Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Inconstientã! Cu bomba la primãrie

• un adolescent de 17 ani a gãsit o loviturã de aruncãtor calibru 60 mm • în loc sã anunte pirotehnistii, a pus munitia în sacosã si a dus-o la Primãria Tîrgu Neamt • „Aceste elemente de munitie au fost fãcute sã explodeze si pot produce pagube“, a declarat locotenetul Andrei Grancea, purtãtor de cuvînt al ISU Neamt •

Un tînãr de 17 ani, din Tolici, comuna Petricani, a fãcut un gest necugetat si de o inconstientã care nu este de scuzat la vîrsta lui. Dupã dupã ce, din întîmplare, a gãsit munitie neexplodatã din cel de-al doilea rãzboi mondial a pus-o în sacosã si a dus-o la Primãria Tîrgu Neamt. Evenimentul care ar fi putut avea consecinte din cele mai grave a avut loc luni, 20 iunie 2016, în jurul orei 8.39. Atunci, Discepeceratul ISU - Ambulantã Neamt a fost anuntat prin numãrul unic 112 , cã adolescentul din Tolici a venit cu munitia la administratia localã din Tîrgu Neamt. La fata locului s-au deplasat pirotehnistii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt care au ridicat o loviturã de aruncãtor calibru 60 mm, în vederea depozitãrii si distrugerii în conditii de sigurantã. Cercetãrile efectuate au stabilit cã adolescentul gãsise muntia în timp ce aduna pietre din albia pîrîului Tolici, pentru placarea unu gard. ÃŽn loc sã lase lovitura de aruncãtor acolo unde a gãsit-o si sã anunte organele abilitate, minorul s-a plimbat cu ea în sacosã pînã la Tîrgu Neamt, un functionar din cadrul primãriei fiind cel care a anuntat autoritãtile. Ulterior, pirotehnistii s-au deplasat la Tolici, au efectuat cercetarea zonei cu ajutorul detectorului de metale, pe o suprafatã de 100 de mp., dar nu au mai fost descoperite si alte „urme“ ale rãzboiului. De mentionat este faptul cã toate aceste elemente de munitie au materie explozivã, care este cu atît mai senisibilã avînd în vedere trecerea anilor. „Aceste elemente de munitie au fost fãcute sã explodeze si pot produce pagube pe o razã de 200 de metri. Important este faptul ca atunci cînd cineva le gãseste sã anunte prin numãrul unic de urgentã 112, indicat fiind ca acestea sã nu fie miscate din locul în care au fost descoperite“, a declarat locotenetul Andrei Grancea, purtãtor de cuvînt al ISU Neamt. Acesta a mai atras atentia asupra faptului cã munitia rãmasã din cel de-al doilea rãzboi mondial trebuie tratatã cu mare atentie, zona trebuie izolatã, si nimeni nu trebuie sã se apropie pînã la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitatã sã execute misiuni de asanare a teritoriului, în conditii de sigurantã.

Alt caz, tot la Tîrgu Neamt

Un episod de o inconsitientã care nu poate fi calificatã avea loc pe 23 iulie 2015 si a cam speriat cadrele Politiei Tîrgu Neamt. Acestea s-au trezit în unitate cu un element de munitie ce ar fi putut exploda în orice moment. Munitia a ajuns acolo adusã cu rucsacul din pãdure de un iesean. Prima datã, politistilor nu le-a venit sã creadã cã se poate întîmpla asa ceva, dar cum totul era cum nu se poate de real au cerut interventia pirotehnistilor de la ISU Neamt. Incidentul a avut loc dupã ora 18, cînd în sediu nu era prea multã lume. Cert este cã la ofiterul de serviciu s-a prezentat un bãrbat de 40 de ani, de loc din Iasi, care a predat un proiectil perforant trasor de calibru 47 mm. A sustinut cã ar fi mers în zona Vînãtori Neamt pentru a culege fructe de pãdure, a gãsit munitia si s-a gîndit cã nu este bine sã o lase acolo, ci sã o aducã politistilor. „Manipularea munitiei si transportul acesteia la Politie este un gest pe care nu pot sã-l calific. Toate regulile spun cã proiectilul nu trebuie atins, pentru cã avînd focos, la o manipulare defectuasã ar fi putut sã explodeze. Astfel de evenimente trebuie anuntate la 112. Faptul cã l-a transportat a însemnat cã si-a pus în pericol viata. Si a lui, si a altora. Cînd sîntem anuntati despre astfel de evenimente venim, marcãm locul, ridicãm munitia pentru distrugere si verificãm cu detectorul de metale pentru a vedea dacã mai sînt si alte elemente. Nu mai trebuie sã amintesc faptul cã de-a lungul timpului au fost incidente similare. Unii chiar au încercat sã taie elementele de munitie, altii le-au pus pe foc, iar finalul a fost tragic. Au fost si persoane care au rãmas mutilate“, declara pentru Monitorul colonelul Ioan Niticã, seful ISU Neamt.

Proiectitul pus pe foc

Cel mai recent caz în care un nemtean a plãtit tribut inconstientei s-a petrecut pe 10 septembrie 2012, un sãtean de 41 de ani, din Boghicea, fiind grav rãnit. El a montat cazanul pentru fabricarea rachiului în curte, la umbra unui copac si dupã ce a pregãtit focul a observat cã improvizatia din boltari ce-l sprijinea nu e suficientã pentru a-l tine în echilibru. Astfel cã a mesterit un punct de sprijin dintr-un... proiectil ce-l avea în curte. Munitia fusese gãsitã de bunicul sãu si era folositã ca suport pentru ascutirea coasei si a sapei. Si flãcãrile au „fãcut“ ce n-au fãcut loviturile de ciocan de la ascutirea uneltelor. ÃŽn jurul orei 17 si 20, în timp ce bãrbatul se afla la circa 4 metri de cazan, s-a produs explozia, o schijã rãnîndu-l la piciorul drept. Diagnosticul pus a fost amputatie post traumaticã gamba dreaptã. Proiectilul cu pricina era de calibrul 100 milimetri.

Articol afisat de 1253 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective