Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vacante pietrene - Seara tinerilor muzicieni nemteni

• la Teatrul Tineretului va concerta soprana Alexandra Tãrniceru, o gãlãteancã ce se considerã pietreancã • de la ora 21, la Turn, va fi Romanian Brass Orchestra •



Festivalul Vacante Muzicale continuã astãzi, 6 iulie, seria revenirilor acasã, dupã ce asearã, pietreanca Luiza Zan a încîntat cu concertul intitulat „Luiza Zan – Heritage” - un album de jazz, presãrat cu elemente folclorice si improvizatii vocale. De data aceasta va fi vorba de soprana Alexandra Tãrniceru, cea care, chiar dacã e nãscutã în Tecuci, se considerã pietreancã. Asadar, în cadrul Serii Tinerilor nemteni (miercuri, ora 19, la Teatrul Tineretului), Alexandra se va prezenta în fata rudelor, a colegilor si a prietenilor din urbea de sub Pietricica, sustinînd un recital de mare calitate artisticã. Va fi acompaniatã la pian si sustinutã în periplul muzical de Verona Maier.
De la ora 21, în Piata Turnului, Romanian Brass Orchestra le dã pietrenilor întîlnire pentru alte douã ore de muzicã de înaltã calitate.
Alexandra Tãrniceru a început de la vîrsta de opt ani studiul pianului cu profesoara Mihaela Spiridon si teoria muzicii cu profesorul Ionel Ceobanu, în cadrul Liceul de Artã din Piatra Neamt. În perioada liceului începe în paralel si studiile de canto cu profesoara Elena Botez, continuîndu-le apoi, la Universitatea Nationalã de Muzicã din Bucuresti, cu lector univ. dr. Claudia Codreanu. Artista participã la numeroase concursuri nationale, obtinînd importante succese, dintre care mentionãm: Marele Premiu Paul Constantinescu (Ploiesti), Bursa Iolanda Mãrculescu oferitã de soprana Georgeta Stoleriu, Concursul Mihail Jora (Bucuresti, 2010), Premiul I la Festivalul de Lied Ionel Perlea (Slobozia, 2011), Bursa Salzburg Vocal Academy oferitã de mezzosoprana Elisabeth Cornelius Lund ( 2012). În calitate de laureatã cu Premiul II la Concursul International de Canto Le Grand Prix de l'Opera (Bucuresti, 2013), Alexandra Tãrniceru este invitatã sã facã parte din Ansamblul Studioului de Operã din Zürich (Elvetia), unde activeazã între 2013 si 2015. În 2015, cîstigã Premiul II în Germania, la Concursul International de Canto Anneliese Rothenberger. Alexandra Tãrniceru a colaborat cu artisti renumiti, printre care dirjorii Fabio Luisi, Patrick Lange, Jiri Belohlávek, Alexander Joel, Lothar Koenigs, Peter Tilling; regizorii Willie Decker, Robert Carsen, Christoph Loy, Andreas Homoki, Tatjana Gürbaca; interpretii Nina Stemme, Hanna Schwartz, Waltraud Meier; Masterclass cu mezzosoprana Liliana Nikiteanu si tenorul Reinaldo Macias. Proiectele viitoare ale Alexandrei Tãrniceru cuprind participãri la Festspiele Mecklenburg - Vorpommern Festival si Open-Air-Konzert - Klassik am See (Germania) si Matthäus Passion - Sibiu.

Despre Verona Maier si Adrian Petrescu

Verona Maier îndeplineste, la editia a XLIII-a a Vacantelor Muzicale, sarcina de pianist acompaniator al festivalului. Pianistã cu o experientã artisticã si pedagogicã bogatã, Verona Maier este o prezentã constantã la Vacante, rãspunzînd cu amabilitate de fiecare datã cînd a fost solicitatã. A început studiul pianului de la 6 ani, iar în 1983, cînd era în clasa a XII-a obtine o bursã de studiu din partea Guvernului francez pentru cursurile Academiei de Varã de la Nisa. Este doctor în muzicã si, din 1990, cadru didactic la Universitatea Nationalã de Muzicã Bucuresti, fiind în prezent profesor de muzicã de camerã si prorector al institutiei. Desfãsoarã o bogatã activitate artisticã, materializatã în recitaluri, concerte si cursuri de mãiestrie (Italia, Elvetia, Franta, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia, Anglia, Cehia, Norvegia) si participã la festivaluri nationale si internationale. A realizat înregistrãri si a participat la numeroase emisiuni pentru radio si televiziune, fiind prezentã pe sapte CD-uri realizate în tarã si în strãinãtate. De asemenea, a fost solicitatã de o serie de regizori la realizarea consultantei de specialitate la muzica mai multor filme: Moara lui Cãlifar (Serban Marinescu, 1986), O varã de neuitat (Lucian Pintilie, 1994), Craii de Curtea Veche (Mircea Veroiu, 1996), Scrisorile prietenului (Mircea Veroiu, 1997). Adrian Petrescu, muzician cu o impresionantã carierã nationalã si internationalã, este prim oboist al Filarmonicii George Enescu si dirijor permanent al formatiei camerale de suflãtori de alamã Romanian Brass. Dupã terminarea studiilor si a specializãrilor muzicale cu profesori de renume, a fost laureat al unor concursuri de mare prestigiu, cum ar fi Concursul International de la Praga si Marktneukirchen. A concertat în tarã si peste hotare (Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Olanda, Japonia, Rusia, Oman, Coreea de Sud, Singapore, Egipt, SUA), alãturi de mari dirijori si solisti, printre care Seiji Ozawa, Sir Neville Marriner, Placido Domingo, Jose Carreras, Angela Gheorghiu. A fost invitat ca solist la numeroase festivaluri nationale si internationale, cum ar fi Schwerin (Germania), Cimarosa di Fermo (Italia), Charleroi (Belgia), Norfolk Norwich (Anglia), Thessaloniki (Grecia), Hanover Expo (Germania), Las Palmas (Spania), Istanbul si Ankara (Turcia), Dranouter (Belgia). În 2005, Adrian Petrescu a fondat formatia cameralã de suflãtori de alamã Romanian Brass, iar în 2008 a debutat ca dirijor de orchestrã.

Articol afisat de 1195 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective