Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O sopranã din Grecia si un dirijor chinez în ultima zi a Vacantelor

• astãzi se încheie editia XLIII a Festivalului Vacante Muzicale la Piatra Neamt • la Muzeul de Artã va avea loc lansarea volumul „Mircea Rãsvan Ciacâru - o marcã inconfundabilã“ • seara, la Turn, va concerta soprana Vassiliki Karayanni si Orchestra Simfonicã Bucuresti, dirijatã de Jin Wang •

Festivalul Vacante Muzicale la Piatra Neamt 2016, editia 43, va trage cortina sîmbãtã, 9 iulie. ÃŽn ultima zi a manifestãrii sînt programate douã evenimente. La ora 12.00, la Muzeul de Artã, va avea loc lansarea volumul de artã „Mircea Rãsvan Ciacâru - o marcã inconfundabilã“, recent apãrut la editura „Cetatea Doamnei“. Vor vorbi despre album, dar mai ales despre pictorul Mircea Ciacâru, criticii de artã Emil Nicolae si Lucian Strochi, profesorul si scriitorul Constantin Tomsa si editorul Viorel Nicolau. Seara, începînd cu ora 21.00, sub Turnul secular al voievodului Stefan, va avea loc Seara muzicii de operã, în care Orchestra Simfonicã Bucuresti, dirijatã de Jin Wang, China, va evolua alãturi de soprana Vassiliki Karayanni, din Grecia.

„Putem vorbi cu adevãrat de stilul Mircea Rãsvan Ciacâru în pictura româneascã“

Mircea Rãsvan Ciacâru s-a nãscut la Cluj pe 9 iulie 1946, a absolvit cursurile Facultãtii de Desen si Arte Plastice din cadrul Universitãtii Timisoara si este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România si activeazã în cadrul filialei Neamt din 1974. ÃŽsi începe cariera cu cîteva expozitii personale la Piatra-Neamt, peste ani avînd peste 20 de expozitii personale în Bucuresti, Tel Aviv, Almere, Frankfurt pe Main, Piatra-Neamt, Roman. La acestea se adaugã peste 80 de expozitii de grup, saloane de artã, bienale, tabere de picturã (Voronetiana, Bruxelles, Bucuresti, Piatra Neamt, CRUCEA - Iasi - Mãnãstirea Golia, Alba Iulia, Bienala Nationalã de Artã Plasticã Lascãr Vorel - Piatra Neamt (1976, 1997 - 2015), Bienala Internationalã meeting point -Arad biennial, Bienala Internationalã de Artã Danubiana - Silistra, Ruse; Balkanica - Veliko Tarnovo, Arta Miniaturii - Ruse, Bienala Internationalã de Artã Perugiana.ro - Atteggiamente contemporanei rumeni, Perugia, Salonul National de Artã Plasticã Atitudini contemporane, editiile VII - IX, 2014 - 2016 etc. A participat la tabere de creatie de la Durãu, Agapia, Oglinzi, Potoci - Bicaz - Vînãtori Neamt si Tazlãu. A fost ales Artistul anului 2015 din cadrul filialei Neamt a UAP România, a primit Premiul pentru Artã Plasticã la Gala Culturii Nemtene / Superlativele Culturale 2015 si i s-au acordat diplome de excelentã la numeroase expozitii. Are lucrãri în colectii particulare din Olanda, Franta, Rusia, Canada, Israel, Suedia, Italia si SUA. „Arta lui Mircea Rãsvan Ciacâru se înaltã pe un fond de o aleasã culturã plasticã. Aici se întâlnesc lectiile de rafinament si subtilitate cromaticã, ce îl apropie de maestrii renasterii, dublatã de o osaturã teoreticã puternicã, pe un fundal cu substantiale ecouri din arta realistã contemporanã. Existã în arta sa o permanentã aspiratie spre puritatea culorilor. Tonurile pe care le imagineazã au limpezime, curãtenie si claritate si se spatializeazã discret prin temperatura lor. Dincolo de tema abordatã, de motivul plastic ales, lucrãrile au o unitate organicã profundã. (...) Aspiratia spre tonal este axul întregii activitãti a maestrului. Ordonate în game calde sau reci, tonurile se armonizeazã, se echilibreazã si dialogheazã firesc. Tusa sa este blîndã, pânza fiind mîngîiatã prin usoare atingeri de penel. Gândul creator se prelungeste în mîna hipersensibilã care simte si redã infinite tonalitãti, nuante, dînd picturii un aspect simfonic. (...) Linia lui Mircea Rãsvan Ciacâru este fermã, decisã, elegantã, evidentiind caracterul si fata nevãzutã a celui portretizat. Maestrul iubeste «culorile coapte», adicã ajunse la saturatia cerutã de tema abordatã. Transfigurînd realul, ajunge la esentã, cu o artã de sintezã, epuratã de anecdotic si nesemnificativ. Ea degajã seninãtate, echilibru, blîndete si o tandrã întelegere a oamenilor si a naturii. Putem vorbi cu adevãrat de stilul Mircea Rãsvan Ciacâru în pictura româneascã“. (Dan Tudor Truicã, 24 martie 2016)

Orchestra Simfonicã Bucuresti

ÃŽnfiintatã în 2007 de trei tineri muzicieni ambitiosi, reunind în componenta sa cei mai valorosi instrumentisti, tînãra orchestrã este un ansamblu muzical românesc de prim rang. Notorietatea si recunoasterea valorii au venit în urma impresionantei serii de concerte „Salut Cultura!“ si a evenimentelor sustinute atît în sãli traditionale de concert, în aer liber, cît si în locuri mai putin conventionale. Orchestra abordeazã o paletã variatã de repertoriu, de la muzica clasicã pînã la stiluri mai putin conventionale, precum muzicã de film, pop/rock si crossover. Orchestra a concertat alãturi de artisti de talie internationalã precum renumitele soprane Angela Gheorghiu, Sarah Brightman si Tarja Turunen, dirijorii Jose Luis Gomez, Jin Wang, Tiberiu Soare si Alexandre Bloch, violonistii Sarah Chang, Corina Belcea, Alexandru Tomescu si Gabriel Croitoru, pianisti, violoncelisti, formatiile Directia 5, Phoenix si multi altii. A participat la festivaluri de renume - George Enescu, Clara Haskil, Bucharest Music Film Festival, Rencontres de Calenzana - Corsica. ÃŽn calitate de ambasador cultural al României, a fost prima orchestrã invitatã în 2013 alãturi de dirijorul francez Benoît Fromanger, sã concerteze în premierã în sapte sãli celebre din America de Sud - Teatro Colón - Buenos Aires, Sala São Paulo, Gran Teatro Nacioanal Lima si Teatro Solís din Montevideo. Sub bagheta dirijorului Jin Wang, orchestra a sustinut 20 de concerte în cadrul primului sãu turneu în China la Shanghai, Nanjing, Ningbo, Suzhou, Wuxi, Changzhou si Hangzhou.

Cîte ceva despre soprana Vassiliki Karayanni si dirijorul Jin Wang

Vassiliki Karayanni a început studiul pianului si al acordeonului la Conservatorul Municipal din Patras, continuînd si cu studiul artei vocale la Atena. ÃŽn 1996 decide sã se consacre exclusiv unei cariere în canto, debutul avînd loc la Opera Nationalã Greacã, în rolul Reginei noptii din opera „Flautul fermecat“ (Mozart). Au urmat evolutii pe cele mai renumite scene europene: Teatrul Scala si Teatro Dal Verme - Milano, Covent Garden, Queen Elisabeth Hall si Cadogan Hall - Londra, San Carlo - Napoli, Sao Carlosd - Lisabona, Opera din Düsseldorf, Opera Comicã - Berlin, Maggio Musicale Fiorentino, Carlo Felice - Genova, Megaron - Atena si Thessaloniki. Are în repertoriu roluri de mare anvergurã, între care: Olympia („Povestirile lui Hoffmann“ de J. Offenbach), Regina noptii, Zerbinetta („Ariadna din Naxos“ de R. Strauss), Gilda („Rigoleeto“ de G. Verdi), Adina („Elixirul tineretii“ de G. Donizetti), Norina („Don Pasquale“ de G. Donizetti), Konstanze („Rãpirea din serai“ de W. A. Mozart), Rosina („Bãrbierul din Sevilla“ de G. Rossini si G. Paisiello), Violetta („Traviata“ de G. Verdi) etc. Distins muzician, Jin Wang a studiat dirijatul de orchestrã la Conservatorul din Beijing si apoi la Academia de Muzicã din Viena, avînd sansa de a se perfectiona de-a lungul timpului cu reputati maestri ai baghetei. A repurtat numeroase succese si obtinut premii în cadrul unor competitii internationale dintre care amintim: Fittelberg - Polonia, Muzica secolului XX - Austria, Budapest Television, Dinu Niculescu - România, Primãvara la Praga, Nikolai Malko - Danemarca, Arturo Toscanini. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonicã Radio Berlin, Royal Philharmonic Orchestra Londra, Orchestra Toscanini, Orchestra Nationalã din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonicã din Singapore, Orchestra Simfonicã Yomiuri din Tokyo, precum si al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga si Berlin. Dirijorul este director artistic al ansamblului Schubert Sinfonietta, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atît al Filarmonicii, cît si al Operei din Würzburg.

Articol afisat de 1351 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective