Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

La capacitate, un 10 si opt de 1

• acestea sînt extremele evaluãrii nationale din acest an, din judetul
Neamt • 55 de elevi nu s-au prezentat la sustinerea niciuneia dintre
probele de examen • a fost o singurã medie de 10, Miruna Mihaela Ignat, de la Colegiul Roman Vodã, a obtinut singura medie de 10 din judet • candidati cu note între 1 si 5 sînt 1.356 elevi; între 5 si 6 - 626; între 6 si 7 - 584; între 7 si 8 - 638 elevi; între 8 si 9 - 695 elevi iar între 9 si 10 - 403 •

Judetul Neamt se mentine si în acest an pe la mijlocul topului national privind rezultatele la evaluare, dar avînd în vedere dificultatea subiectelor în comparatie cu cele primite de cãtre candidati în vara trecutã, rezultatele sunt mai slabe, dar justifcate, sustin specialittii. Asa cã, înainte de publicarea rezultatelor finale ale evaluãrii nationale, cele de dupã solutionarea contestatiilor, în judetul Neamt era un singur elev, de la Colegiul National Roman Vodã care a trecut de examen cu ambele teze de 10, în vreme ce alti opt elevi au dat foile goale, obtinînd nota 1. Rata de promovabilitate a fost de 69,5%, uimitor de bine în comparatie cu procentul atins de cãtre aceiasi candidati la simularea evaluãrii, cînd promovabilitatea în Neamt a fost de aproape 41%. S-au înscris pentru evaluare 4.372 de absolventi de gimnaziu, din toate cele 163 de unitãti de învãtãmînt din judet, si 55 dintre ei au lipsit la ambele teste, iar unii s-au rãzgîndit pe parcursul derulãrii lor, pentru cã la matematicã nu au mai ajuns încã altii 14, lipsind în total 69. Nu a fost nici o tentativã de fraudã.

Statistici nemtene

Conform rezultatelor, în Neamt, unul din cinci elevi a luat sub 5 la românã - 886 s-au gãsit pe listã cu note mai mici decît nivelul promovabilitãtii. Alti 14 au demonstrat cã au temeinice cunostinte de românã, obtinînd note de 10. La matematicã, unde subiectele au fost mai dificile, situatia a fost mai greu de acceptat, pentru cã 40% dintre elevi, adicã 1.712 au luat note sub 5, iar 63 au fãcut teze perfecte. Statistic vorbind, dupã anuntarea rezultatelor initiale, candidati cu note între 1 si 5 sînt 1.356 elevi; între 5 si 6 sînt 626 elevi; între 6 si 7 sînt 584 elevi; între 7 si 8 au obtinut 638 elevi; între 8 si 9 sînt 695 elevi; între 9 si 10 sînt 403 elevi, iar cea mai frumoasã figurã a fãcut-o eleva Miruna Mihaela Ignat, de la Colegiul Roman Vodã, care a obtinut 10 la ambele teze. Dacã unii copii au iesit cu fruntea sus din acest prim examen national al vietii, altii, opt la numãr, au demonstrat cã nu au stiut nimic, primind „traditionalul“ 1, din oficiu. Altii patru au fãcut la românã teze de 1,1, adicã au mai adãugat ceva în afarã de propriul nume. Un elev a „crescut“ performanta scolarã la 1,12 la românã, iar altul, tot cu 1 curat la matematicã, a obtinut 1,15 la prima probã.

Prin rural e jale

Trist este cã toti acesti copii provin de la scoli rurale, o singurã exceptie din toatã lista rusinoasã fiind din Piatra Neamt, cu 1 la matematicã si 1,60 la românã. Ca o concluzie fatã de aceastã situatie se poate spune cã la tarã, studiul lasã într-o mare mãsuri de dorit, chiar dacã în fruntea listei cu rezultatele la evaluarea nationalã existã foarte multi copii exceptionali de la sate si unii dintre ei ajung slipiri ale liceeleor nemtene si tefi de promotie. Rãmîne însã valabil semnalul de alarmã cã în mediul rural, educatia este inferioarã celei de la oras, situatie provocatã atît de interesul scãzut al unor elevi, cît si al unor cadre didactice fatã de performanta scolarã. Un alt motiv al lipsei succesului în mediul educational este lipsa cadrelor didactice specializate, care sã se regãseascã în toate unitãtile de învãtãmînt, pentru a le da o sansã egalã tuturor copiilor. Mîine, 5 iulie, elevii care vineri seara au depus contestatii dupã aflarea notelor initiale, vor afla dacã vor avea medii diferite, pentru cã se vor afita rezultatele finale ale evaluãrii din acest an. La nivel national, situatia statisticã generalã relevã cã 111.510 candidati (75%), au obtinut medii peste 5, în vreme ce 37.137 (25%) de candidati au obtinut medii sub 5. Asta tine judetul Neamt sub media pe tarã. La fel stãm în cazul notelor de 10, pe tarã fiind 241 de candidati care au obtinut media generalã 10 (cei mai multi în judetul Iasi - 23), noi avînd o singurã astfel de situatie. Distributia pe judete a mediilor peste 5 în partea sa superioarã aratã astfel: Brãila (89,2%), Cluj (88,9%), Bucuresti (87,2%), Prahova (85,9%) si Galati (81,9%). Rate scãzute de medii peste 5 se înregistreazã în Giurgiu (55,1%), Teleorman (60%), Mehedinti si Cãlãrasi, ambele cu 64,9%.

Ce-a fost anul trecut

Anul trecut, în Neamt, au terminat gimnaziul 4.769 de elevi si doi dintre ei - de la Scoala 3 Piatra Neamt si Dumbrava - Timitesti, au devenit liceeni cu media 10. Eleva de 10 de la unitatea pietreanã era Ioana Maria Roca, iar cealaltã Teodora Cristina Voinia. ÃŽn ierarhia judeteanã, din cei 4.769 de copii, 880 au intrat la liceu cu medii de la 9 în sus, inclusiv doi cu 10 pe linie. Pînã la media 8 la admitere, au fost 1.776 de elevi. 794 dintre absolventii de gimnaziudin 2015 au apãrut în ierarhie cu medii mai mici de 5. Chiar si asa, cu medii rutinoase, a fost loc pentru fiecare sã intre într-o clasã de a IX-a. Situatia va fi identicã si în 2016, numãrul locurilor la clasa a IX, fie la liceu, fie la profesionalã, fiind îndestulãtor pentru toti absolventii. Pentru anul scolar 2015 - 2016, în liceee din judet au existat 5.296 de locuri la clasa a IX-a. Dintre acestea, 4.428 au fost pentru licee si 868 pentru învãtãmîntul profesional de trei ani. ÃŽn aceastã varã, înscrierea în a doua etapã de profesionalã a fost pînã pe 1 iulie, urmînd a se face o analizã a interesului manifestat de cãtre copii. La prima etapã de înscriere, candidatii „nu au rupt usa“ depunînd dosare, în ciuda avantajelor oferite - bursã, posibilitatea garantãrii viitorului loc de muncã, diplomã recunoscutã în strãinãtate, practicã într-o unitate interesatã de noi angajati etc.

Testarea gimnazistilor a cam scîrtîit la Bicaz

Zarvã mare, vineri, 1 iulie, la orele dupã-amiezii, la sediul Scolii Nr.1 Bicaz. Zeci de copii, dar mai ales de pãrinti, din scolile 1 si 2 ale urbei de sub baraj, s-au perindat pe la afisierul scolii de centru pentru a se convinge pe viu dacã fiii si fiicele lor au trecut, ori ba, prima lor confruntare majorã. Pentru 38 din cei 53 de elevi înscrisi în liste, intrarea în weekend a fost una eliberatoare de orice stres, acestia trãind alãturi de cei dragi, bucuria succesului. Nu acelasi lucru s-a petrecut cu 15 elevi, care au primit rezultatul ca pe un dus rece, acestia neputînd atinge pragul notei 5. Asadar, raportînd calculele la cei 53 de elevi prezenti, se poate spune, cã procentul de promovabilitate a fost de 72 %. Primii trei clasati au fost, în ordine, Iulia Zãnescu, cu media 9,70, Flavia Humã, cu media 9,60, Teona Hreniuc, 9,27, toti de la Scoala 1 - Mãrceni si Ionut Alin Ungureanu, cu media 9,20, de la Scoala 2 - Dodeni. Medii peste 8 au obtinut 16 elevi, iar sub 5, 15 elevi, restul de 22 de elevi înscriindu-se în zona mediocritãtii. Ar mai fi de subliniat cã singurul 10, la proba de matematicã a fost obtinut de prima clasatã, Iulia Zãnescu, iar media cea mai rusinoasã a fost de 1,90. Dupã încheierea acestei etape, deosebit de importante din viata de elev, pentru absolventii scolilor bicãjene va urma o alta, aceea prin care îsi vor manifesta optiunile pentru licee. Cît priveste ultima optiune, institutia de învãtãmînt bicãjeanã, mai precis Liceul Carol I, oferã proaspetilor absolventi 28 de locuri la clasa de matematicã-informaticã, 28 de locuri la clasa cu profil economic, 28 de locuri la profilul stiinte naturale, 28 de locuri la stiinte sociale si 28 de locuri la clasa de fabricarea produselor din lemn si 28 de locuri la profilul resurse umane si protectia mediului.

Articol afisat de 2042 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective