Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ploi si inundatii

Ploi si inundatii

• precipitatiile din ultimele 48 de ore au produs mari probleme în judet • o familie cu opt membri, printre care si un copil de trei ani, a fost salvatã din mijlocul Bistritei, la Rediu • clipe de groazã au trãit locuitorii din Dãmuc, Tarcãu si Tasca • au fost evacuate 62 de persoane din gospodãriile amentate de torentii revãrsati • în 24 de ore, cel mai mult a plouat la Roman, 157l/mp, Piatra Soimului, 88 l/mp, Gîrcina, 86 l/mp, Tarcãu, 83 l/mp si Tazlãu 79 l/mp •

Codul portocaliu de precipitatii si cel rosu de inundatii instituit pînã ieri în judetul Neamt a trecut, dar fenomenle meteo au creat mari probleme. Cea mai grea situatie s-a înregistrat în comuna Dãmuc, acolo unde muntenii au trecut prin clipe de groazã. Au fost pagube importante, dar nu s-au înregistrat tragedii umane, asa cum au fost în judetele Bacãu si Vrancea. Au fost evacuate 62 de persoane din comuna Tarcãu, din care 60 din satul Straja, si douã din Grozãvesti, comuna Hangu. Afectate de precipitatii au fost locuinte din Piatra Neamt, anexa Vãleni, Roman, Piatra Soimului, Dãmuc - Huisurez, Cîndesti - Vãdurele, Dumbrava Rosie - Cut, Tazlãu, Girov - Botesti si Gura Vãii, Tarcãu - Cazaci si Straja, Rediu - Poloboc, Pîngarati - Pîngãrãcoir, Alexandru cel Bun - Agîrcia, Vãdurele si Bistrita, Borlesti, Tasca - Ticos - Floare, Gangu si Gîrcina. ÃŽn 24 de ore, cel mai mult a plouat la Roman, 157l/mp, Piatra Soimului, 88 l/mp, Gîrcina, 86 l/mp, Tarcãu, 83 l/mp si Tazlãu 79 l/mp. O familie din comuna Rediu a fost salvatã in-extremis din suvoaiele Bistritei, urmare a eforturilor pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Petrodava Neamt. Opt persoane au fost cît pe ce sã fie luate de viiturã, misiunea de salvare fiind una deosebit de dificilã. Avînd în vedere codurile instituite, 70 de cadre ISU au fost mobilizate pentru de misiuni specifice. Joi, la ora 22.32, un nemtean a anuntat Dispeceratul ISU - Ambulantã Neamt, prin apel la 112, cã este surprins de viiturã cu întreaga familie (opt persoane, cel mai mic membru al familiei avînd vîrsta de trei ani) pe o insulã din albia rîului Bistrita, în comuna Rediu. „La locul indicat s-au deplasat doi ofiteri si 14 subofiteri cu o autospecialã complexã pentru interventii, o autospecialã pentru victime multiple, autospeciala scafandrilor si o barcã pneumaticã. ÃŽn momentul sosirii pompierilor în locul în care se aflau cele opt persoane, pe insulita situatã la mai bine de 30 de metri de mal, apa era deja de 30 de centimetri. Tinînd cont de riscul mare inclusiv pentru ei însisi, salvatorii au luat mãsuri sporite de sigurantã - au folosit o coardã de salvare pentru asigurarea bãrcii de la mal si veste de salvare pentru fiecare membru al familiei“, a precizat locotenentul Andrei Grancea, purtãtor de cuvînt al ISU Petrodava. Tot joi, dar la ora 18.07, un bãrbat a anuntat cã animalele sale sînt surprinse pe un grind din lacul Bîtca Doamnei, la Agîrcia, comuna Alexandru cel Bun. Pompierii au reusit în scurt timp sã evacueze cele 40 de oi aflate în pericol. Cadrele ISU au mai avut si alte misiuni. „A fost evacuatã apa dintr-o casã si douã curti din Roman, o curte din Piatra Neamt, dintr-o halã de prelucrare a lemnului din Piatra Neamt, din subsolul unui bloc din Piatra Neamt, dintr-o bisericã si decolmatat un pod din Alexandru cel Bun“, a mai comunicat locotenentul Andrei Grancea.

S-a reluat circulatia la Dãmuc

Dupã o mobilizare exemplarã a autoritãtilor si o muncã titanicã, timp de o zi si o noapte, cei peste 1.000 de localnici din Dãmuc rãmasi izolati au reluat legãtura cu restul lumii, întrucît drumul judetean care strãbate comuna, rupt de suvoaie în cursul zilei de ieri, a fost cît de cît reparat. Ieri, la prînz, pretedintele Consiliului Judetean, Emilia Arcan, a revenit în zona Dãmuc, unde a fost si cu o searã înainte, spre a vedea ce mai poate fi fãcut pentru ca populatia sã sufere cît mai putin din cauza torentilor care s-au nãpustit peste comunã. „Mã bucur nespus cã s-a reluat circulatia pe DJ 127 A, chiar si asa, pe un singur fir, în conditii destul de grele, dar mãcar nu avem oameni izolati la Dãmuc. S-a muncit foarte mult pentru a se ajunge în acest stadiu, dupã ce, ieri, pe toatã lãtimea drumului se formase un crater imens. Acesta a fost însã umplut cu piatrã din carierã si trunchiuri de copaci pe margine, pentru a nu-si mai mãri suprafata. Au stat aici permanent primarul Covasan, consilieri locali, au venit cei doi directori de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor - Ion Pãvãleanu si Stelian Mihãilã, conducerea Directiei Tehnice din CJ, de la ISU, consilieri judeteni. S-a dat dovadã de maximã responsabilitate si, de comun acord, am ajuns la o solutie care, iatã, a fost pusã în practicã si se poate trece dintr-o parte în alta. Urmeazã constituirea unei echipe care va evalua pagubele din toatã comuna, iar Prefectura va initia un proiect de hotãrîre de guvern, pentru acordarea unor ajutoare financiare. ÃŽn paralel, vom face si noi demersuri pentru a obtine un ajutor de la Fondul de rezervã al Guvernului, cu care sã reusim sã reparãm drumul, pentru cã este de interes judetean“, a declarat Emilia Arcan, presedintele CJ.

Si în zona Roman au fost necazuri

Ploaile au cauzat neplãceri si în zona Roman. Cele mai mai necazuri au fost, asa cum s-a întîmplat, de altfel, la fiecare ploaie mai serioasã, în zona Strãzii Principatele Unite, în Cartierul Nicolae Bãlcescu si în Cartierul Petru Rares. Familia Florea, care domiciliazã într-o locuintã a Municipal Locato trece, de zile bune, prin cosmarul de a-si vedea bunurile în pericol. ÃŽn aceastã sãptãmînã a fost pentru a doua oarã cînd a fost nevoie de interventia pompierilor militari si a angajatilor Apa Serv pentru a-i ajuta. Cei doi bãtrîni s-au plîns de toate necazurile care i-au lovit acum, la vîrsta senectutii. ÃŽn casa în care domiciliazã lucrurile erau strînse pe paturi sau dulapuri, peretii erau uzi pînã pe la nivelul ferestrelor iar curtea era toatã un noroi. „Nu mai stim ce sã ne facem. Stãm aici, într-o zonã în care se adunã apa de prin mai toatã zona centralã a orasului. Am fost inundati de mai multe ori, nu mai avem siguranta cã nu se vor dãrîma peretii pe noi. Am apelat la autoritãti si, de fiecare datã, primãria, pompierii si cei de la compania de apã ne-au ajutat, însã au fost rezolvate efectele, nu cauza“, s-au plîns sotii Florea. ÃŽn cursul diminetii de ieri, probleme destul de serioase erau întîlnite si în perimetrul strãzilor Petru Rares - Avram Iancu - Nicolae Bãlcescu, unde totul mustea de apã. Necazuri mari si pierderi pe care nimeni nu are cum sã le mai acopere au avut si detinãtorii de sere si solarii, în care apa a intrat abundent.

Articol afisat de 2129 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective