Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2016
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 25 Mai 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Educatia si familia sînt importante în dezvoltarea judetului Neamt“

• interviu realizat cu Mugur Cozmanciuc, presedintele PNL Neamt

Presedintele PNL Neamt, Mugur Cozmanciuc, candidat pe listele liberalilor pentru a fi presedintele Consiliului Judetean, ne-a acordat un interviu despre importanta aplicãrii proiectelor pentru dezvoltarea judetului Neamt. Deputatul PNL le-a transmis nemtenilor cã echipa PNL are nevoie de încrederea si votul lor pe data de 5 iunie, ca împreunã sã înlãture stigmatul sãrãciei de pe judetul Neamt.

Reporter: Vã rugãm sã ne faceti o prezentare pe scurt a programului Neamt 2020.
Mugur Cozmanciuc: Am analizat punctele tari ale judetului si am identificat ce trebuie fãcut ca sã ne atingem potentialul. Vom îmbunãtãti infrastructura rutierã, de aceea am creat Master Planul pentru infrastructurã rutierã judeteanã, comunalã si nationalã, unde avem în vedere modernizarea drumurilor care fac legãtura cu alte judete, cu mãnãstirile si obiectivele turistice din judet. Vom investi în sistemul de sãnãtate astfel încît medicii sã vinã sau sã rãmînã în Neamt. Vom coopera intens cu mediul de afaceri local, de aceea ne propunem realizarea Consiliului Consultativ în parteneriat cu mediul de afaceri si Camera de Comert urmãrind, în primã fazã, reducerea birocratiei. Dupã care vom organiza consultãri frecvente pentru a le strînge propunerile, care urmeazã sã fie adoptate si puse în practicã. Vom reindustrializa Neamtul prin construirea a trei parcuri industriale în zona metropolitanã Piatra Neamt - Sãvinesti, Tîrgu Neamt si Roman. Vom încuraja înfiintarea incubatoarelor si a centrelor de afaceri care sã genereze locuri de muncã si dezvoltarea sectorului IMM. În ceea ce priveste sistemul de educatie, vom usura accesul copiilor din rural la scoli de calitate, vom sustine performanta si vom încuraja profesionalizarea absolventilor pentru ocuparea locurilor de muncã pe care le vom crea. Ne dorim ca în urma unui parteneriat cu institutiile de învãtãmînt superior din marile centre universitare sã creãm zone de pregãtire si perfectionare a absolventilor pentru a fi pregãtiti în vederea recrutãrii de cãtre investitorii care vin în zonã. De asemenea vom regîndi strategia de promovare a atractiilor turistice din judet, astfel încît mai multi oameni din afara Neamtului sã ne viziteze. Strategia de promovare a judetului Neamt trebuie sã devinã un reper, astfel încît Neamtul sã poatã fi la acelasi nivel, din punct de vedere al gradului de atractie turisticã, cu zone ca Bucovina, Brasov sau Sibiu. Consider cã judetul Neamt are acest potential prin bogãtia de resurse naturale si culturale pe care le poate promova.
Rep: Concret cum veti actiona, din pozitia de presedinte al CJ Neamt, pentru realizarea autostrãzii care va lega Moldova de Ardeal?
M.C: Voi face presiune asupra autoritãtilor statului de la toate nivelele, inclusiv parlamentarii de toate culorile politice care reprezintã judetul Neamt. Prioritatea va fi cooperarea cu primul ministru, cu ministrul transporturilor si cu CNADNR. Îmi doresc ca centenarul Marii Unirii, din 2018, sã gãseascã Moldova unitã de Transilvania prin acest mijloc de acces, care va transforma în bine situatia întregului judet, mãrindu-i atractivitatea pentru investitori. Autostrada Unirii trebuie sã fie un deziderat pe care sã îl sustinã toti oamenii politici indiferent de culoarea politicã. De asemenea, infrastructura de la nivel judetean, precum drumurile Piatra - Neamt Bicaz, Roman - Piatra Neamt, Poiana Teiului - Borsec, Piatra Neamt - Gheorghieni, Poiana Teiului - Vatra Dornei, trebuie sã devinã obiective urgent de modernizat pentru a facilita accesul cetãtenilor.

Judetul Neamt este si va fi parte integrantã în procesul de consolidare si modernizare a României

Rep: Dar în ceea ce priveste crearea de noi locuri de muncã?
M.C: Vom promova judetul în plan international si vom discuta direct cu investitorii potentiali. Un aspect important este cã un investitor nu vine pur si simplu pentru cã primeste niste facilitãti fiscale - asta îi oferã zeci de tãri de pe glob - ci are nevoie si de drumuri de calitate, sau de un învãtãmînt liceal adaptat la realitãtile economiei. Atragerea investitorilor implicã si muncã în aceste domenii. Atragerea investitorilor, dar si încurajarea oamenilor de afaceri din zonã prin Consiliul Consultativ pe care îl vom crea va reprezenta o prioritate pentru PNL. Indiferent de culoarea politicã vrem sã creãm un climat de normalitate si stabilitate politicã, pentru a prezenta interes în ochii si viziunea de dezvoltare a investitorilor strategici în judetul Neamt. Administratia publicã trebuie sã ofere un climat de respect, echilibru, deschidere si sustinere a mediului de afaceri indiferent de culoarea si gîndirea politicã. Proiectele care urmãresc dezvoltarea judetelor trebuiesc promovate, încurajate si puse în aplicare, pentru binele cetãtenilor.
Rep: Cum vedeti dezvoltarea turismului în judetul Neamt?
M.C: Turismul în Neamt sub o administratie PNL va creste în mai multe directii - orice gospodar stie cã este important sã investesti simultan în mai multe directii. Pe de o parte, vom sustine dezvoltarea turismului ecumenic, întrucît judetul Neamt are o zonã spiritualã cu mãnãstiri extraordinar de frumoase, dar putin promovate: mãnãstirea de la Rãzboieni, de la Tazlãu, Bistrita, Pîngãrati, salba de mãnãstiri Sihãstria, Agapia, Vãratec, Neamt, Durãu si multe altele, care pot sã devinã obiective turistice intens vizitate. Pe de altã parte, în locatii selectate cu grijã vom încuraja o formã de turism din ce în ce mai popularã în SUA si în Europa de Vest, asa-zisul „turism al sporturilor extreme“ care înseamnã navigarea pe rîuri (cum ar fi Bistrita) si conducerea de masini sau utilizarea bicicletelor pe drumuri accidentate (off - road). De asemenea vom da atentie turismului montan în Bicaz si Durãu si turismul istoric prin promovarea Cetãtii Neamtului si a Festivalului de Artã Medievalã din cetate.
Rep: Pentru cã tot ati vorbit putin de turismul ecumenic, ne puteti spune, pentru cã tot se discutã la nivel national despre modificarea
Constitutiei, cum vedeti legãtura dintre Bisericã si familie?
M.C: Familia este celula de bazã a societãtii, iar asta a fost instituitã încã de la începutul lumii, asa cum ne învatã Biserica. Evident cã existã mai multe definitii ale familiei, nu doar cea datã de Biblie, dar sînt convins cã multi sînt de acord cu mine cã valorile crestine ajutã la consolidarea unei familii, care ajutã la constituirea societãtii, în primul rînd la nivelul comunitãtilor locale, dupã care la nivel national. Judetul Neamt este prin definitie unul în care spiritualitatea se simte mai mult decît în altã parte, poate prin prisma faptului cã existã peste 60 de mãnãstiri si schituri. Credinta, familia si biserica sînt cîteva din valorile care trebuie sã îi uneascã pe români.

Articol afisat de 3603 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective