Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pãdurea minatã

• misiunile pirotehnistilor de la ISU în pãdurile din zona Nemtisor continuã sã scoatã la ivealã vestigii ale ultimei conflagratii mondiale • la ultima dintre ele s-au descoperit 10 lovituri de aruncãtor, 6 proiectile explozive, 7 grenade de mînã, 8 focoase pentru lovituri de aruncãtor, un focos pentru proiectile si 95 de cartuse calibrul 7,92 milimetri • acestea se adaugã altor zeci de elemente de munitie gãsite în lunile mai si iunie •

Echipa pirotehnicã a Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Petrodava al judetului Neamt a executat în cursul zilei de miercuri, 15 iunie, o nouã misiune de cercetare într-o pãdure din apropiere de Nemtisor, comuna Vînãtori Neamt. Este vorba despre locul unde, în ultima perioadã, au fost descoperite cantitãti însemnate de munitii, în zonã fiind date lupte grele în ultima conflagratie mondialã. Astfel, extinzînd zona verificatã pe parcursul altor douã actiuni similare din aceastã lunã, în urma activitãtii de la mijlocul sãptãmînii, pirotehnistii au descoperit, pe o suprafatã de aproximativ 700 de metri pãtrati, cu ajutorul detectorului de metale, zece lovituri de aruncãtor, sase proiectile explozive, sapte grenade de mînã, opt focoase pentru lovituri de aruncãtor, un focos pentru proiectile si 95 de cartuse calibrul 7,92 milimetri. Toate acestea au fost preluate în vederea depozitãrii si, ulterior, a distrugerii în conditii de sigurantã. „Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, rãniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de munitie, ISU Petrodava al judetului Neamt reaminteste modul corect de comportare la descoperirea acestora. Astfel, anuntati imediat evenimentul, prin apel la 112 si nu atingeti elementele de munitie, deoarece declansarea acestora poate duce la rãnire sau chiar la deces. Izolati zona si nu permiteti nimãnui accesul în apropierea elementelor de munitie, pînã la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitatã sã execute misiuni de asanare a teritoriului, în conditii de sigurantã“, a explicat locotenentul Andrei Grancea, purtãtor de cuvînt al ISU Petrodava Neamt.

Un calendar al descoperirilor

Dupã cum se vede, pãdurile din zona Nemtisor sînt un „izvor nesecat“ de munitie rãmasã neexplodatã din cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, numai în acest an fiind descoperite cantitãti importante de „vestigii“ ale conflagratiei amintite. Iatã si un calendar al celor gãsite în ultima vreme. 18 mai. ISU era informat cã au fost descoperit un element de munitie la Nemtisor. Un localnic efectua sãpãturi si a dat peste o loviturã de aruncãtor, calibru 50 mm. Echipa pirotehnicã a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafatã de aproximativ 1.000 mp si a descoperit alte douã lovituri de aruncãtor de acelasi calibru, o grenadã si nouã cartuse calibru 7,92 mm. 30 mai. Un sãtean din Vînãtori, plecat la cules ciuperci, avea sã descopere cu totul altceva. ÃŽn timp ce mergea prin pãdure, a observat mai multe cartuse de calibrul 7,92 milimetri, în cele din urmã constatîndu-se cã erau 90. Au fost anuntati prirotehnistii, care, pe o suprafatã de 300 de metru, au mai dat de încã 416 cartuse. 5 iunie. ÃŽn ziua alegerilor locale ale lui 2016, o familie din Tîrgu Neamt, iesitã la grãtar în poala pãdurii de la Nemtisor, avea sã aibã parte de o surprizã. ÃŽn apropiere de locul unde au aprins focul au dat de un proiectil perforant, calibrul 75 de milimetri. 7 iunie: Echipa pirotehnicã a Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Petrodava relua misiunea de cercetare în zona Nemtisor, dupã cele gãsite pe 30 si 31 mai. ÃŽn urma activitãtii, militarii au mai descoperit, pe o suprafatã de 800 de metri pãtrati, opt lovituri de aruncãtor (sase de calibrul 50 milimetri si cîte una de calibrele 120 si 80 milimetri. De la locotenentul Andrei Grancea am mai afalt cã astfel de misiuni vor mai avea loc: „Pînã la misiunea de miercurea aceasta au existat perimetre semnalizate unde s-a efectuat cercetarea. Momentan, operatiunea de cãutare a fost întreruptã, deoarece trebuie sã urmeze o misiune de distrugere a ceea ce a fost gãsit. Este foarte important ca populatia sã înteleagã pericolul si sã anunte la 112 cînd sînt gãsite asemenea vestigii. Noi colaborãm de fiecare datã cu serviciile voluntare si cu politistii pentru a pãzi zonele în care se efectueazã cãutãri. Cu sigurantã, la Nemtisor vor fi reluate aceste misiuni, în perioada urmãtoare“.

Un pic de istorie

ÃŽn pãdurile din zona Brusturi - Vînãtori, în 1944 au avut loc lupte grele între trupele germane si se pare maghiare aflate în retragere si cele ruse si române, estimîndu-se cã au murit circa 14.000 de soldati. Locul a fost numit si Valea Plîngerii si se spune cã a fost cea mai mare tragedie petrecutã pe teritoriul românesc în timpul conflagratiei, urmatã de cea de la Oarba de Mures, unde au murit cam 11.500 de eroi. ÃŽn zonã si-au dat viata soldati din Regimentul 15 Rãzboieni din Piatra Neamt, Batalionul 3 - Vînãtori de Munte Tîrgu Neamt, Regimentul 8 si 12 Cãlãrasi din Roman, Regimentul 25-26 Vaslui, Regimentul 24 Infanterie Tecuci, Batalionul 9 Vînãtori de Munte Aiud, Regimentul 17 Timisoara, Regimentul 82 Infanterie Tîrgu Mures. ÃŽn cinstea ostasilor cãzuti în aceste lupte, luna trecutã, la Nemtisor, a fost sfintit un monument. El are la bazã un osuar de 5/5 m, forma este de cruce continuatã cu o piramidã de peste 10 metri înãltime, iar în interior sînt si vor fi depuse osemintele eroilor necunoscuti. Despre dimensiunile evenimentelor petrecute în zonã în timpul ultimei conflagratii mondiale, Traian Humulescu, pe atunci seful Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, ne spunea cu ani în urmã: „Ani si ani la rînd oameni de-ai nostri sau sãteni care participau la diverse activitãti forestiere ne spuneau cã au gãsit elemente de munitie, aici fiind vorba de diverse proiectile, grenade sau arme pe care timpul si-a pus amprenta. Ca sã nu mai vorbim de rãmãsite umane. Multe dintre ele au fost strînse si îngropate crestineste cu diverse ocazii, dar mai ies si acum la luminã. Semn cã bãtãlia a fost cruntã este si faptul cã lemnul din codrii din preajma mãnãstirii nu a putut fi folosit în anii din urmã decît pentru foc. Nu putea fi debitat în sistem industrial pentru cã trunchiurile erau pline de schije în urma bombardamentelor de artilerie. Vã dati seama ce se putea întîmpla dacã, de exemplu, pînza unui gater «musca» dintr-o schijã“. Alte detalii le aflam si de la Efrim Ciobanu, staretul Mãnãstirii Sfînta Cruce: „Aici, în al doilea rãzboi mondial, a fost o ambuscadã cumplitã. (...) Românii si nemtii erau undeva în creasta Nemtisorului, iar rusii veneau de undeva dinspre Boroaia, Suceava. S-au întîlnit toti în jurul acestui sfînt lãcas si a fost un mãcel, cã nu s-a mai stiut cine în cine trage. Trãgeau unii în altii de fricã sã nu tragã ceilalti. Spun martorii de atunci cã pîrîul care curge pe lîngã mãnãstire era rosu de atîta sînge vãrsat. Si urmele rãzboiului s-au cunoscut mult mult timp. Sase luni s-au cãutat si s-au plîns mortii. Armata a luat apoi mãsuri, patru ani a detonat si a cules munitie de prin aceste locuri. Era o zonã foarte periculoasã, minatã“.

Articol afisat de 1286 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective