Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Avocatii protesteazã

• ei condamnã afirmatiile ministrului Justitiei referitoare la „imunitatea absolutã“ a avocatilor • în perioada 7-10 iunie vor purta banderole albe în instante • „Aprecierile ministrului Justitiei le considerãm ca fiind un atac direct adus principiilor esentiale ale profesiei de avocat“, se aratã într-un comunicat al Consiliului Baroului Neamt •

Avocatii din Neamt protesteazã împotriva afirmatiilor ministrului Justitiei, Raluca Prunã, potrivit cãrora proiectul de lege privind exercitarea profesiei lor le-ar conferi o „imunitate absolutã“.
Apãrãtorii considerã cã aceste afirmatii reprezintã un atac direct atît la principiile esentiale ale profesiei lor, dar au o consecintã negativã si asupra dreptului fundamental la apãrare al oricãrui cetãtean. În consecintã, au decis ca, în perioada 7-10 iunie, sã poarte banderole albe în instantele si parchetele din judet, în semn de protest.
„Consiliul Baroului Neamt a analizat continutul afirmatiilor expuse în spatiul public de ministrul Justitiei, Raluca Prunã, fatã de Proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995, republicatã, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Fatã de acestea, în unanimitate, s-a apreciat cã pozitia ministrului Justitiei este de naturã a aduce grave prejudicii profesiei de avocat, prin manipularea si dezinformarea opiniei publice, încercînd sã inducã ideea potrivit cãreia modificãrile continute de proiectul de lege sînt de naturã a crea avocatilor o situatie legalã «avantajoasã», denumitã în mod artificial «imunitate absolutã». Aceastã pozitie a fost exprimatã prin alegatii nedocumentate legislativ. Aprecierile ministrului Justitiei le considerãm ca fiind un atac direct adus principiilor esentiale ale profesiei de avocat, a exercitãrii libere si independente ale acesteia, cu consecintã directã în nerespectarea dreptului fundamental la apãrare al cetãtenilor. Ofensiva denigratoare generatã de aceste afirmatii afecteazã rolul incontestabil al avocatilor în activitatea de înfãptuire a justitiei si atinge în mod direct principiul esential al confidentialitãtii relatiei avocat – justitiabil. Consiliul Baroului Neamt adreseazã multumiri Asociatiei Magistratilor din România si Uniunii Nationale a Judecãtorilor din România, pentru pozitiile oneste, oportune si profesioniste exprimate fatã de incorectitudinea afirmatiilor ministrului Justitiei. Consiliul Baroului Neamt se raliazã opiniilor exprimate de organele de conducere ale profesiei si celor exprimate de barourile din cadrul UNBR si facem cunoscut faptul cã Baroul Neamt a stabilit în mod concret organizarea unui protest la nivelul judetului Neamt, prin purtarea de banderole albe în perioada 07-10.06.2016, în instantele de judecatã din judetul Neamt si în parchetele de pe lîngã instantele din judetul Neamt, scopurile acestui protest fiind: exprimarea efectivã si publicã a nemultumirii fatã de opiniile lansate de ministrul Justitiei; constientizarea necesitãtii reconsiderãrii pozitiei profesiei de avocat în actul de justitie, respectarea principiilor esentiale, intereselor legitime si valorilor fundamentale ale acesteia si a celor care o exercitã efectiv, precum si nevoia de sprijinire realã prin examinarea tuturor problemelor pe care avocatii le întîmpinã în desfãsurarea activitãtii obisnuite, cunoscute de organele de conducere ale profesiei, dar si de partenerii de justitie“, se aratã într-un comunicat al Consiliului Baroului Neamt. Revenind la declaratiile ministrului Justitiei, cel putin neinspirate, ele mai pãcãtuiesc dintr-o perspectivã: nu sînt singulare. Sînt prea multe voci si chiar reglementãri legale care dezechilibreazã total sistemul de justitie, în sensul minimizãrii rolului nu doar al avocatilor ci chiar al judecãtorilor. ÃŽn favoarea procurorilor, fapt care îi determinã pe multi sã considere cã România alunecã, dacã nu a alunecat deja, spre o „dictaturã a isntitutiilor de fortã“.

Articol afisat de 1318 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective