Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Alexandra, te iubim

Înaltã, cu prezentã scenicã deosebit de agreabilã si fãrã aere de primadonã, fiindcã este primadonã în toatã fiinta ei, soprana Alexandra Tãrniceru încântã, bucurã urechile, cultivate sau nu pentru muzica de operã, cucereste de la început ascultãtorii, prin vocea caldã, catifelatã, puternicã, penetrantã, si nu mai putin prin atitudine. Alexandra si-a început cariera muzicalã cu studiul pianului, cel mai complex instrument muzical - avantaj major pentru orice muzician - care i-a deschis orizonturile creative si de expresie, încât trecerea la canto a decurs firesc. Nu cunosc si nu mã îndoiesc de calitãtile de pianistã ale Alexandrei, dar vocea a purtat-o cãtre desãvârsire, cãtre performantã.
Recunoasterea nationalã si internationalã de care s-a bucurat si se bucurã înseamnã prezenta pe marile scene sau în prestigioase colective lirice ale Europei si nu mai putin numeroasele premii dobândite din partea juriilor unor mari festivaluri si concursuri, ca si colaborarea cu cântãreti si dirijori de notorietate. Recitalul de muzicã de operã oferit miercuri seara, în cadrul Vacantelor Muzicale, a însemnat o adevãratã bucurie pentru publicul dornic sã o asculte, numeros si entuziast. Reusita recitalului s-a datorat si contributiei esentiale a doamnei profesoare Verona Maer, distins cadru didactic al Conservatorului bucurestean si nu mai putin muzician de valoare, aureolat cu numeroase premii. Am lãsat la urma consemnãrilor mele, amãnuntul la fel de valoros si inspirat care a transformat recitalul într-un spectacol adevãrat. Alexandra Tãrniceru, pietreancã prin studii si formatie muzicalã, nu si-a uitat nici o clipã mentorii, nu i-a ignorat pe cei care i-au plãmãdit cariera si personalitatea artisticã. I-a adus în atentia publicului si i-a cinstit cu o plecãciune si un buchet de flori, printre acestia aflându-se Mihaela Spiridon, cu care a purtat un dialog delicat si simplu, dar a realizat si un moment de virtuozitate pianisticã la patru mâini, Elena Botez care marcheazã un lung maraton de profesionalism, celebru solist de operã si neobosit dascãl al Liceului de Artã Victor Brauner, care i-a format si modelat vocea si expresia muzicalã, asa cum a fãcut-o cu numerosi alti elevi, pe care i-a format si scos din anonimat, pe Ionel Ceobanu, care i-a desãvârsit formarea teoreticã muzicalã. Recitalul Alexandrei Tãrniceru rãmâne un moment de referintã al Vacantelor Muzicale. Publicul îi este recunoscãtor pentru momentele de luminã, frumusete si puritate pe care i le-a oferit cu modestie si generozitate. Îmi pare rãu dacã stric inima organizatorilor, dar îmi exprim dezacordul (nu este prima oarã) fatã de folosirea unui pian... dezacordat si depãsit moral si fizic si care poate compromite actul artistic. Printre atâtea alte obiective, Consiliul Judetean are datoria sã înscrie si achizitionarea unui pian de calitate.
*
Jos pãlãria!

La dreapta judecatã a istoriei (când va fi sã fie), nu va lipsi un act de înaltã trãdare: Adrian Petrescu, prim oboist al Filarmonicii George Enescu din capitalã, a alcãtuit o orchestrã din care a alungat toate instrumentele de suflat din lemn - asa cum este si instrumentul cãruia i s-a dedicat - formatia cuprinzând exclusiv instrumente de alamã, de unde si numele, Romanian Brass Orchestra (englezescul brass desemneazã alama). Din fericire, acuzatul va putea pleda în favoarea sa cu propria virtuozitate de instrumentist, cu unicitatea formatiei sale si, mai ales, cu priza incontestabilã la public, cu profesionalismul si dãruirea, ba chiar si entuziasmul componentilor orchestrei si nu în ultimã instantã, cu repertoriul bine ales, reprezentativ si variat, care înseamnã o adevãratã cãlãtorie muzicalã de-a lungul timpului si al spatiului geografic, ca si evocare marilor nume de compozitori.
Concertul din Piata Turnului din noaptea Vacantelor Muzicale a reprezentat un vârf valoric pentru public, mai ales pentru cã i-a reamintit, într-o variantã instrumentalã ineditã, melodiile cunoscute, i-a fost pe gust, oferindu-i posibilitatea de a deveni participant efectiv la derularea actului artistic. Ansamblul si conducãtorul lui posedã simtul spectacolului, ceea ce justificã numeroasele turnee în tãrile lumii si îsi meritã succesele repurtate, concretizate în notorietate si în sumedenia de trofee obtinute.

Articol afisat de 1631 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective