Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vijelii, grindinã  uriasã si pagube

Vijelii, grindinã uriasã si pagube

• judetul a fost „mãturat“ de furtuni extrem de violente, sîmbãtã seara • potopul s-a dezlãntuit cu maximã intensitate în zona Piatra Neamt • grindina a avut dimesiuni uriase, în unele locuri fiind cam cît un ou de gãinã • au fost afectate culturi agricole si rodul copacilor • proprietarii de autoturisme au fost printre cei mai pãgubiti, masilile fiind „ciuruite“ • dupã vijeliile vine vreme frumoasã, fiind anuntate pînã la 30 de grade Celsius •

Furtunile au rãvãsit judetul sîmbãtã, vijeliile cu tunete si fulgere, intensificãrile vîntului si cãderile de grindinã provocînd destule distrugeri. Cea mai afectatã zonã pare a fi Piatra Neamt, de pe la ora 20.30 fenomenele meteo începînd sã se manifeste violent. O „tentativã“ avusese loc si prin jurul orei 17, cînd s-a înnourat si tunat îndelung. Abia peste trei ore si ceva avea sã vinã furtuna. Nori negri s-au adunat peste Piatra si împrejurimi, a fulgerat si tunat îndelung, vîntul puternic, în rafale, „acompaniind peisajul“ apocaliptic. Si s-a pornit ploaia, de fapt o perdea de apã care a cazut neîntrerupt, în cîteva minute stãzile fiind inundate. Atît de tare a plouat încît Pietricica nu se mai zãrea din cartierul Mihai Viteazu, desi pînã la baza culmii ce strãjuie orasul sînt circa 100-150 de metri. La fel, de pe podul „mare“ de peste Cuiejdi nici Cozla nu era vizibilã de cîtã apã putea sã cadã din cer. La un moment dat si-a fãcut aparitia grindina, bucãtile de gheatã avînd dimensiuni foarte mari. Pe retelele de socializare au fost postate fotografii edificatoare, cu palme în care erau tinute „pietre“ cam cît un ou de gãinã sau ceva mai mici. Abia dimineatã aveau sã se vadã si stricãciunile. Pe trotuare, în jurul copacilor era verde de la frunzele si crengutele rupte, mare parte din rod era fãcut una cu pãmîntul, fie cã era vorba de cirese, visine, corcoduse, dude sau struguri. Afectati au fost mii de proprietarii de autoturisme, care si-au gãsit masine ciuruite si cu parbrizele sparte. „Parcã a lovit cineva cu o bilã de metal, toatã masina e gãuritã. De cît de mare a fost gheata a pocnit si vopseaua. Bine cã n-au crãpat parbrizul si luneta, desi se poate vedea locul de impact al grindinei. Au rãmas mici puncte zgîriate. Furtuna asta o sã-mi scoatã din buzunar vreao cîteva zeci de milioane de lei vechi. Atît costã un vopsit“, zicea cu nãduf un pietrean de pe strada Orhei, cere-si „admira“ ieri, în jurul orei 10, împreunã cu un vecin, Wolkswagen-ul si pentru care nu putuse sã facã nimic în timpul vijeliei. Dezastru a fost si prin curtile si grãnile celor care locuiesc în zona Ciritei, Gara Veche si la iesirea din Piatra Neamt, spre Gîrcina. Furtuna s-a manifestat violent si la Tîrgu Neamt, dimensiunile grindinei fiind mari, dar nu a cãzut pe arii întinse si nu a fost deasã. A plouat si la Roman, dar „curat“.

Bilant neoficial

Un bilant oficial al celor petrecute în Neamt nu a fost transmit de cãtre ofialitãti, probabil pentru cã duminica e duminicã la bugetari iar mîine e zi liberã. Am aflat însã cã inundatiile au afectat case, curti si grãdini din Piatra Neamt, Crãcãoani, Gîrcina, Dragomiresti, Grumãzesti, Rãzboieni, Girov, Vãleni, Icusesti si altele. A fost restrictionatã circulatia pe drumul national Piatra Neamt - Tîrgu Neamt, la Bodesti, din cauza aluviunilor, iar numeroase localitãti au rãmas fãrã energie electricã deoarece au survenit avarii la retele. Minivacanta Rusaliilor a debutat sîmbãtã cu temperaturi toride si la Bicaz. Asta pînã spre dupã-amiazã, cînd nori negri au dat buluc de-asupra urbei, anuntînd din clipã în clipã revãrsarea unei ploi torantiale. Fapt ce avea sã se si întîmple în jurul orei 17,00, cînd stropi mari au început sã rãpãie pe acoperisurile blocurilor, la început mai rar si dupã cîteva minute atît de intens, încît vuietul siroaielor de apã a trezit din amortire întreaga suflare. Trecãtorii rãzleti aflati în urbe pentru niscai treabã au început sã alerge spre case sau, cei mai în vîrstã, sã caute adãpost în casele scãrilor de pe la blocuri. Între timp a început sã-si facã simtitã prezenta si grindina, din fericire gheata îmbrãcînd o formã si o fortã acceptabile. Adicã, nu mai mare ca bobul de mazãre si nu atît de deasã, încît, sã acopere cu albul sãu verdele spatiilor dintre blocuri. Revãrsarea ploii n-avea sã dureze decît vreun sfert de orã, norii luînd-o la sãnãtoasa spre muntii Tarcãului si de-acolo spre Piatra Neamt. Asta, pentru ca bicãjenii sã-si poatã trage sufletul pînã ce alti nori negri, amenintãtori însotiti de fulgere si trãsnete, si-au fãcut simtitã prezenta pe cerul orasului, dinspre Valea Bicazului si cea a Bistritei. Era prin jurul ore 20,00, cînd ploaia torentialã s-a abãtut din nou asupra urbei, de astã datã mult mai cu fortã si cu boabele de gheatã de mãrimea alunelor de pãdure. Numai cã se vede treaba, nu i-a prea plãcut orasul de sub baraj, încît parcã la indigo, norii cu ploaie cu tot au luat aceeasi cale, spre aval de Bicaz. Din nefericire, însã, de data aceasta aveam sã aflãm cã grindina cu gheata de mãrimea oului de prepelitã a cãzut peste Izvoru Muntelui fãcînd ravagii prin grãdinile gospodarilor de-acolo. Dacã stricãciunile au avut amploarea celor din 2004, cînd au fost gãurite acoperisurile din azbest ale caselor izvorãnilor si îndoitã tabla masinilor, nu stim încã. Sperãm sã nu se fi întîmplat.


Vin cãldurile

Furtunile devin amintire, pentru cã vremea schimbã foaia cel putin pînã la finele sãptãmînii viitoare fiind anuntat timp frumos. Chiar dacã în tarã va fi caniculã, în Neamt vor fi cel mult 30 de grade Celsius. De astãzi 20 iunie, la prima orã a diminetii a expirat avertizarea cod galben de instabilitate atmosfericã accentuatã si ploi însemnate cantitativ, iar de acum înainte va fi timp frumos si în încãlzire de la o zi la alta. Azi mai sînt posibile ceva înorãri si averse de ploaie care însã vor fi lipsite de importantã, iar dacã ieri, la ora 12 erau cam 24 de grade, astãzi ne bucurãm de o maximã de 27. Si noaptea cerul va fi temporar acoperit însã nu sînt anuntate precipitatii, iar mercurul din termometre se opreste la valoarea de 17 grade. Cam aceleasi conditii meto sînt asteptate si pentru marti, 21 iunie, cînd va fi însã mai cald depãsindu-se media perioadei în care ne aflãm, astfel cã în miezul zilei, la umbrã, se va înregistra o maximã de 29 de grade. Noaptea aduce cer degajat, iar cãldura de peste zi va avea repercusiuni si asupra regimului termic nocturn, minima sãltînd la 19 grade. Mijlocul sãptãmînii vine cu vreme deosebit de caldã, iar meteorologii spun cã miercuri 22 iunie, va fi cer absolut senin si 30 de grade în termometre, la umbrã, pentru cã la soare valorile termice vor fi mai mari. Ziua incendiarã va aduce si o noapte pe mãsurã, iar pe fondul unui cer degajat minima urcã rapid la 22 de grade, cea mai caldã noapte din întreg intervalul de prognozã. Si joi va fi la fel de cald, cam 30 de grade ziua si nu mai putin de 21 dupã lãsarea întunericului. Începînd de vineri, 24 iunie, temperatura mai pierde din putere si chiar dacã va fi timp frumos, nu vor fi mai mult de 29 de grade, iar noaptea cam 21. În week-end-ul viitor ne vom bucura de un aspect plãcut al vremii, iar meteorologii prognozeazã cer variabil cu soare si maxime de cel mult 27, 28 de grade.

Articol afisat de 1808 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective