Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Aprilie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rãzboi politic pe criza apei

Rãzboi politic pe criza apei

• liberalii nemteni au dezgropat securea rãzboiului în criza apei • „Dacã nu gãsesc solutii, ar trebui sã plece acasã cu totii“, a tunat primarul Chitic cu trimitere la conducerea Apa Serv, dar si a CJ • „E o bãtaie de joc la adresa pietrenilor“, a completat senatorul Tapu • el a solicitat explicatii pentru banii care ar fi trebuit sã rezolve problema conductei de sub strada Petru Movilã • „Banii au fost scosi din contract si transferati pentru urmãtorul proiect“, a rãspuns directorul Dughir, motivatia fiind lipsa avizului de sãpãturã •

Numeroasele avarii la reteaua de distributie a apei potabile în Piatra Neamt si comunele limitrofe au dat startul unui rãzboi politic. Ceea ce era de asteptat, cum asteptate din pãcate se lasã si solutiile concrete pentru remedierea acestei situatii care provoacã un frecvent disconfort pietrenilor si nu numai. Dupã ce joi, 7 aprilie, a venit rîndul conductei de pe strada Petru Rares sã crape în vreo cinci locuri, liberalii au iesit la atac. Vîrf de lance, primarul Dragos Chitic care a numãrat peste 40 de avarii în ultima perioadã, motiv pentru care a afirmat cã si-a pierdut practic orice fãrîmã de rãbdare. „Constat cu surprindere cã problema apei nu e rezolvatã, iar factorii care rãspund de aceastã problemã nu-si dau tot interesul. Am înteles, asa cum au înteles toti pietrenii probabil, situatia avariei de pe Petru Movilã, însã constat cã orasul e lãsat frecvent fãrã apã, uneori chiar fãrã a fi anuntati. Nu vãd ca la nivel de Consiliu Judetean, actionar majoritar la Apa Serv, sã existe preocupare pentru a rezolva cauzele acestei probleme si nu efectele. Pietrenii stau zile întregi fãrã apã, iar multe strãzi sînt practic ciuruite pentru a se interveni“, si-a început atacul primarul Dragos Chitic. Iar lucrurile au evoluat într-un crescendo care a culminat chiar cu o solicitare de demisie în bloc dacã nu se gãsesc urgent solutii. Demisie la nivelul conducerii Apa Serv, dar si a Consiliului Judetean. „Consider cã e nevoie de specialisti care sã gãseascã solutii care sã fie aplicate cît de curînd. Mai consider cã la Consiliul Judetean nu se pra mai discutã despre aceastã problemã. Nu se poate ca unii sã se rezume la a afirma doar cã nu sînt solutii. Fac apel public la Apa Serv si la CJ sã vinã cu un program concret pentru rezolvarea acestei probleme pentru cã pietrenii nu pot sã mai suporte aceastã bãtaie de joc. Luni, liberalii vor face o adresã cãtre presedintele CJ pentru a anunta un plan concret de mãsuri pentru rezolvarea acestei probleme. Dacã nu gãsesc solutii, ar trebui sã plece acasã cu totii“, a declarat Dragos Chitic, într-o conferintã de presã ce a avut loc vineri, 8 aprilie.

Solutia, unde e solutia, banii, unde sînt banii?

Umãr la umãr lîngã colegul liberal, senatorul Eugen Tapu a marsat pe latura politicã: „Este o batjocurã la adresa pietrenilor care trebuie sã stie adevãrul. Apa Serv e controlatã de PSD si e în subordinea Consiliului Judetean, care e controlat tot de PSD“. Dupã ce a sugerat cã nu exclude total nici varianta unui „sabotaj“ social-democrat la adresa primarului liberal, senatorul Tapu a învîrtit cutitul în rana banilor europeni cheltuiti de Apa Serv. „Referitor la situatia de pe strada Petru Movilã, initial a existat o solutie tehnicã pentru a se interveni pentru schimbarea conductei. Erau si banii prevãzuti pentru aceasta, respectiv 10-11 milioane de lei. Termenul de finalizare era 1 ianuarie 2015, deci nu am mai fi avut probleme, dacã nu s-ar fi renuntat la aceastã solutie tehnicã (foraj dirijat n.r.). ÃŽn acest context, adresez public urmãtoarele întrebãri: Cine a luat decizia de a se renunta la aceastã solutie tehnicã? si Ce s-a întîmplat cu banii? Au fost plãtiti cãtre constructor fãrã sã fie fãcutã lucrarea? Dacã e asa, vorbim de o implicare penalã. Sau banii au fost întorsi cãtre Uniunea Europeanã, practic au fost pierduti? Atunci am putea vorbi despre incompetentã“, a afirmat senatorul Eugen Tapu.

Solutia n-a avut aviz de sãpãturã, iar banii au fost transferati

Pentru situatia de pe Petru Movilã, unde la început de martie a survenit o avarie ce a lãsat majoritatea pietrenilor fãrã apã timp de aproape patru zile, lucrurile sînt încurcate. Conducta nu a putut fi schimbatã pentru cã trebuia spartã strada, care stradã tocmai ce fusese reparatã cu bani europeni. Dacã se spãrgea strada, se pierdeau banii cheltuiti cu reabilitarea ei, dacã nu s-a spart strada, crapã conducta care nu e chiar de-o vîrstã cu piramidele, dar e „expiratã“ de mult. Cît priveste însã întrebãrile senatorului liberal, rãspunsul a venit de la Cãtãlin Dughir, directorul Apa Serv. Acesta a precizat cã nu s-a renuntat la solutia tehnicã pentru cã a luat cineva de la societate aceastã decizie, ci pentru cã nu a fost dat avizul de sãpãturã de la Primãria Piatra Neamt. Nici pentru foraj dirijat, nici pentru interventie prin sãpãturã deschisã. Iar banii au fost scosi din contract si... transferati pentru urmãtorul proiect. Care e evident pe lista de prioritãti. „Discutia aceasta e din 2010. Am avut în vedere foarte multe solutii, însã nu am putut apela la nici una dintre ele pentru cã nu s-a dat avizul de sãpãturã. Am avut în vedere inclusiv sã intervenim pe traseul vechii conducte, dar nu a fost posibil, pentru cã riscam sã punem în pericol proiectul cu bani europeni, unde se vorbea de o conductã nouã“, a declarat Cãtãlin Dughir.

Bacteria si cine (nu) si-l asumã politic pe Dughir?

Una dintre cauzele numeroaselor avarii cu care se confruntã pietrenii o reprezintã si faptul cã, de ceva timp, orasul si comunele sînt deservite dintr-o singurã sursã de captare. De la Vaduri. Cea din Lacul Bîtca Doamnei suferind de infestare. Cu o bacterie buclucasã. O singurã sursã de captare necesitã presiune crescutã, care presiune crapã conductele care si asa sînt vechi si se cer schimbate. Cît priveste problema cu bacteria, nerezolvatã si aproape uitatã, primarul Dragos Chitic a fost extrem de ferm, cerînd institutiilor în drept sã se implice. De la Prefecturã, la CJ si mai încolo. Iar senatorul Eugen Tapu a admis cã s-ar impune poate si o interpelare pe aceastã temã, dar dupã documentare si dupã rãspunsul autoritãtilor locale. Un episod controversat în acest duel politic pe apã l-a constituit cel legat de apartenenta politicã a directorului Apa Serv. „Vopsit“ social-democrat de senatorul Tapu, Cãtãlin Dughir a admis cã a semnat o adeziune la PSD prin 2012. „Nu am activat politic. Nu am carnet de partid, nu plãtesc cotizatie“, a rezumat directorul o „apartenentã“ politicã subtire. Motivatã probabil de pãstrarea unei pozitii de conducere în firmã. Ironia sortii este deplinã dacã ne amintim cã în urmã cu putin timp i se cerea demisia de cãtre lideri PSD de la cel mai înalt nivel. Judetean cel putin. Unde or fi vremurile în care se bãteau politicienii pentru a-l înregimenta pe seful unei companii care fãcea investitii de peste 100 de milioane de euro? Acum pare a fi calul de bãtaie al tuturor politicienilor care au o dorintã comunã, indiferent de partid: demisia lui Dughir. Ceea ce ar putea sã-l catapulteze pe împricinat în postura de... tehnocrat. Cine stie. Am contactat-o si pe Emilia Arcan, sefa CJ, pentru un punct de vedere, dar ne-am lovit de... mesageria telefonului. ÃŽnsã disponibilitatea de a prezenta si pozitia PSD rãmîne în vigoare.

Articol afisat de 1608 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective