Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2016
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 23 Mai 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Principalul meu obiectiv este eliberarea orasului Piatra Neamt din ghearele celor care îl tin captiv de 12 ani pentru îmbogãtirea lor si a celor din jurul lor“

• declarã Cãtãlin Drãgusanu, candidat ALDE la functia de primar al municipiului Piatra Neamt

Rep: Domnule Drãgusanu, stim cu totii ce dezastru a lãsat administratia Stefan în orasul Piatra Neamt, stim de datorii, de pârtia de schi, de telegondolã si de grupurile de interese constituite în jurul fostului primar, dar mai stim cã acest personaj nu candideazã! Ce îi leagã pe actualii candidati - sau pe unii dintre ei - de grupurile de interese care tin captiv orasul nostru?
Cãtãlin Drãgusanu: ÃŽmi voi permite o introducere înainte de a rãspunde la întrebare si încep cu sintagma „stim cu totii“; stim cã orasul e îndatorat, cã serviciile publice sunt proaste si scumpe si, în general, toti stim ceea ce simtim în mod direct. Mai putin cunoscute sunt lucrurile care ne afecteazã puternic, dar indirect. Si vã prezint cifre: în anul 2007, judetul Neamt se afla pe un onorabil loc 22 -24 pe tarã la nivelului salariului mediu, conform Institutului National de Statisticã. ÃŽn anul 2015, dupã ani multi în care Stefan si apropiatii au fost la butoanele judetului, Neamtul a ajuns pe locul 40 din 42 de unitãti administrativ teritoriale la acelasi indicator. Numai Harghita si Covasna mai sunt în urma noastrã! Din acest motiv îsi permit patronii sã dea salarii mici. Nu sunt locuri de muncã si nemtenii sunt fortati sã accepte orice. De ce? Pentru cã orice potential investitor, mic sau mare, în economia judetului, a fost, efectiv, alungat. Nu numai de celebra zicere „Da' mie ce-mi iese?“, ci mai ales de faptul cã orasul este perceput ca unul mafiot, ca unul în care legea este respectatã selectiv. Si acum ajung la întrebare: putea Stefan, singur, sã degradeze în asemenea hal un oras? Sigur nu. Oamenii din jurul lui au fost pãrtasi la tot ceea ce s-a întâmplat în perioada în care au ocupat o functie în administratie sau au fost consilieri municipali. Toti acesti oameni au vina lor, chiar si cei care nu s-au înfruptat din resturile care-i scãpau printre degete fostului primar. Eu cred cã tot ceea ce a atins Stefan poartã microbul coruptiei si al relatiilor de tip mafiot. M-as fi asteptat ca acesti oameni sã facã un pas înapoi, dar se vede cã le lipseste si o minimã decentã. Dar de asta existã alegeri, pentru ca oamenii sã decidã si, eventual, sã pedepseascã un astfel de comportament.
Rep: Înteleg cã vã referiti doar la anumiti candidati care au orbitat, la un moment dat, în jurul atotputernicului PDL...
C.D: N-ati înteles tocmai corect, nu mã refer doar la persoane, ci si la partidele mari. Aici, la noi a fost un blat total - si amintiti-vã doar de alegerea Elenei Udrea - si au participat toti, mai putin eu care am candidat împotriva lui Stefan acum 4 ani. Când vii dintr-un partid mare, esti prizonierul acelei structuri de partid, indiferent câte intentii bune te animã la început. Acesti oameni nu sunt capabili sã rupã relatiile mafiote sprijinite de propria structurã. Primarul are nevoie de oameni ca sã facã ceva, iar când partidul din care provii îti impune oamenii, nu prea ai ce sã mai faci. Si partidele mari au sforarii lor care vor gãsi întotdeauna suficiente argumente ca sã impunã oamenii dispusi sã pãstreze vechile relatii.
Rep: Si dumneavoastrã proveniti dintr-un partid si sunteti sustinut de un partid si candidati din partea unui partid...
C.D: Da, si problema mea nu e cu partidele. Nu existã politicã fãrã partide si partidele sunt cele care trebuie sã facã selectia oamenilor. Eu spun doar cã oamenii care au fost pãrtasi la atâtea mãgãrii de-a lungul multor ani ar trebui sã ne mai lase. În toatã politica româneascã se vorbeste de asta, toti vor reforme morale si umane, dar numai pânã la ei. Alegãtorii sunt chemati sã decidã si eu, care nu fac si nu am fãcut parte din nici un fel de structuri subterane, vreau sã-i informez si sã le cer votul pentru cã pot sã schimb ceva, iar trecutul, nu doar cel din politicã, mã recomandã suficient.
Rep: Mai concret, în ce ar consta aceastã „eliberare“ a orasului ?
C.D: Voi începe cu o curãtenie generalã în toate contractele Primãriei Piatra Neamt. Vreau ca totul sã fie transparent, ca cetãtenii sã stie în orice moment ce se întîmplã cu banii lor. Nu vor mai exista abonati permanenti la banii publici, iar firmele acestea transpartinice care iau contracte indiferent cine ar fi la putere trebuie bine scuturate. Încrengãtura de relatii pe care s-a bazat functionarea acestui oras trebuie destructuratã. Justitia are treaba ei si o va face, dar noi nu trebuie sã asteptãm DNA-ul sã curete viata publicã. Tot ceea ce poate face un primar în acest sens - si poate multe pentru cã banii stau în pixul lui - voi face.
Rep: Domnule Drãgusanu, ultimele propozitii încep sã semene cu un discurs comun de campanie electoralã. De ce v-ar crede alegãtorii pe dumneavoastrã si pe ceilalti nu?
C.D: Pentru cã trecutul meu nu seamãnã cu al lor. Am fost si eu aproape 4 ani în Parlament, am depus zeci de initiative legislative, am fãcut sute de interpelãri, am atins o grãmadã de probleme sensibile, dar n-am fost - si nici nu voi fi - chemat la vreun Parchet. Nu am cãutat sã-mi asigur spatele trecînd la partidul cel mai tare la momentul respectiv, nu sunt traseist, n-am fãcut trafic de influentã, n-am nici un fel de problemã. Dacã cineva crede cã o sã mã abat de la calea asta dupã ce voi ajunge primar, se însealã amarnic.

Articol afisat de 1961 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective