plãmânii, inima (pentru primitori din Olanda si Croatia), rinichii pentru România. Din nefericire, ficatul (cel mai solicitat organ) a rãmas nefolosit fiindcã medicul specializat pentru recoltare era plecat în concediu.
Este evident cã cei care nu cunosc amãnuntele pot pune întrebãri, nu lipsite de logicã. Una dintre ele s-a conturat chiar în preajma noastrã: De ce s-au trimis organele în alte tãri? Nu aveam si noi pacientii nostri? Rãspunsul este simplu si trebuie dat: pentru ca un organ sã fie transplantat, între donator si primitor trebuie sã existe o compatibilitate perfectã, absolutã. Nu numai ca grup de sânge, ci pentru numerosi alti parametri. Altfel, organul transplantat este respins. Tara noastrã este afiliatã la Eurotransplant, organizatie conectatã cu toate tãrile Europei, ceea ce face ca în momentul în care se comunicã datele donatorului si organul sau organele disponibile, aceasta identificã primitorul care beneficiazã maximal de transplant, conform listelor de asteptare actualizate în permanentã, echipele chirurgicale sunt pregãtite, totul desfãsurându-se în ritm de contracronometru. Conform principiului reciprocitãtii si pacientii din tara noastrã au beneficiat si beneficiazã de organe donate din alte tãri.
Seria întrebãrilor posibile nu se opreste aici. Complexitatea temei nu poate fi desconsideratã. În mãsura posibilitãtilor, suntem dispusi la orice dialog.
Închei, revenind la familia nãpãstuitã de soartã din Bicaz-Chei. Sã ne rugãm pentru linistea si pacea lor, iar mângâierea sã le vinã de la constiinta cã fiul lor iubit trãieste încã.

Articol afisat de 2121 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective