Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2016
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Mai 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dascãlul care vrea sã cînte la primãrie

Sinodul Bisericii Ordodoxe Române a dat posibilitatea ca preotii sã participe la alegerile locale doar ca independenti • la Neamt, nici unul n-a dorit sã aibã de-a face cu administratia • un caz aparte este în comuna Ion Creangã • un dascãl bisericesc, Nicolae Crisanov, candideazã pentru functia de primar •

Campania electoralã pentru alegerile din 5 iunie a debutat oficial, printre cei cere-si doresc o dregãtorie - primar, consilier local sau judetean, fiind fel de fel de persoane. Unele mai cunoscute, dat fiind faptul cã au avut diverse functii publice, altele stiute mai putin, care sperã... Ocupatiile lor acoperã o largã paletã de meserii, de la doctori la ingineri, de la patroni de firme, pînã la simpli muncitori, sau unul care apare pe listele unui partid ca fiind elev (este vorba despre o tînãrã de vreo 22 de ani). ÃŽn evidentã iese si o situatie din comuna Ion Creangã unde cîntãretul bisericesc Nicolae Crisanov a decis sã intre în lupta electoralã pentru fotoliul de primar. Acesta este membru al Partidului Miscarea Popularã si si-a trecut pe lista de consilieri si pe colegii care au acceptat sã „cînte“, alãturi de el, în corul politicienilor.
Surprins de faptul cã am aflat despre candidatura sa, Nicolae Crisanov s-a cam codit la început sã confirme, dupã care a recunoscut, cu sfialã, sustinînd cã nu este pregãtit sã stea de vorbã cu presa. „Este adevãrat cã voi candida la Ion Creangã si cã mai am doi colegi cîntãreti, care au acceptat sã fie înscrisi pe listele mele de consilieri. Am avut si o paginã de facebook, pe care am închis-o de curînd din motive despre care nu vreau sã vorbesc“, a declarat laconic dascãlul de la Ion Creangã. Seful de partid la nivel judetean, a declarat cã are încredere în succesul candiatului din comuna de lîngã Roman: „Colegului nostru, Nicolae Crisanov, se bucurã de întreaga noastrã sustinere“. Purtãtorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului, preotul Alexandru Zamfir, a aflat de la reporterul Monitorul despre decizia dascãlului de la Ion Creangã. „Angajati neclericali si aici mã refer la cei care au dreptul legal de a candida fie la functia de primar, fie la cea de consilier local sau judetean, au obligatia de a înstiinta Arhiepiscopia Romanului si a se suspenda din functia de la parohie, dacã acced într-o demnitate publicã de primar sau viceprimar. ÃŽn cazul în care vor fi alesi doar consilieri, nu au nevoie decît de binecuvîntarea preotului paroh. La rîndul sãu, preotul paroh are obligatia sã-l înstiinteze pe ÃŽnalpreasfintitul Ioachim Bãcãuanul“, am aflat de la preotul Zamfir.

Un precedent

ÃŽn aceeasi comunã, preotul Mihail Buda, are la rîndul sãu o experientã de consilier local. Cel mai probabil, candidatura dascãlului este singularã în judet, nici la Protopopiatul Piatra Neamt nefiind înregistrate cazuri de preoti sau slujitori neclericali angajati oficial în cursa electoralã. ÃŽn perioada preelectoralã, Sfîntul Sinod al BOR a anuntat cã preotii nu au voie sã facã politicã si nici sã-si manifeste explicit partizanatul fatã de vreo formatiune înscrisã în cursa electoralã. Printr-o hotãrîre se dãdea voie arhiereilor, preotilor slujitori si monahilor sã poatã participa în cursa electoralã pentru un post de primar doar ca independenti si cu binecuvîntarea arhiepiscopului. „Este vorba de o decizie Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a reaminti preotilor cã nu trebuie sã facã politicã, decît în calitate de independenti. ÃŽn rest, fiecare fatã bisericeascã poate avea, cum are orice cetãtean al acestei tãri, propria optiune politicã, pe care si-o va exprima în ziua alegerilor, în cabina de vot. Personal, cred cã asa cum cadrul didactic, politistul sau omul de afaceri reprezintã o personalitate în viata publicã localã, la fel ar trebui sã o reprezinte si preotul, care poate apãra dintr-o functie de consilier local sau judetean interesele Bisericii Ortodoxe în aceste comunitãti locale. ÃŽn Eparhia Romanului si Bacãului nu a existat nici o solicitare de binecuvîntare din partea vreunui preot pentru a candida la alegeri“, a mai sustinut preotul Daniel Zamfir. ÃŽn politica localã a existat un precedent de acest fel, într-un ciclu electoral anterior, cînd preotul Viorel Mitru, de la Biserica Sfintii Voievozi, plecat între timp la cele vesnice, a fost vreme de un mandat consilier din partea Partidului România Mare. Prezenta fetei bisericesti în consiliu n-a fost de naturã sã demonstreze cã politica localã a mers mai bine sau mai rãu.

Articol afisat de 1996 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective